• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyposazenie warsztatu oswietlenie, okna, schowki,patenty

madcap

Uczestnik
Punktów
1
Witam
Wpadłem na ten temat i pozwolę sobie odgrzać.
Jestem na etapie projektowania małego przydomowego warsztatu, na podwórku nie mam zbyt wiele miejsca dlatego też mam tu pewien pomysł i ciekaw jestem waszej opinii:
Garaż będzie o wymiarach 5m szeroki i 6m długi, do napraw przewidziany będzie kanał i tu pytanie ponieważ z braku miejsca w kanale chciałbym zrobić coś w rodzaju piwnicy, czyli poszerzyć kanał i zrobić nad nim strop... Najprościej przedstawione to będzie na szkicu poniżej:
czekam na wasze opinie pozdrawiam

Ostatnia edycja:

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
myślę, że inwestycja w taką "piwniczkę" będize nieopłacalna... musi być mocny strop itp.
Co byś chciał chować w tej piwniczce? może lepszym pomysłem by był jakiś pawlacz... - pod sufitem

madcap

Uczestnik
Punktów
1
w tej piwnicy schował bym np beczkę z olejem, zlewarkę na stary olej, szafkę narzędziową.....
zastanawiam się bo może podzielę piwniczkę na kilka "wnęk" pozwoli tu na większą pewność.....

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja bym sobie jednak darował takie kombinowanie przy kanale.. Dość ryzykowne to.
zlewarkę możesz mieć na końcu kanału, a zamiast wózka zrobić półeczki :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Są takie warsztaty. Jest wylewany mocny strop nad całą piwnicą z otworem kanałowym i w piwnicy w miejscu otworu kanałowego jest podest podwyższający podłogę. Ja bym zrobił podest podnoszony na pilota do żądanej wysokości. Moim zdaniem super rozwiązanie dla małego warsztatu. Mój znajomy ma takie rozwiązanie w garażu.
Pozdrawiam

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Hmm, do małego zakładu, gdzie nie ma po kątówce, wiertarce i innych narzędziach na głowę, to raczej nie ma to sensu. Poza tym, z tego co widziałem jest to raczej stacjonarne więc bardziej przydatne na produkcji, gdzie masz stanowisko i na nim dłubiesz coś.
No ale ja nie miałem styczności z balanserami i może dlatego ich nie doceniam i nie widzę sensu w ich kupnie do warsztatu.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Kolega po fachu polecił mi taki sprzęt do warsztatu: http://www.3arm.pl/seria-3,816.html
Podobno znacznie usprawnia pracę, ale nie wiem czy opłaca się nabywać o do mniejszego warsztatu??? Będziemy na razie pracować w dwójkę.
Jacek, powiedz do czego chcesz to ustrojstwo stosować? Skoro kolega po fachu polecił Ci coś takiego to musi u siebie mieć zastosowanie dla takiego wynalazku.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
w tej piwnicy schował bym np beczkę z olejem, zlewarkę na stary olej, szafkę narzędziową.....
zastanawiam się bo może podzielę piwniczkę na kilka "wnęk" pozwoli tu na większą pewność.....

To ja zapytam tak.Jak już zapełnisz tą beczkę (około 200l przypuszczam) to jak ją z stamtąd wyniesiesz ? To będzie sporo ważyło.A jak nie idzie wytargać tej beczki to następna inwestycja w pompę,węże,itp. i szukanie kolejnego miejsca na pompę i oprzyrządowania do niej :p

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
To ja zapytam tak.Jak już zapełnisz tą beczkę (około 200l przypuszczam) to jak ją z stamtąd wyniesiesz ? To będzie sporo ważyło.A jak nie idzie wytargać tej beczki to następna inwestycja w pompę,węże,itp. i szukanie kolejnego miejsca na pompę i oprzyrządowania do niej :p
Witam.
Ja mam beczkę 200l na olej w kanale pod schodami i jak jest pełna, to dzwonię i przyjeżdża beczkowóz z długim wężem i wyciąga olej przepracowany z beczki, żaden problem wyciągnąć nawet z piwnicy.
Pozdrawiam.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Niby fakt ale zdecydowanie przyjemniej wyciągać z piwnicznej beczki... dobre winko... ;):p
Przepraszam za szczerość ale właśnie mi się buteleczka skończyła i trzeba by zejść napełnić ... :p

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Witam.
Ja mam beczkę 200l na olej w kanale pod schodami i jak jest pełna, to dzwonię i przyjeżdża beczkowóz z długim wężem i wyciąga olej przepracowany z beczki, żaden problem wyciągnąć nawet z piwnicy.
Pozdrawiam.

No tak ale nie wszyscy tak mogą tzn. nie wszyscy mają umowę :) ale to już inna inszość.
Pozdrawiam

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
U mnie czasem olej bierze inny mechanik który tym grzeje warsztat i on też ma już w miarę przystosowane stanowisko - kilka metrów węża, pompa elektryczna - daje radę.

Do góry Bottom