• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypalanie DPF N47 E90 LCI 318D 143KM

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
Cześć wam borykam się z problem zbyt częstego wypalania DPF wypala mi się on co ok 100-120km.
Z czego próbowałem sam dowiadywać się to wskazania raczej wszystkie mam okej.
Co może być problemem tak częstego wypalania DPF? Może jest zapełniony i przydałoby się mu jakieś czyszczenie lecz na razie nie chce oddawać do czyszczenia, ponieważ chce się upewnić czy rzeczywiście wszystko u mnie działa tak jak powinno.

Mógłby ktoś zerknąć na te odczyty z aplikacji Btool czy to rzeczywiście ok to wygląda?
Dodam ze pojawiają mi się błędy regulacji dawki wtrysku, na screenach sa bledy wtryskow 2 3 4 natomiast teraz jak jezdze pojawilo sie 1 2 3
Czy to ma jakis wplyw? Korekcje raczej sa ok
EGR - pracuje okej

Przed wypaleniem https://ibb.co/NTqK0Td
Po wypaleniu https://pl.imgbb.com
(lambda dziala ma ok 4.50 wskazania )

Ciśnienie wsteczne wolne obroty - https://ibb.co/NtD2s3D
Pomiar ciśnienia wstecznego - https://ibb.co/Yhq4KdJ
Korekcje wtrysków - https://ibb.co/T1BFy24

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

Nic nie widać na tych linkach. Wywala błędy dpf? Zapala żółty dpf na desce?

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
Okej, już poprawiłem powinno działać

Brak żadnych błędów prócz tych od korekt wtrysków, żadnej ikonki od dpf tez nie mam

A

Anonymous123

Na podstawie tego można trochę powróżyć. Nic konkretnego tam nie ma. Tu trzeba trochę więcej danych. Trochę niskie temperatury cieczy, ale też nie wiadomo w jakich okolicznościach robione pomiary. No i temperatura spalin 61 stopni to dziwnie mało ale brak danych z którego to czujnika i w jakim czasie po rozruchu.

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
Temperatura jest ok nagrzewa się fajnie oraz temperatura spalin tez pokazuje dobrze w czasie jazdy lub przy wypalaniu.
Ja polowe zdjec danych robiłem jak dobrze pamiętam po pojawieniu się problemu jak auto trochę ostygło to odpaliłem to przez to taka niska temperatura cieczy czy spalin ;P

Mowisz ze tu trzeba by troche wiecej danych, jakie to by dane byly potrzebne zeby mozna bylo cos wymyslec? hah ;P

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Dokładnie jak kolegą wyżej Ci napisał. Mi się nie podoba jeszcze parametr przepływu tam masz 250mg/się powinno być więcej ten egr napewno szczelny? Wyczyść kolektor dolotowy i egr z nagarow. Masz 240 tyś km A nie masz błędu z układu filtra?, bardzo często przy 200tys upomina się o wymiane. Pasowało by też żebyś pojechał na normalny komputer w celu dalszej diagnozy . I na jakaś konkretniejsza trasę

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
Obecnie mam 264tys km. Z czego mi się zdaje to ktoś adaptował filtr jako nowy i przez to tak pisze.
EGR czyściłem gdzieś 2 tygodnie temu i nie był jakoś bardzo zanagarzony, kolektora nie czyściłem ale mam zamiar jak się trochę ociepli.
Tak żadnego komunikatu od DPF nie pokazuje mi się a trasa tez była robiona i tak czy siak po 100km+/- się wypalał ... ;\\
Dobrze rozumiem owisz o " MASIE POWIETRZA " ze mam tylko 250mg?
EGR raczej dobrze poskręcałem bo w N47 jest on na widoku i tylko 2 śrubki i 2 wężyki do ściągnięcia to myślę ze niczego złego nie zmajstrowalem

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Tak o masie powietrza . A restartowales ten egr po czyszczeniu?

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
Nie, słyszałem ze sam się adaptuje ale nie wiem. A co sie moze dziac jak go nie zaadaptowalem? Z czego co patrzalem na dane to pracuje.
Również gdy go próbowałem ograniczyć przez aplikacje tez pracowal.

Mam rowniez back pressure offset na poziomie -18hPa podczas jazdy(jałowy tez) i -13hPa na zgaszonym

""Back Pressure Offset jest to korekta jaką wprowadza sterownik silnika jeśli wykryje że sygnał z czujnika ciśnienia spalin przed dpf odbiega od ciśnienia atmosferycznego. Czyli ciśnienie przed dpf = sygnał z czujnika + ofset.
Jeśli offset jest duży to może świadczyć o zużyciu czujnika ale nie musi. Nowe mają ofset +/-5hpa."" Tak mi tworca tej aplikacji napisal o tym ja zas mam na minusie i mysle czy tak w ogole powinno byc.

Zapomnialem o tym offsecie wiec stwierdzilem ze moze warto napisac. ;)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Wyjmij i porzadnie umyj dpf;a. 11mbar na biegu jałowym to mega za dużo. Od 0 do max 4 m bar na jałowych. Przy pełnym obciążeniu około 150mbar no ewentualnie do 200max!!. Tam popiołu jest od groma....

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
No dzisiaj na wolnych obrotach(830rpm) było 17hPa ciśnienie wsteczne gdzie za 20-30+/- km dpf będzie się wypalał

A

Anonymous123

Weź mi powiedz, czy twój problem polega na częstym wypalania czy częstym zapełnianiu bo to duża różnica.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
A na moje będzie często dopalal.

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
MS Serwis - A jaka to roznica?
Wypala sie czesto bo szybko sie zapelnia po 100-120km nagromadza sie sadzy 30g+ i wypala sie.

Lukkiwlkp - On nie dopala, po prostu zapelnia sie sadza do 30g+ i nastepuje wypalanie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Weź mi powiedz, czy twój problem polega na częstym wypalania czy częstym zapełnianiu bo to duża różnica.

Przecież jedno wynika z drugiego i jedno powoduje kolejne. Mała pojemność filtra więc szybko się zapełnia skoro pełen to chce się wypalać. Skoro często się wypalać chce to znaczy, że mała pojemność filtra. Czemu mała pojemność bo zapopielony.

Dziś myłem filtr w citroenie jumperze 2.2 150km 2015. Ciśnienie różnicowe na biegu jałowym 46 mbar;] Po umyciu i wysuszeniu filtra 1mbar.

WziumWzium

Początkujący
Punktów
0
Zimoon mógłbyś napisać w jaki sposób myłeś?
Nigdy nie czyściłem filtra ani nic z tych rzeczy to jest dopiero mój pierwszy samochód co ma filtr DPF.

Chciałbym to zrobić samemu

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
powodzenia;] myjka wltradzwiekowa, pompa obiegowa, sprezone powietrze, karcher i tak na zmiane...

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Zimnoch .,,,jaka myjkę masz ?
planuje cis kupić

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
30l z allegro. chinol za niecałe 2 tysie.

Do góry Bottom