• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wynajem długoterminowy samochodu a zdolność kredytowa

rezmel

Początkujący
Punktów
1
Cześć
Czy możecie mi jednoznacznie potwierdzić - czy przepisem, artykułem czy własną wiedzą, że wynajem długoterminowy nie wpływa na zdolność kredytową/leasingową Sp. z o.o.
Chciałbym wziąć auto w najmie via mój pracodawca, ale boi się moje Ukochane Szefostwo, że mając w planach plany rozwojowe z leasingami, auto w najmie zmniejszy im zdolność.
Z góry dziękuję serdecznie

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Co nie co na ten temat wiem - wynajem księgowany jest na kontach pozabilansowych, co nie zakłóca struktury kapitału, a w związku z tym, że pojazdy nie są własnością przedsiębiorcy rylko firmy wynajmującej, ich wartość nie jest wliczona w podstawę opodatkowania - najem nie wchodzi w zobowiązania długoterminowe.

rezmel

Początkujący
Punktów
1
Brzmi profesjonalnie. Dziękuję. Jutro przekażę szefostwu. Możesz mi jeszcze zasugerować jakąś firmę do wynajmu samochodu?

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Bardzo wiele samochodów we flocie. Możesz wybierać spośród samochodów dostawczych ale również i do użytku własnego. Mają zresztą swoje placówki w wielu miastach.
Dobra obsługa, powinni Ci coś doradzić. Opcji wynajmu też wiele.

konczel

Bywalec
Punktów
3
Sam wynajem długoterminowy, to nic innego jak pomocnicza nazwa leasingu operacyjnego skonstruowanego w ten sposób, że rata wykupowa ustalana jest przeważnie w oparciu o szacunkową wartość rezydualną samochodu po okresie finansowania. To powoduje, że większość korzystających z tego typu finansowania nie decyduje się na wykup samochodu z leasingu. Odpowiadając na Pana pytanie, wynajem długoterminowy oferowany przez instytucje finansowe będzie wpływał na zdolność kredytową leasingobiorcy.

wert33

Nowy
Punktów
0
Wiele tutaj może zależeć również od analityka, który będzie analizował kolejny wniosek o kredyt. Wynajem długoterminowy będzie jednak zdecydowanie mniej wpływał na zdolność finansową niż standardowy kredyt, czy leasing.

rezmel

Początkujący
Punktów
1
No to skoro juz tutaj rozmawiamy o wynajmie to co polecicie konkretnie na wynajem długoterminowy, okres jaki mnie interesuje to 24-36 miesięcy. Budżetem miesięcznym jakim operuje to przedział 4000/4500 zł, maksymalnie do 5000 zł (najlepiej płatności tygodniowe) i kaucja maksymalnie do 1000 zł. Uda się coś znaleźć? Jakie auto?

Do góry Bottom