• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana płynu hamulcowego mazda CX-7

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Czy wymiana płynu hamulcowego w maździe CX-7 (silnik 2.3 benzyna) jest do wykonania "starą szkołą"? :)
Chodzi o wymianę poprzez "przetłoczenie" nowego płynu tak jak się odpowietrzało uklad czyli jeden pompuje, a drugi kręci odpowietrznikiem. Oczywiscie teraz też się tak odpowietrza, ale w nowszych autach wiem, ze nieraz nie jest to takie proste - trzeba komputer podłączać itp.
Nie chcę się brac za coś, czego nie będę w tanie wykonać ;)

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
W moim przypadku bez problemu udało się w 2 osoby

Auto niby ma turbine i te 260 około koni,ale i tak szału nie robi

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Stanislaw, a mógłbyś coś konkretniej? Generalnie w 99% samemu serwisuję swoje autka od wielu lat - z pełnym sukcesem :) i jak już miałbym oddać gdzieś to chciałbym wiedzieć czego szukać ;)
Jeżeli praktycznie każdy mechanik mi to zrobi to znaczy, ze zrobie to sam - raczej ograniczenia widzę wyłącznie w tematach, gdzie trzeba posiłkować się specjalistycznym oprogramowaniem :)
Mck pomocnik pisze, ze zrobił - wiec moze jednak sie da ;)

Mck - robiłeś poprzez przetłoczenie płynu - tak jak odpowietrzanie? czy jakoś inaczej

damistepo

Początkujący
Punktów
3
Dokładnie. Ja też. Z tym że robie to sam. Zakładam 1 metrowy wężyk 6mm przeźroczysty na odpowietrznik, a drugi koniec do butelki.
wężyk od odpowietrznika nie może iść w dół. Od odpowietrznika musi iść odrazu w góre, drugi koniec z butelką stawiasz wyżej, odkręcasz odpowietrznik i pompujesz. Układ ci nie zassa powietrza bo w wężyku cały czas jest płyn, bez powietrza. Proste i skuteczne. Ten sposób jest o niebo lepszy niż przyrządy podciśnieniowe do odpowietrzania.
w załączniku masz paintowy rysusek o co kaman.

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    12,7 KB · Wyświetleń: 30

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
technikę znam i nieraz używałem - chodziło o konkrtny samochód czy też nie m aproblemów ;)

Wynika, ze spokojnie zrobię - dzięki wszystkim

Bodelix

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Radziłbym w dwie osoby z pompowaniem i zamykaniem odpowietrznika w czasie pompowania. Z moich doświadczeń z Mazdami wynika iż trudno w nich odpowietrzyć układ hamulcowy metodą " przelania " na otwartych odpowietrznikach, więc i wymiana płynu musi się odbyć za pomocą pompowania.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Gorzej jak się sbc trafi to można sobie pedalem machać do usranej śmierci

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
To jest właśnie powód mojego pytania - czy są w tym modelu jakieś wynalazki uniemożliwiające mechaniczne przetłoczenie ;)
a jeżeli chodzi o pompowanie to oczywiście we 2 osoby zakładałem to robić ;)

Do góry Bottom