• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

wymiana prowadnic w głowicy silnika??

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Zalezy czy prowadzisz warsztat tanio i dobrze spod znaku druciarstwa. Jezeli interesuje cie by klient wracal po roku na obsluge a nie po miesiacu bo znowu cos nie tak, trzeba odprawic go z kwitkiem. Dawniej naprawialem umawiajac sie na czesci tanie lub sredniej jakosci a oryginalow nawet nie oferowalem bo przeciez drogo. Na obecna chwile sa czesci ktorych nie wymieniam jezeli nie jest to oryginal. Szkoda mi nerwow kiedy przyjezdza mi ktos z morda po tygodniu bo przeciez on zaplacil mi cale 100zl.
Nie kazdego zadowolisz. Chyba najwazniejsze w tej pracy to byc zadowolonym z tego co robisz, twoi pracownicy beda zadowoleni i klienci beda wracac.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
ja nie wyobrażam sobie żeby u mnie w warsztacie ktoś sam prowadnice wymieniał bo według mojej wiedzy to cięzki temat zważywszy że niemam takiego zaplecza technicznego. tak jak wyżej pisałem z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca sie robić wszystkiego ... za głowice 16v zrobioną na gotowo z rabatem na czesci i prace w wyspecjalizowanym warsztacie płace 450-800 zł w zalezności co faktycznie było zrobione, dostaje na to fakture i czesc.
tak naprawdę potrzebuje wiedzy jak przekonać klienta żeby takie żeczy wykonywał fachowiec a nie ktos z młotkiem:) dzieki temu na ta sama naprawe nie trafi do mnie za tydzień i będzie zadowolony.

wyderka

SuperMechanior
Punktów
-77
Ja ostatnio rozbierałem silniki na złom.
wybijałem młotkiem prowadnice z ciekawości z 1.9 DTI oraz z 1.6 16v.
powiedziałem sobie ze pierwszy i ostatni raz, już nie wspomnę jak te głowice potem wyglądały :p
według mnie tylko dobry warsztat z dobrym sprzętem a młotkiem to sobie można śruby wybijać itp..

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
można próbować jak ktoś robi dla siebie ale z drugiej strony żałować 300-400 zł żeby potem znowu sciągać głowice ... nowe uszczelki a przede wszystkim stracony czas to chyba nie warto:) jak oddaje głowice rano to co by nie było do zrobienia to na koniec dnia jest zrobione... ostatnio nawet z gniazdami wymieniałem w pandzie bo fabryczne lpg zrobiło swoje( wkrętki wywiercone w drugą stronę w stosunku do wtrysków pb i oddalone o 14 cm od nich nie wspominając o różnej długosci przewodów lpg) ale to już inny temat:)
pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem :)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
nie pytam żeby samemu tak robić bo warsztat nie opędzi wszystkich tematów i z ekonomicznego uzasadnienia lepiej oddać np, głowice, rozrusznik, blok, alternator kompresor ac do regeneracji i w ciągu dnia mieć zrobiony przez fachowców co robią to od lat i tez daja gwarancje ,, niż pieprzyć się z alternatorem pół dnia a na drugi dzień nie działa:p

Ja mam trochę inny pogląd na tą sprawę oddawania podzespołów do warsztatów zewnętrznych. My wszystko w miarę możliwości technicznych robimy sami. Nie raz wyjmowałem alternator czy rozrusznik po 2 dniach, który był robiony przez warsztat się w tym specjalizujący. Jasne, możesz się z nimi kłócić i żądać kasy za to ponowne wyciąganie... pytanie tylko, jak klient na to patrzy? To Ty świecisz oczami przed klientem i pamiętaj, że klient zapamięta, że to u Ciebie nie potrafią alternatora naprawić. W takich przypadkach lepiej umów się z klientem "ja wyjmę i włożę, a Pan zawieź do naprawy gdzie chesz" :)

Co do tego, że szkoda czasu... zależy jak na to patrzeć :) Jasne, na początku będziesz się pieprzył dajmy na to np. z rozrusznikiem pół dnia, a na drugi dzień nie działa, ale w końcu jak się nauczysz, zdobędziesz doświadczenie itd. Wtedy pieniążki zostaną u Ciebie w kieszeni, nie w innym warsztacie, a czasowo zrobisz szybciej rozrusznik niż do nich go zawieziesz i odbierzesz :)

Do góry Bottom