• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana licznika od Mondeo MK3 do MK2 lub od innego ale do MK2

• Thread starter sz.pak
  • Rozpoczęty
S

sz.pak

Mam fajnie przytuningowana MK-dwójkę. Wszystko caculeńko. Radyjko nowe od Hyundai i30, półeczki, climatronica nawet, i tripa przerobionego na swoje potrzeby. A teraz nie mogę spać bo wnerwia mnie analogowe wyświetlanie przebiegu i przebiegu dziennego. Czy ktoś z Was kombinował już ze swapem zegarów z innego auta? MK2 full elektryka. Impulsator i brak linki. Poszukuję licznika który ma 240km/h i 6000 rpm tak by skalowanie było ok. Nie wiem co zrobić by zrobić to co chcę! Chcę mieć elektronicznie wyświetlany przebieg stały i dzienny! Istnieje możliwość wywalenia całego licznika przebiegu i wpakowania tam UKP (Uniwersalny komputer pokładowy). Był by git gdyby ten UKP nie kosztował kilka paczek. Druga opcja to drogomierz od taksiarzy. Cezar z przewozu osób ma funkcję pomiaru przebiegu od zainstalowania i przebieg edytowany (dzienny). Zdało by egzamin ale za duże ma bebechy (lcd) by wepchać go w licznik. Ratujcie elektroniki.

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
kolego nie opłaca się skórka za wyprawkę możesz jednak kombinować pomogę w ogarnięci tylko jakieś info w sensie jakie zegary co i jak :p bo jak mk2 z elektryką to całkiem możliwe że da się to zrobić

S

sz.pak

Z nudy, pasji, chęci zmian, dla doświadczeń, dla jaj :) no bo ... nikt tak jeszcze nie ma :)
Tak jak powiedziałem. Deska Mondeo jest fajna. Tarczki już na diodach i świecą śliczniuteńko. Deska zrobiona, sliczniuteńka :) Wszystkie klawisze ślicznie podświetlone. Jest ładnie w jasnej zieleni nocą. Zegraek, termometr, klima, zaraz będzie i na zielono radyjko i wszystko "śliczne" :)
Jedziesz sobie i tak się gapisz w te zegary a tam prześwituje biały kolor żarówek od podświetlenia przebiegu i reszty. Ale mnie to wnerwia!!!!
Pisałem już że świr motoryzacyjny jestem? Nie? No to piszę :)
Zegary mogą być od dowolnego auta. Mają świecić na biało lub zielono. Najchętniej coś takiego:

Wskazówki będą u mnie aktywne.
Obrotomierz:
od 0 do 3,5tys. obrotów zielona
od 3,5 do 4,5 tys. obrotów pomarańczowa
od 4,5 w górę czerwona

no i wskazówki temperatury nie będzie. Będzie cyfrowy termometr.
Tu macie info jak zrobić aktywne wskazówki:

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/73233-Zmieniające-kolor-podświetlenie-wnetrza-i-zegarów

Jeśli chodzi o przebieg i przebieg dzienny. Chcę wywalić licznik analogowy z MK2 i wstawić w to miejsce coś takiego jak ma np. stare BMW. Tyle mi wystarczy :)

Tu są zegary z Mondeo MK2 które ktoś lipnie przerobił. Niestety, bez montażu diodek za każdą cyfrą z tyłu na tarczce są takie efekty. Wieś!

a w MK3 jest już ładniej:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom