• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

wysoka temperatura wody peugeot 806

smok303

Początkujący
Punktów
3
Witam Panowie czy może mi ktoś podpowiedzieć co może być przyczyną mojego problemu?
Samochód peugeot 806, 2,0 benzyna temperatura na desce rozdzielczej ciągle po wyżej 90 stopni prawie 100. jak jadę to spada ok 85 ale jak chwilę postoję to momentalnie rośnie
Wymieniłem termostat , czujnik -włącznik wentylatora , uklad przepłukany i odpowietrzony. I dalej to samo , temperatura rośnie bardzo szybko 3 minuty i wskaźnik pokazuje prawie 100 stopni przy 110 włącza się wentylator. Chłodnica jest gorąca przewody gorące ogrzewanie działa,ale nawet gdy wskaźnik pokazuje 110 stopni płyn się nie gotuje po odkręceniu korka w chłodnicy prawie zero ciśnienia i zmierzyłem płyn termometrem największą temp. pokazał 62 stopnie gdzie na wskażniku w samochodzie ponad 90stopni. Czy może być to uszkodzony wskażnik temp, a może pompa wody?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Moim zdaniem to albo fałszuje wskaźnik temperatury, albo czujnik. Chociażby dlatego że wentylator się włącza dopiero przy 110.
Ten sprzęt ma jakieś złącze diagnostyczne? Może tam podpatrzyłby jakieś parametry.

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Witam Panowie czy może mi ktoś podpowiedzieć co może być przyczyną mojego problemu?
Samochód peugeot 806, 2,0 benzyna temperatura na desce rozdzielczej ciągle po wyżej 90 stopni prawie 100. jak jadę to spada ok 85 ale jak chwilę postoję to momentalnie rośnie
Wymieniłem termostat , czujnik -włącznik wentylatora , uklad przepłukany i odpowietrzony. I dalej to samo , temperatura rośnie bardzo szybko 3 minuty i wskaźnik pokazuje prawie 100 stopni przy 110 włącza się wentylator. Chłodnica jest gorąca przewody gorące ogrzewanie działa,ale nawet gdy wskaźnik pokazuje 110 stopni płyn się nie gotuje po odkręceniu korka w chłodnicy prawie zero ciśnienia i zmierzyłem płyn termometrem największą temp. pokazał 62 stopnie gdzie na wskażniku w samochodzie ponad 90stopni. Czy może być to uszkodzony wskażnik temp, a może pompa wody?
albo czujnik temperatury albo pompa wody

smok303

Początkujący
Punktów
3
płynu nie ubywa i nie przybywa układ odpowietrzałem, są dwa zaworki do odpowietrzania i z obu od razu leci płyn zero powietrza, najgorsze jest stanie w korkach temperatura rośnie do ponad 110 pomaga trochę włączenie nawiewu ciepłego powietrza,

sam myślałem że to może pompa ale gdy odkręce odpowietrznik i dam ok 3tyś obrotów to płyn leci bardzo dobrze,chyba że to nic nie znaczy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Albo korek w zbiorniczku nie trzyma albo wentylator chłodnicy nie działa.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
spróbuj wymienić chłodnice może niedomaga czyli zakamieniona;)lub masz dwa biegi chłodzenia i jeden niedomaga.

smok303

Początkujący
Punktów
3
Chłodnica raczej dobra na całości jest gorąca wentylator sprawny na 100% i tylko jeden bieg bo nie ma klimy, ja obstawiam nie prawidłowo działający wskaźnik temp, przy 110 stopniach to powinno gotować płyn. Muszę podjechać na warsztat i sprawdzić temperaturę silnika i porównać ja ze wskazaniem na wskażniku

Do góry Bottom