• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana oleju w sprężarce po uszkodzieniu instalacji

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześć.
Potrzebuje się poradzić.
Mam rozszczelnioną klimatyzację, jest uszkodzony (przetarty na wylot) elastyczny przewód klimy.

Czy wymienialibyście cały olej z kompresora tj. spróbować go zlać i zalać nowy świeży olej? Czy tylko uszkodzenie naprawić i załadować układ?

crossfire

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Uszkodzenie trzeba naprawić, ale potem standardowo trzeba zrobić próby, czy to tylko przewód elastyczny - może coś jeszcze. Potem jak zwykle próżnia i zalanie olejem , a na koniec dopiero czynnik chłodzący i ustawienie parametrów.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Przepraszam ale nie o to pytałem. Co jest uszkodzone to wiem.
A wracając do sprawy. Czy ktoś wie jaki jest zamiennik oleju opla o nr 90510419?

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
No dobrze kolega pisze wyżej maszyna poda nowy olej do układu A olej to lej pag46 A po co ach jaki zamiennik jak nie masz maszyny ?

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Słuchaj kolego - jednak źle pisze. Rozumiesz że ja pytam o co innego.
Może zapytam bardziej łopatologicznie.
Czy po uszkodzeniu instalacji, długim jej rozszczelnieniu należy wyjąć kompresor, zlać olej ze sprężarki i po prostu zalać świeży? Olej jest mocno higroskopijny i czy takie otwarcie układu nie powoduje zawilgocenia oleju?

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Tak trzeba wymienic olej w sprężarce. Osuszacz tez i zrobić plukanie azotem i szczelnosc i długa proznie.

Załączniki

• Screenshot_2019-08-08-12-36-40-1.png
    Screenshot_2019-08-08-12-36-40-1.png
    215,2 KB · Wyświetleń: 12

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Dziękuję za konkretną odpowiedź.
Powiedz mi jeszcze czy ja dobrze rozumiem.
po wymontowaniu sprężarki i odkręceniu korka oleju, teoretycznie powinien wypłynąć z niej olej, przy najmniej jakaś jego część. U mnie natomiast nic nie wyleciało. To chyba nie jest normalne zjawisko?

crossfire

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Gdynia
olej uciekł z freonem co jest zjawiskiem normalnym, tym bardziej, że w układzie jest go może ok. 200g.
Sprawdź czy w miejscu uszkodzenie nie ma oleju.

Do góry Bottom