• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana oleju w skrzyni automatycznej Aisin EAT8 – Peugeot 508 II 1.6 PureTech 2020

Piow

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry,

Posiadam Peugeot 508 II z 2020 roku z automatyczną skrzynią biegów Aisin EAT8 (BVA 8 typ STT, ATNG8).
Chciałbym zapytać, jaka metoda wymiany oleju w tej skrzyni bezpieczniejsza, wiem jaka jest zalecana, ale różne opinie czytałem:

1. Wymiana statyczna
  2. Wymiana dynamiczna

Którą opcję rekomendujecie w przypadku tego modelu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

Piow

Nowy
Punktów
0
Ja nie wiem, dlatego pytam mądrzejszych i doświadczonych. Ponoć ''czasem'' po wymianie dynamicznej w niedługim czasie skrzynia postanowiła wolniej zmieniać biegi, czasem szarpać. Producent skrzyni zaleca wymianę co 60-80 tyś. dynamicznie. Moje auto ma 110 tyś. ale wiem, że olej w skrzyni nie był wymieniany.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Ponoć ''czasem''
ktoś tam słyszał, że gdzieś tam, kiedyś u Andrzeja, kuzyna sąsiada, brata Marka żona, miała problem bo wymieniła olej i padła jej skrzynia. wszyscy znają takie opowieści. podobnie jak kiedyś straszenie, że nie wolno przechodzić w silniku z gęstszego oleju na rzadszy. a jak silnik był zalany mineralnym to broń cię panie boże wracać do syntetyka bo ci uszczelki rozpuści.

prawda jest taka, że jak skrzynia jest sprawna to jej nie zaszkodzi.
ale gdy jest zajeżdżona i zapchana szlamem to może paść. i co ważne to nie nowy olej ją wykończył tylko pokazał jej prawdziwy stan.

Piow

Nowy
Punktów
0
Taka odpowiedź w zupełności by wystarczyła: prawda jest taka, że jak skrzynia jest sprawna to jej nie zaszkodzi. Ale gdy jest zajeżdżona i zapchana szlamem, to może paść. I co ważne – to nie nowy olej ją wykończył, tylko ujawnił jej faktyczny stan. Dzięki za ten fragment. Reszta mało interesująca.

Do góry Bottom