• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana Etacs - Mitsubishi Colt 2005

Krister

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Cebulandia
Witam Panowie.

Mam takie autko jak Mitsubishi Colt 2005r benzyna.

Jest w nim taki moduł jak ETACS i jest z nim problem.

Moduł ten źle czyta numer nadwozia, znaczy się w ogóle tak jakby go nie czytał. Przez to jest problem z immobilizerem, który uniemożliwia odpalanie auta.

Byłem z tym w ASO, ale zawołali mi za to 2 tys zł.

Używka modułu Etacs do Colta kosztuje na allegro od 50-ok 200zł. (za nowy z aso 1400zł wołają). Ponoć wystarczy po numerach taki sam kupić, kwestia tylko go zaprogramować.

Czy ktoś wie jak takie cudo zaprogramować?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Pytasz jak więc potrzebujesz sprzęt a tego za sto czy dwieście złociszy na alledrogo nie kupisz. Sam sprzęt też tego nie zrobi bez znajomości tematu więc lipa. Czy gra warta świeczki, chyba łatwiej znaleźć kogoś co to ogarnie.

Krister

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Cebulandia
Pytasz jak więc potrzebujesz sprzęt a tego za sto czy dwieście złociszy na alledrogo nie kupisz. Sam sprzęt też tego nie zrobi bez znajomości tematu więc lipa. Czy gra warta świeczki, chyba łatwiej znaleźć kogoś co to ogarnie.

Po to pytam, żeby wiedzieć - logiczne. Nic nie wniosłeś swoją wypowiedzią do tematu. Masło maślane. Jeśli chcesz pomóc, to powiedz jaki konkretnie sprzęt, a nie że za sto zł nie kupię takiego na alledrogo.

"Sam sprzęt też tego nie zrobi bez znajomości tematu więc lipa"- Tak się składa, że wpadłem na to przed założeniem tego tematu, dlatego w ogóle zdecydowałem się zapytać jak to zrobić. Oczekuję konkretów w dalszym ciągu, bo nic póki co się nie dowiedziałem.

Na innych forach jedni piszą, że trzeba programować, inni piszą żeby tylko podmienić.. Więc mam nadzieję, że wypowie się ktoś kto miał z tym styczność i jest obeznany.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Jak wystarczyłoby tylko go podmienić na odpowiednie nr, to co z wyżej wymienionym immobiliserem?

Sprawdzales, czy kluczyk wysyła sygnał?
Na jakiej podstawie stwierdziłes immo blokujące? Co pokazuje komputer, czy jest zezwolenie na rozruch, skąd się wziął problem? Można tak pytać i pytać. Można też wymienić cały komplet, ale sądzę że taniej nie będzie...

Krister

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Cebulandia
Kluczyk wysyła sygnał, w serwisie stwierdzili też że z kluczykiem jest wszystko ok. Moduł ten źle czyta numer nadwozia przez co się blokuje rozruch. W aso próbowali też podstawiać numer nadwozia 'ręcznie' ale to nic nie dało, po czym stwierdzili, że etacs jest do wymiany. Z tego co się dowiedziałem, to bardzo częsty problem.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Drugi do programowania i będzie żyło, oczywiście jeśli reszta jest ok

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Najgorzej, że nie masz żadnych twardych danych, ktos powiedział , w serwisie stwierdzili czyli nic. Co stwierdziłeś - zmierzyłeś sam?
Nawet jak ktoś jest obeznany to " przez telefon" tego nie zrobisz.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
675
Miasto
WLKP
To cienki ten serwis ze sobie nie poradził.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Nie wspomnę, że często naprawiamy coś co było wcześniej w SERWISIE, a jakże, i ich diagnoza nietrafiona lub sposób naprawy/koszty przyprawiają klienta o zawał. Bardzo lubię takie przypadki- z ekonomicznego punktu widzenia.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
675
Miasto
WLKP
Dysponuja dokumentacja i mają ori sprzet diagnostyczny i jeszcze miec problem z postawieniem trafnej diagnozy to chyba cos jest nie na miejscu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Najlepiej wymienić element z magazynu i z głowy .

Josep

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Bytom
www.lapaj.aspnet.pl
Marku bo taka jest filozofia ASO. Za wymianę można więcej skasować.
Mi ASO za wymianę sprzęgła wyliczono 2500 zł...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja jeszcze nie byłem, podobno fajnie myją auta :D:D:D ale naprawiałem po ASO nawet fajnie jak sie dowiedziałem ze skasowali 2500 ja naprawiłem i skasowałem chyba 1000 za przelutowanie przewodów ...

Do góry Bottom