• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana samej gruszki turbo czy kompleksowa regeneracja ?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Siemanko, mam pytanie.
Przyjeżdża do warsztatu wam pacjent z uszkodzoną gruchą od turbo (czujnik warjuje), geometria ładnie luźno pracuje, wirnik bez luzów.
Co robicie ?
Czy zgodnie z zaleceniami inżynierów, całe turbo do kompleksowej regeneracji, czy może jednak wymieniacie samą gruchę i regulujecie sztangę z logów ?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52
Myślę ,że sporo znaczenia ma tu kilka czynników między innymi takie jak:
- Rodzaj klienta
- Ile jest miejsca i ile czasu spędzimy aby wymienić samą gruszkę
- Czy widoczne są już inne zużyte elementy turbo
- Czy dostępne są jakieś sensowne gruszki w zamienniku (mam na myśli producenta)

Aczkolwiek jakieś dotychczasowe doświadczenie pokazuje, że więcej sensu ma kompleksowa regeneracja

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Klient mało wiedzący, chce żeby mu znikła kontrolka z deski <3
Jest miejsce, jest czas i powiedzmy sobie że finanse nie grają dużej roli bo auto nie najstarsze.
Czy gruszki sensowne - małe znaczenie bo firma regenerująca też ją założy, albo i tańszą.
Jak pisałem wcześniej turbina bez luzów, geometria w porządku.
Osobiście uważam że obie formy naprawy są jak najbardziej poprawne, ale chętnie poznam opinie innych ;)

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Sama gruszka, nawet często sam czujnik połażenia bo potrafi zgnić.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
jak auto klienta kompleksowa regeneracja( oczywiście jak zakład uzna, że tylko grucha do roboty to na ich odpowiedzialność, współpracuję z uczciwymi ludźmi, ze jak coś dobre to nie robią na siłę). Ludzie lubią mieć papier na takie rzeczy.
Jeśli swój na handel to po taniości grucha tylko nie bawię się w ustawianie samemu, wiozę do zakładu, 100-150 i z głowy

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
No właśnie zależy jaki klient. Jak pijesz z nim kawę to można drutowac. Jak jakiś obcy (w tym kosmici) to kapitalka

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Miałem takich sytuacji milion. Dzwonię do klienta, że znalazłem jeszcze to i tamto i trzeba to wymienić. Klient broń boże żadnych dodatkowych kosztów. Nie robimy. Za tydzień lub dwa zadyma jak Ch. Że tego nie zrobiłem. Dlatego często gęsto pisze SMS zamiast rozmawiać. Jest napisane to spier....aj

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Jak pijesz z nim kawę to można drutowac
Zawsze chcę zgodnie ze sztuką, że nawet jak pojedzie się napić kawusi do innego warsztatu to Ci nie powiedzą : oooo panie kto to tak spier***, bo zawuważyłem że sporo "mechaniorów" lubi srać do własnego gniazda :D
współpracuję z uczciwymi ludźmi
szanuje - tak trzeba, chociaż i tych coraz mniej.

Co do wycen, już kiedyś tłumaczyłem, wole żeby nie zaakceptował ceny przed robotą niż później miał obiekcje wobec warsztatu

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Jeżeli powstanie nieszczelność na gruszce , uszkodzeniu ulegnie nastawnik, zgnije czujnik położenia bądź spadnie zebezpieczenie z ośki to naprawa tego, bez kompleksowej regeneracji turbo jest druciarstwem, sraniem sobie w gniazdo?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Jeżeli powstanie nieszczelność na gruszce , uszkodzeniu ulegnie nastawnik, zgnije czujnik położenia bądź spadnie zebezpieczenie z ośki to naprawa tego, bez kompleksowej regeneracji turbo jest druciarstwem, sraniem sobie w gniazdo?
Hehe, nie - trochę źle mnie zrozumiałes, przeczytaj jeszcze raz :D

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
No może źle to ujołem, ale odniosłem takie wrażenie z innych odpowiedzi że tylko kompleksowa regeneracja turbiny jest poprawną formą naprawy . Czyż nie tak? A wymiana gruszki to druciarstwo.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Nie całkiem.
Jeżeli robisz to dla siebie, dobrego członka rodziny, przyjaciela czy zaufanego klienta to można się tak bawić. Moim zdaniem nie jest to druciarstwo tylko naprawa patrząc też na cenę.

