• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana licznika a4b5

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Immo off w ecu .Ori zegary xxx 920 xxx z magistrala CAN czy jest możliwość podłączenia skutecznego
xxx 919 xxx. Chcę przejść z polfis na fis, powiedzmy że licznik działa ale :
* Święci kontrolka poduszek powietrznych - w sterowniku brak błędów
* Święci kontrolka żarówek i płynu - postaram się wyłączyć przez podanie masy
* Nie działa wskaźnik temperatury oleju - może czujnik zamiennik buła albo podam kabelkiem

Brak komunikacji z licznikiem i z silnikiem, na ori liczniku nie ma tego problemu, czy brak manetki fis może odpowiadać za komunikację z licznikiem i silnikiem ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Oszukiwanie czujników ? A nie można uruchomić żeby działały? Kontrolka poduszek podejrzewam że działa na odwrót, musiałbyś wyczaić które ścieżki do niej idą obciąć i podłączyć do sterownika poduszek bezpośrednio, robiłem taki zabieg przy wymianie vdo na uknsi

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Najprawdopodobniej interface łączy się do licznika a następnie zaczytuje dane ecu szyną can. Chyba cały problem polega na ominięciu szyny can, niestety internet milczy a ceną liczników z can jest 2-4x większą niż te bez can co oznacza że niewielu pokonało ten problem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja kiedyś się nad tym zastanawiałem ale finalnie oszukiwanie przerabianie czujników po to żeby mieć fis bo ładnie wygląda jest dla mnie bezużyteczne

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Wcale bym tego nie robił ale mam polfis jagier oszukuje na wskazówkach a na wyświetlaczu już od lat nic nie widać, ceny vdo 1/2 fis kosmiczne więc trzeba szukać solucji

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
315
Miasto
Rakszawa
A ja przypomnę, że to przeszło dwudziestoletni strup, który już nigdy nie będzie wart więcej jak 3 koła.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Pinouty sprawdzałeś i porównywałeś? Immo raczej nie musiało być wyrzucone.

Roman L

Początkujący
Punktów
0
Serio jeszcze sa ludzie co w 2023 r rzeźbią w tych landarach???? Coś podobnego tylko w temacie poloneza się odbywa jakieś dłubania drutowanie wymiana na inne numery tak samo badziewne.. wtf?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Serio jeszcze sa ludzie co w 2023 r rzeźbią w tych landarach???? Coś podobnego tylko w temacie poloneza się odbywa jakieś dłubania drutowanie wymiana na inne numery tak samo badziewne.. wtf?
Po 10 latach pan się odezwał do nas :) jakże to wielki zaszczyt, cytując klasyka:
main_blob_1581608543_747181~1.png

Patryk M.

Początkujący
Punktów
11
Czy ciekawe roboty należy zawsze przeliczać na pieniądze? Gość chce mieć wyświetlaczyk to niech rzeźbi. Po co komentować, to forum motoryzacyjne często hobbystyczne a nie ekonomiczne..

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Czy ciekawe roboty należy zawsze przeliczać na pieniądze? Gość chce mieć wyświetlaczyk to niech rzeźbi. Po co komentować, to forum motoryzacyjne często hobbystyczne a nie ekonomiczne..
Dzięki za twój komentarz:) tutaj niektórzy ludzie są po to żeby innym przekazać że nowe samochody są lepsze:D a czy to prawda ?

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Licznik wymieniłem musi być 920 za 920 i kropka, założyłem z a6c5 diesel . Tarcze benzyny wykorzystałem z mojego polfis, całe kodowanie wystarczylo zwykłym vcds wyklikac. A6c5 pokazuje odwrotnie paliwo w a4b5 wystarczy zrobić odbicie lustrzane nocowania pływaka w koszu pompy paliwa i trzeba przegiąć drut o kąt 25% całości zakresu wychyłu pływaka (to mnie czeka) . Bez przeginania wskaźnik pokazuje 3/4 baku przy zatankowanym na full. Wskazania drogomierza zostały z licznika z A6 - były większe o 50kk więc dla mnie bez znaczenia. Można wymienić na licznik o mniejszym wskazaniu km ale obowiązkowo w cenie 50zl trzeba ów stam legalizować w oskp.

Licznik za 200zl robota gratis, pół roku wszystko działa jak trzeba

Do góry Bottom