• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana rozrządu Polonez Caro 1.9 GLD

Banan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Witam czy mógł by mi ktoś napisac jak krok po kroku jak wymienić rozrzad w Polonezie z silnikiem Diesla (XUD9A) .Chciał bym się dowiedziec czy musze do wymiany paska rozrządu sciągac koło pasowe które napedza alternator?Wiem że trzeba wyjac chłodnice ,a słyszałem ze da się pasek przełozyc za te koło bez jego sciagania.Pozdrawiam

Banan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Dzięki ,a moge pasek przecisnąć pod tym kołem pasowym na wale korbowym i załozyc czy sie uszkodzi pasek?.Wiecie może jak potem napełnic układ chłodzenia nowym płynem?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
nie powinno sie nadmiernie zginac paska, no i mozesz minimalnie przestawic rozrzad, a plyn wlewa sie do zbiornika wyrownawczego

Banan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Zablokowałem koło wałka rozrządu i pompy wtryskowej.Wału nie zablokowałem ,(nie mogłem znaleść tego otworu) zaznaczyłem farbą połozenie wału korbowego .Wymieniłem pompe wody,napinacz,rolke prowadzącą.Zakładam nowy pasek wg instrukcji wszystkie znaki ok,luzuje napinacz aby napiąć pasek znak na wale korbowym sie lekko przestawia.No więc próbuje jeszcze raz zakładam pasek na zablokowanym wale wg znaku namalowanego, napinam ok odblokowywuje wał to znów sie przestawia lekko.Pytanie brzmi czy jest możliwe że zrobiłem znak na wale korbowym po poluzowaniu napinacza i stąd tak sie przestawia ten znak po napieciu?Pozdrawiam

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
prosta zasada dla nieumnych... marker w dłoń rysujesz znaki na starym pasku przed zdjęciem i na kołach . Ściągasz pasek przerysowujesz znaki na nowy pasek i zakładasz na koła w/g znaków. UWAGA na jednym z kół i starym pasku namalować dwa znaki obok siebie aby się nie pomylić skąd zaczynać montaż. To działa...

Banan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
koła pozaznaczałem ,teraz juz za puźno znaki na pasku malować ,ale dzieki.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
najważniejsze jest to żeby pasek był napięty podczas montażu w miejscu gdzie nie ma napinacza czyli w tym przypadku po prawe stronie powyższego rysunku; zaczynasz od założenia paska na wał, dalej rolka prowadząca, pompa paliwa górny wałek i t.d., cały czas kontrolujesz napięcie paska i znaki, regulujesz napinacz, jednocześnie kręcąc wałem korbowym, skręcasz napinacz i gotowe, u mnie zawsze działa.

Banan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Poskładałem całe auto ,no i kolejny problem.przy okazji rozrządu dałem alternator do regeneracji podłączyłem wszystko tak jak było wcześniej,no wiedz 1 próba odpalenia i okazuje sie ze wogóle niema pradu w aucie ,na aku napiecie jest ,klemy wyczyszczone masa na nadwoziu tez ,czy to ma zwiazek z alternatorem?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
+ z akumulatora idzie do rozrusznika i tam na śrubie jest odejście na alternator

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
nie trzeba miernik lub żarówkę w łapki i sprawdzić czy jest (+) na rozruszniku i później na alternatorze. A ile masz na akumulatorze może trzeba go podładować

Banan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
miałes racje z alternatora idzie kabel do rozrusznika był odpiety i w aucie nie było wogóle prądu jak by nie było akumulatora.Podładuje akumulator i bedzie 1 odpalenie ,dzięki za rady

Punktów
0
Miasto
Radomsko
Witam, mam pewien problem z ustawieniem rozrządu w tym silniku, tyle że w innym samochodzie, chodzi o Fiata Scudo 1.9 TD jest to prawie taki sam silnik jak ten tyle że ma turbosprężarkę i nieco inny osprzęt, ale rozrząd jest ten sam. Przechodząc do sedna sprawy, otóż mój ojciec jako garażowy dłubacz postanowił zmienić rozrząd(pasek, rolka prowadząca+napinająca) przecenił swoje możliwości i wyszło tyle z tego że poprzestawiał wszystko względem siebie. Niestety nie było mnie w tym czasie w domu i nie mogłem temu zaradzić. Teraz mam pytanie, od czego zacząć żeby ustawić rozrząd od samego początku, czyli tak jak to robią w fabryce przy składaniu silnika. Dużym problemem jest to że w komorze silnika jest dość ciasno i nie do wszystkiego da się zajrzeć czy dotrzeć z kluczem zeby coś przekręcić.

Mam nadzieję że mi pomożecie bo auto stoi już rozgrzebane kilka dni :(
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
koło pasowe wałka ustawiasz na śrube m8 tak samo koło pasowe pompy wtryskowej( będzie na obu tych kołach pasowych otwór taki mału bez gwintu tam ma wejśc sruba a wkreca si eja dalej w otworze na korpusie silnika .przyglądnij sie to znajdziesz). Natowmiast wał korbowy tu jest taki pikuś zdejmujesz rozrusznik i tam bedzie otwór na trzpień nastawczy ma sie pokryć z otworem na koler zamachowym.potem zkręcasz i po robocie ...

Załączniki

• Image1.JPG
    Image1.JPG
    93 KB · Wyświetleń: 105
  • Image2.JPG
    Image2.JPG
    171,1 KB · Wyświetleń: 115
  • Image3.JPG
    Image3.JPG
    95,2 KB · Wyświetleń: 106
Do góry Bottom