• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonu w dwóch przedziałach obrotów

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Mam mały problem i szukam wskazówek.
Samochód potrafi szarpnąć przy 2tys obrotów oraz około 3.2tys obrotów - tylko w średnich i dużych obciążeniach i dokładnie przy tych obrotach. Silnik szarpnie i ciągnie dalej. Problem jest w tym, że dzieje się to nie regularnie a przez większość czasu nie występuje. Sterownik nie widzi problemu - nie wywala kodów DTC. Mam dostęp do różnych parametrów, aczkolwiek do końca nie wiem na czym się skupić i jak zacząć. Na razie podmieniłem cewkę zapłonową, wymieniłem wszystkie przewody które mogłyby ciągnąć lewe powietrze, odmę wraz z korkiem oleju. Przepustnica czyszczona nie bieżąco. W silniku była robiona głowica wraz z uszczelkami i po naprawie problemów nie było. Świece wymieniam co 20tys, na tych mam przejechane 10 i zastanawiam się, czy profilaktycznie nie wymienić wcześniej. Tam jest NGK LFR6B, może wymienić je na irydowe zamienniki?
Citroen Xsara 1.6 16V kod silnika TU5JP4. Sterownik Bosch ME 7.4.4

Znalazłem taki parametr jak czas ładowania cewki i dla 1 i 4 cylindra jest 3.57ms i dla 2 i 3ciego również ten sam.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
585
Spoco, a co to za silnik?
Automatyczne połączenie postów:

Aaaaa Xara 1.6
Automatyczne połączenie postów:

Ciężki temat. Pojeździłbym na 98, a nawet 100tce Shella.

Można Teca wlać.

Świece też mogą być trafione, jak mówisz...

Ostatnia edycja:

WOYASVR6

Nowy
Punktów
0
Dla mnie dziwne ze nie wywala kodow, a tresc tematu jak po diagnozie.
Kolego jesli mozesz lub masz mozliwosc sprawdz sobie stan rozrzadu... tak z zycia wziete

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Najprawdopodobniej to ustawienia LPG robią robotę. Ciężko mi go ustawić bo nie mam wglądu do korekt paliwowych, właściwie moim sprzętem nic nie mogę podejrzeć więc przelałem go w OL - idzie na bogato. Myślę, że przelewa w tym zakresie i to jest przyczyna. Ten sterownik jest też taki, jakby korekty robił sobie bardzo długo (po 1000km) ale nie wiem czy nie jest to moje amatorskie odczucie.
Rozrząd złożony prawidłowo, silnik trzyma moc.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
I się sprawa wyjaśniła "eksploatacyjnie". Wymieniłem świece ale doinwestowałem temat i kupiłem z elektrodą irydową. Od dwóch tysięcy kilometrów zapłon nie wypadł. Cewka też dostała w dupe.

Do góry Bottom