• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana paska rozrządu (łańcucha?) w C-MAX 2008

AXD

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Witam.
Mam pewien problem z identyfikacją czy w moim C-Maxie 2008, DM2, KKDA1E, DCI 1,8 znajduje się pasek czy rozrząd. Nie chodzi mi o naprawę we własnym zakresie, bo nie mam warsztatu ani wiedzy.

Otóż Fordzik ma przejechane nieco ponad 152 kkm, niedawno był na przeglądzie w ASO, miał wymieniane "jakieś drobiazgi" ale co do rozrządu nic nie powiedzieli (nie czepiali się że to wymiany). Na dniach (tygodniach) zrobię na nim ok 5-7 kkm. Na forach i stronach oficjalnych jest dość mało konkretnych, jednoznacznych informacji. Gdzieś widziałem że rozrząd wymienia się - dla tego modelu - przy 200 kkm lub 10 latach, gdzie indziej przy 160-180 kkm i 8 latach. Przy drugiej opcji "dojeżdżam" już do tych parametrów.

A może w tym modelu montowany jest jeszcze łańcuch?
Kurcze, nie wiem jak to konkretnie sprawdzić i mieć spokój podczas jazdy po Europie...

Tak w ogóle to parametry życia pasków są w Fordzie
- albo zaj***ście wysokiej jakości
- albo mocno zawyżone

W Seatach wymiana rozrządu jest ledwie po kilku latach lub kilkudziesięciu kkm.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Masz pasek rozrządu u góry i łańcuch lub pasek w oleju na dole. Pozdrawiam. Zadzwoń do forda, podaj VIN i powiedzą ci czy masz pasek na dole czy łańcuch. Widziałem przypadki ze przy 200 tys km rozrząd strzelał [ten dolny]

Ostatnia edycja:

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
C-max po 2008 ma na dole pasek w kąpieli olejowej... tzw kaseta z kołami -ale...można to obejść- bo pasuje zestaw łańcuchowy ze starszych modeli (nawet tddi...), trzeba tylko piastę załatwic na pompe wysokiego ciśnienia...:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Duża część aut z paskami nie dolatywała owych 200tkm do serwisowej wymiany rozrządu. Informacja od kumpla z serwisu;] Silniki w skrzyniach to dwa u nich zawsze stały w magazynie;] Hehe.

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Pasek w oleju,zmien czym szybciej tym lepiej,Jak sie zerwie to odrazu dziury w tlokach(zawsze tloki rozwala).

Wrocki81

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
E tam strach. Pilnować, żeby nie walnęło i generalnie spoko jazda. A pasek wymieniać co max 30 tys. i w ogóle zero problemów.

Do góry Bottom