• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana wahacza

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Podczas zakładania wahacza powinniśmy pamiętać, że w celu wyeliminowania szkodliwych i niepotrzebnych skrętnych naprężeń elementu gumowego tulei wahacza, powinniśmy tuleję wahacza skręcić dopiero po opuszczeniu i postawieniu samochodu na kołach.
Akurat mam dwa wahacze od BMW to dodam.

Pozdrawiam

Załączniki

• wahacze.JPG
    wahacze.JPG
    28,4 KB · Wyświetleń: 167
Ostatnia edycja:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
zależy w jakim aucie;)nie wrzucajcie wszystkich zawieszeń do jedenego wora:):)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Oczywiście, że nie mówimy o wszystkich, mówimy o tulejach z otworami w poziomie, a nie mówimy o tulejach z otworami w pionie i z uszami do przykręcenia.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
W prawie całej grupie VAG wahacze mają poziome tuleje i należy je dokręcać po opuszczeniu auta na koła :) I tu moga sie cieszyć Ci,którzy mają zwykły kanał a nie podnosnik dwukolumnowy :) po dokręceniu śrub tulei "na fest" przy podniesionym aucie juz po kilku dziurach może dojśc do zerwania tulei

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Powiem Wam, że sam znam kilka warsztatów, w których niema kanału, a są tylko bardzo ładne podnośniki dwukolumnowe na ładnej posadzce i jak to widzę, to się zastanawiam, ja w takich warunkach wymieniają wahacze, ale może dlatego, że sam czytałem wiele opinii, że do naprawy zawieszeń są bardzo dobre podnośniki dwukolumnowe.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
fakt faktem że podnośniki nożycowe są bardzo wygodne, ja od 4 lat pracuje tylko w kanale i jakoś nawet mi to pasuje, wszystko co trzeba zrobię i jakoś pewniej się czuję że mi nie spadnie na głowę auto

Kamil29

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Jedlina Zdrój
to tak samo jak przy wymianie tylnych tulei belki trzeba posadzic auto zeby dokrecic sruby.A co do podnosników,to z nimi tez niema problemu,bo są specjalne kobyłki na które opuszczamy dane auto i dokrecamy wahacze.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
a skad wiesz, ze auto wlasnie tak stoi a nie 3cm wyzej czy 8 nizej ? :>
ja tez zawsze dokrecam na opuszczonymm zawieszeniu :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
a skad wiesz, ze auto wlasnie tak stoi a nie 3cm wyzej czy 8 nizej ? :>
ja tez zawsze dokrecam na opuszczonymm zawieszeniu :)

jak juz wszyscy chcą być tacy dokładni to powinni jeszcze zwrócic uwagę na to czy auto jest zatnkowane do pełna czy nie czy klient nie podstawił czasmi auta z bagaznikiem pełnym kostki brukowej;) tez może stać niżej;)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie majac kanału tez idzie dokręcić wahacze na obciążonym zawieszeniu....idzie to zrobić na leżąco na skreconych kołach po ewentualnym najechaniu na jakies podwyższenie....ale to juz troche gimnastyki wymaga :D

Sinn

Początkujący
Punktów
0
poszukiwacz-pracy.blogspot.com
Mnie na przykład irytuje polityka niektórych firm, w których montuje się w samochodach całe zestawy wahaczy i przy uszkodzeniu pierdoły pompujemy w całość. Idiotyzm.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
nie idiotyzm tylko czysty pieniazek :F niedlugo bedzie sie tylko cale elementy wymieniac i ceny beda niebotyczne po to aby kupic nowy samochod... np zamiast lozyska kola cala zwrotnica itp

Sinn

Początkujący
Punktów
0
poszukiwacz-pracy.blogspot.com
Ja sobie zdaje z tego sprawę, że to biznes. Kiedy kupiłem Lumie 800 też byłem zdziwiony, że bateria jest wbudowana wewnątrz :), a prawda jest taka, że sporo firm, na produkcie zarabia minimalnie, a cały biznes kręci się na podzespołach i obsłudze po sprzedażowej, bo wiadomo, że jak ktoś już kupi to nie po to, żeby sprzedać bo wymiana filtra kosztuje 200 zł więcej niż w poprzednim aucie....

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Dlatego ja założyłem sobie,że do własnego użytku nigdy nie kupie auta powyżej 2000 roku...wole jeździć tanim w eksploatacji i niezawodnym youngtimerem ;) Kto zabroni jeździć porządnym samochodem,kwestia tylko utrzymania go w dobrym stanie ;) niestety brakło mi przy zakupie auta $$ na Mercedesa W124 w dobrym stanie,ale z Mondeo rocznik 1995 tez jestem zadowolony....poza tym,że gnije ;) Nastepny samochód będzie z grupy VAG,prawdopodobnie Golf MkII bo takiego juz posiadałem i jak dla mnie cięzko o lepsze auto (prosty jak budowa cepa,niezawodny,w miare oszczedny,i blacharka w większości egzemplarzy trzyma sie bardzo dobrze).

Punktów
0
Ja w swojm aucie długo miałem problem z wahaczami sam kilka razu probopwałem ale efekt marny... zostawilem auto u mechanika http://altmot.pl/ i nie moge nazekac - wszystko zrobjone szybko bardzo o spranje takce polecam wszystkim kturzy tesz borykaja sie z tym problemem.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wiem, że ludzie różnie piszą i różne mają doświadczenia ale mi zawieszenie Master Sport sprawdza się idealnie i mam nadzieję, że nic się nie zmieni. Kupowałem z gwarancją na 80 tyś km i właśnie jak wczoraj zerkałem na licznik to 8 dyszek jest przekroczone, a części dalej ładnie pracują. Także pozytywnie, zwłaszcza że mam znajomego, który kupował jakąś chińszczyznę mniej więcej w tym samym czasie co i ja i już musiał 3 razy robić wymiankę...
Idź spamuj na onet...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Kolego,, marek. suder, część posiadaczy aut to dusigrosze , ale częśćdzisiaj kasy brak. Więc jak Ci koleżanka z GWT radzi, wyhamuj i bez szpanu.

Do góry Bottom