• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana pompy hamulcowej passat b5

seba_ns

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie czy ktoś mógłby mi napisać krok po kroku jak wymienić pompę hamulcową? posiadam vw passat b5 1.9 tdi 98r. 110 km mam pompę z abs-em chcę wymienić samą pompę hamulcową co należy po kolei zrobić czy trzeba odpowietrzać później wszystkie koła ?Czy również sprzęgło trzeba będzie odpowietrzać? bardzo proszę o pomoc z góry dziękuje a i jak wyjąc zbiorniczek ze starej pompy i przełożyć do nowej ? aby nic nie uszkodzić ?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
pompa w tym pasku jest przykręcona dwoma nakrętkami, najpierw poluzuj dwie śruby a później dwie nakrętki na klucz 19, wcześniej opróżnij zbiorniczek żeby nie zalać żrącym płynem podszybia,zbiorniczek siedzi w uszczelkach gumowych i jest jeszcze zabezpieczony śróbą, odkręcasz ją i podważasz zbiorniczek w góre, podłóż sobie tam jakąś szmatke, następnie odkręcasz 2 przewody hamulcowe i zdejmujesz wężyk od pompki sprzęgła, jeśli wymieniasz też serwo to musisz odkręcić nakętke z pedału hamulca, później przy wkładaniu nowej pompy dokładnie włóż wodzik serwa w pompke żeby go nie skrzywić, i to tyle, po wszystkim sprzęgło odpowietrzy się samo ale hamulce musisz zrobić , najszybciej na pompie ABSu, w dwie osoby jedna luzuje przewod druga wciska pedał lub bardziej fachowo odpowietrznikami przy kołach, jak coś to pytaj, aha masz już pompe czy szukasz bo jak coś to mam kilka sztuk

seba_ns

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za pomoc w mojej pompie nie ma wężyka od sprzęgła moje sprzęgło jest na linke właśnie sie dowiedziałem od pompy wychodzą tylko 2 przewody hamulcowe i to wszystko a gdzie znajduję się ta śrubka od zbiorniczka dokładnie? Pompe już mam ale dziękuję za pomoc

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
pod zbiorniczkiem, może jej nie być zależy od wersji, jak jest wykręcasz jak nie ma odhaczasz plastikowe zapinki

Do góry Bottom