Teraz pomyśl co się stanie gdy padnie coś innego w turbinie i co powie klient. Do kogo będzie miał pretensje. Oddając turbina na kompleksową regenerację masz poprostu pewność i podkładkę w postaci papierka, że to nie twoja wina.Wielu, a właściwie większość, klientów nie rozumie, że chciałeś taniej i lepiej dla niego.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Dokładnie, czasem nawet jak oddaję rozrusznik czy alternator i dostęp zły to każę robić kompleksowo, nie chcę za pół roku tłumaczyć budowy alternatora, co było zrobione a co nie. I tak będzie moja wina, że zrobił alternator i się zepsuł ;)
Co do srania we własne gniazdo to fakt, wielu zaczyna rozmowę od "kto to Panu tak spier...". Trzeba brać przykład z lekarzy- jeden na drugiego nic złego nie powie, sam staram się tak działać

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak ktoś przyjedzie i mi.mowi, że był tam i siam i mu spoerdo... To ja zawsze prosto w oczy pokaż mi człowieka, który ani razu się nie pomylił.
A po.pandemi miałem szczęście podsłuchać rozmowę telefoniczną na mój temat jak byłem po szczepieniu i odmówiłem naprawy. To ta pani była u mnie później jeden raz. Jak walnąłem cenę za roboczogodzinę to z butów wyrwało. Kaśka do łapy i jej powiedziałem o tym co słyszałem. Żaden podsłuch. Piz...da niechcący zadzwoniła do mnie jak była na innym warsztacie

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Teraz pomyśl co się stanie gdy padnie coś innego w turbinie i co powie klient
To tak trzeba by wymienić cały samochód. Bo pomyśl jak wymienisz całą turbinę i coś padnie w silniku to co klient powie? Albo wymienisz cały silnik i padnie skrzynia? :D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ale ludzie takie są. Wymienisz mu klocki to ten przyjedzie za chwilę ze sprzęgłem i powie, że przed klockami było dobrze.
Co ja tu miałem ostatnio
1 jestem naciągacz po na jedno koło jest jeden klocek a ja kupiłem 4 zamiast 2
2 tu hit. Wymiana paska mocy tak mocy. Chodziło o PK. Facet odebrał auto przejechał się i mówi panie nie to auto w końcu ma moc

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Według mnie to lepiej oddać turbinę całą i tyle. Właśnie z takich powodów że jak pozniej się coś spi**** cały swiat będzie miał do cb pretensje ze mu turbo tak naprawiłeś że silnik się rozbiegł albo coś innego . Dla swojej osoby też bym tak zrobił wymienił gruszkę i zrobił ustawienie. Dla obcego nie zaryzykował bym takiej sytuacji że względu na to że regeneracje nie są idealne
Baa kupujesz nowe też nie jest Idealne pomimo tego że zrobiłeś wszystko jak należy.
Z takiej perspektywy możesz chociaż Część reklamowac czasami również zwrot kosztów robocizny . I nie zostajesz, sam w czarnej Du** bo się silnik rozbiegł itp. no i swoją twarz masz zachowana bo nie przyczyniłeś się do usterki wadliwej części.
Najlepiej unikać nie potrzebnych ci problemów . Bo jak jest dobrze i wszystko ok to czasem ktoś cie pochwali napisze dobra opinie zrobi reklamę. Jak natomiast spier**** cały swiat będzie Ci to wytykal co z Cb nie za Dłubak :)
Automatyczne połączenie postów:

Mało tego
Za wymianę turbiny policzysz swoją robotę powiedzmy 600zl ? Do tego sprzedasz olej filtry tak??
Za wymianę samej gruszki??? Ile??
Tyle co za wymianę turbiny ?? No chyba nie
a czas ktory poswiecisz na samą regulacje ???? Pomysł czy to ci się opłaca bo Tobie za darmo nikt nic nie da

Ostatnia edycja:

Autobambo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Pierwszy wlaściciel czy nie, przebieg jaki że grucha już padła.

Do góry Bottom