• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana zawieszenia i wspomaganie Mercedes W211

Punktów
1
Miasto
Dziwnów
Witam,
będę wymieniać tuleje wahaczy zawieszenia jaką firmę możecie mi śmiało polecić? Chciałbym ze spokojem zrobić 30 tys.
Amorki już zdecydowałem ,że pójdą KYB chyba że macie lepszą alternatywę?

Chciałem się jeszcze spytać bo mam problem ze wspomaganiem kierownicy jak dla mnie chodzi zbyt ciężko
-Maglownica bez wycieków płyn wymieniony.
-Pompa wspomagania nie słyszę żeby wyła czy coś ale może już nie dawać ciśnienia jak trzeba lub pasek jest do wymiany.
-Ustawiona była zbieżność i geometria kół pomimo tego mam luzy na kierownicy nie są duże ale są.
-SBC wymienione w 2017 roku przez poprzedniego właściciela w serwisie Mercedesa.
Pytałem jednego mechanika co może być przyczyną powiedział że
(W211 ma zawory przy przekładni i
Zawór ten uaktywnia się przy wyższych prędkościach
I wtedy kierownica robi się sztywniejsza)
U mnie kierownica chodzi tak samo ciężko podczas jazdy jak i przy parkowaniu.
Wiem że muszę oddać auto mechanikowi bo ciężko diagnozować taką usterkę na odległość ale chciałem się dowiedzieć więcej żeby mi nie wymienili pół auta...
No chyba że ten model ma takie wspomaganie to mój pierwszy mesiu i nie wiem.

Model: Mercedes W211 E240 Benzyna rok 2002 Automat

georgepk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Ze wspomaganiem kolego miałem ten sam problem. Zawór sprawdziłem podając na niego prąd z innego akumulatora i okazał się sprawny, dalej szukając okazało się że brak prądu na zasilaniu zaworu. Szukałem przerwy w obwodzie ale na nic to... dopiero diagnoza w ASO wykazała że miałem rozkodowane czujniki. Ponowna adaptacja nie kosztowała wiele a za to ile radosci.

Do góry Bottom