• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyposażenie warsztatu mobilnego

jackaroo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tullamore
Witam!
Noszę się z zamiarem wyposażenia stanowiska do mobilnej diagnostyki samochodowej. Mam vana, blaszak, Renault Trafic 2007 długi. Chcę na nim oprócz podstawowych narzędzi do mechaniki, kompletów blokad rozrządu, etc. zabudować stół monterski do niewielkich napraw elektronicznych wyposażony w stację lutowniczą, gdzie będą przeprowadzane mniejsze naprawy. Jako urządzenia diagnostyczne będą:

Lexia
GT1
DIS
OPS
VAS
VAG
Launch Diagun
Autel MaxiDas
Delphi
VICE
VCM2
OP Com
Tech2
CanClip
Oscyloskop samochodowy Pico, 2 kanały

Sprzęt ten jest przewidziany do aut z lat 2000-2012 (albo nawet i młodszych) i różnych marek, głównie europejskich (bez amerykańskich i ew. azjatyckich do których nie mam pomysłu na dobry diagnoskop).

Sam nie jestem elektronikiem tylko mechanikiem i chcę na to zatrudnić elektro-mechanika, który mógłby to wszystko ogarnąć. Co pominąłem w swoim wykazie? Domyślam się że nie wszystkie diagnoskopy są niezbędne, bo niektóre się dublują ale mam na to przewidziany budżet ok 15-20 tyś. zł. Jeśli będzie potrzeba mogę nawet trochę dołożyć.

Chciałbym usłyszeć wasze opinie o tym co dodać a co ująć, w co warto inwestować a w co nie.

Dzięki

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
te urządzenia to ty masz czy chcesz kupić za te 20tyś ? to cię poniosło

jackaroo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tullamore
Mam parę z nich już teraz, Autela, OpCom Tech2 i parę kabelków (VAG, Auto Date itd) na laptopie. Resztę planuję kupić. Wiem, że niektórych nie opłaca się kupować, ale np. CanClip jest lepszy do Renault niż Launch.

Czy mnie poniosło? Oglądałem niedawno wyposażenie warsztatu elektroniki samochodowej które gość chciał puścić za 40 000 PLN i tam lista była długa jak papier toaletowy (fakt że dorzucił stary dwukolumnowy podnośnik i parę sfatygowanych kluczy). Jak mu zaproponowałem 20 koła za to co miał to mnie psem poszczuł. Więc postanowiłem sam sobie skompletować.

A co Ty darektech proponujesz?

samym chinczykiem to wiesz, ja już się przekonałem w praktyce że np. do Isuzu to nic tylko Tech 2. Nie masz techa to masz pecha:) To po pierwsze, a po drugie po co mi van jeśli chińczyka wsadzę w kieszeń? Mi chodzi o szczegółową diagnostykę. A skoro o tym mowa, to co oprócz chińczyka warto jeszcze mu do towarzystwa zostawić? :p

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
nie będę ci radził ale w tych pieniądzach to na aliexpress się będziesz musiał zaopatrywać i sprzęt taki że nie wiesz czy auto tak popsute czy ten sprzęt co tam kupisz i na koniec zrobisz jak ten gość co chciałeś od niego kupić że sprzedasz wszystko i papier toaletowy na halloween ci sie przyda :) bo jak ty wszystkie auta chcesz robić to bezsens takim przeprawowym cyklem

jackaroo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tullamore
mam techa 2 z trzema kartami, zrobi mi Isuzu, Suzuki i Opla do 2012.

potrzebuję skaner na PSA i Renault: więc CanClip i Lexia

VCM2 do Forda

z VAGiem to problemów nie ma

no i Launch, tablet albo diagun

a odnośnie chińczyków nie jestem uprzedzony bo tak czy siak wszystko to co jest na rynku czy nazwiesz to KTS czy GScan to i tak jedna i ta sama wielka chińszczyzna.

no ale jeszcze raz: co proponujesz bo jak na razie nie usłyszałem nic konkretnego...

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
kup se ori avdi i bedziesz mial pass thru i baw się

jackaroo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tullamore
dzieki darektech, w końcu coś konkretnego. jeśli kupię avdi to który tester z mojej listy proponujesz wyrzucic? nie chcę opierać się tylko na jednym urządzeniu, wolę mieć parę różnych narzędzi bo jedno nie zawsze sobie poradzi z danym problemem. Jakby to było tak łatwo to wszyscy by naprawiali auta jednym kluczem-szwedem.

jackaroo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tullamore
Przeglądałem wczoraj ofertę ABRITES i muszę przyznać, że to ciekawe narzędzie. Cena jest jednak zaporowa, bo żeby ten interfejs robił wszystko to trzeba liczyć minimum 80 kafli. Wydaje mi się że to samo osiągnie się za o wiele mniejszą kasę kupując kilka ale tańszych narzędzi.

Do góry Bottom