• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów

Matt84

Początkujący
Punktów
0
Cześć,

proszę o pomoc z usterką w Toyocie RAV4, 2005r., 2.0L, XA20, sterownik Toyota ECM 33h

Objawy: słabszy silnik, gorsza reakcja na gaz, trzepie autem i silnikiem. Auto w temp. poniżej 0 gaśnie kiedy jest nie rozgrzane, powyżej 0 tylko dziwnie chodzi. Obroty niby podobne jak wcześniej, ale telepie. Takie same objawy na benzynie i na LPG.

W aucie instalacja gazowa STAG jakiś tam. Raczej taniocha.

Raport błędów:
-P0304
-P0420
-P0148
-C1321
-B1900

Część błędów jest konsekwencją instalacji LPG, ale nie wiem jak reszta.

Co zostało sprawdzone:
* Świece nowe NGK - brak zmian w pracy silnika,
* Została wymieniona cewka na 4-tym cylindrze - brak zmian w pracy silnika.

Macie może pomysł co to może być?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Moduł zapłonowy może być uwalony dlatego wypadają. Taki kwadrat aluminiowo plastikowy na wtyczkę 5 pin jak dobrze pamiętam.

Matt84

Początkujący
Punktów
0
Thx za odp. Przegrzebałem sklepy z częściami i nie idzie znaleźć tego modułu. Z czego on jest zrobiony? Ze złota?

Matt84

Początkujący
Punktów
0
Postaram się zmierzyć w weekend.
Ale ogólnie wcześniej śmigało OK na Pb i LPG, natomiast teraz na jednym i drugim paliwie jest tak samo, wiec myślę, ze to nie pompa.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
mam jakies puszki ecu do toyoty na 5 wtyczek, dokladne numery xxxxx-xxxxx wtedy moge poszukac:d chociaz watpie ze to sterownik:) ona sa raczej niezniszczalne:)

Matt84

Początkujący
Punktów
0
Dzięki Panowie za pomoc. Odstawiłem maszynę do sprawdzenia i wyszło brak ciśnienia na czwartym. Także kolega soloriens strzelił najcelniej ;)

Zrobienie góry ma zająć ok tydzień, więc odezwę się jak poszło ok. czwartku.

Pzdr

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
niech robią całą głowicę od A do Z , nie idż na łatwiazne , bo zemści się to w pózniejszym czasie szybciej niż myślisz ;)

Matt84

Początkujący
Punktów
0
To samo usłyszałem od mechanika, że trzeba zrobić wszystko, więc chyba się postarają ;)

Do góry Bottom