• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana rozrządu na papierze.....

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Prawda jest taka, że klienci w PL, to w większości jelenie co ich można walić w rogi -
Tylko jak nie być jeleniem?
- montować w samochodzie podsłuchy i kamery?
- stać nad nimi i patrzeć na ręce?
- przed i po wymianie samemu zrzucać skrzynię albo silnik żeby sprawdzić czy sprzęgło/rozrząd wymienione?
- założyć że każdy mechanik to złodziej i robić wszystko samemu?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tylko jak nie być jeleniem?
Nie płacić za usługę, jak nie będzie na kartce papieru wypisane wszystko co zostało zrobione + do tego paragon z kasy:)
Tylko, że jest poważny minus takiej opcji - to kosztuje drożej, bo zakład musi opłacić vaty, sraty itp.
A jak jest z rączki do rączki - to potem nie ma nic...:) ale jest taniej...:)
Tylko, że pewność gwarancji, to też wartość i ona kosztuje...:)

Ja tam osobiście nie widzę problemu aby np. podczas wymiany sprzęgła, czy rozrządu porobić zdjęcia i potem wysłać klientowi...i ma pewność...:)
Ale jak ktoś zapierdziela, aby szybciej i jak najwięcej natłuc robót, to wiadomo, że jakość spada...:)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Ja wszystko wpisuję na f vat lub paragony, wszystkie części zdemontowane czekają do odbioru w skrzyneczce, kartony po częściach i bańki po olejach także. Jeśli klient "Tomasz" niedowiarek to otwieram katalog z zamówieniem części i porównuje mu z zastosowaniem i kartonami leżącymi na warsztacie. Zwykle rozumieją. Swoją drogą mam taką opinie na mieście, że będzie drogo ale będzie zrobione.

Ostatnio peugeot 3008 (1.6 hdi 112km) na brak mocy gaśnięcie i check engine. Kartka z wymiany oleju i kpl filtrów 3tkm wstecz. Nawet do filtra nie zajrzałem. Po całym dniu szperania wywalamy filtr, rozcinamy a tam syf..... Wymieniony i działa, przy okazji weryfikacja pozostałych filtrów. Żaden nie wymieniony.

Punktów
0
Generalnie ja te wszystkie papierki przy kupnie auta odnośnie oleju czy rozrządu to wolę wyrzucić do śmieci. Sam to zawsze wolę zrobić i wiedzieć, że faktycznie zostało to zrobione. Oczywiście jest to oszustwo jeżeli ktoś wprowadza Cię w błąd, że pasek jest wymieniony jak faktycznie nie jest. Druga sprawa to udowodnienie tego... pytanie czy się komuś będzie chciało taki temat ciągnąć.

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Ja też wolę zrobić sobie to samemu - do tego sprawdzić cały samochód pod kątem różnych dziwnych patentów poprzednich mechaników.

Do góry Bottom