• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyważenie alufelgi 17"

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Koledzy mam pytanie zmieniałem opony na moich aluskach 17" wyważrka pokazała wynik 0 lewa strona 60 prawa przykleiłem odważniki sprawdzam i jest 0 0 czyli niby ok, ściągłem kolo z wyważarki i coś mnie tknęło żeby założyć je jeszcze raz na wyważarkę i wynik 10 lewa strona a prawa 0, przykleiłem odważnik 10 i pokazuje cały czas 0 0.jaki jest bład pomiaru???

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
granica błędu 15g. prawie zawsze pokaże coś innego ...
ja mam tak samo u siebie i się tym nie przejmuję , 5g,10g dopuszczalne .
nie masz się czym przejmować ...:)

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
Aha czyli wszysko ok.Już myslałem że coś z wyważarka.dzieki

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
zależy jaką dokładność pomiaru sobie ustawisz :)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Na kazdej wywazarce tak masz takze dobrze jest sobie zrobic kreske na flanszy od wywazarki i wkladac kolo ustawione wentylem do tej kreski, w razie gdyby kiedys ci sie kiedys klinet wroci ze mu zle kola wywazyles hehe a jak nie zaznaczysz to sam widzisz co wyskakuje po zdjeciu kola. Kiedys sie uparlem i swoje kola wywazylem we wszystkich pozycjach i jak bym nie zalozyl kola to caly czas bylo 0,0. :)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
u mnie po wyważeniu i przekręceniu wałkiem o 180 stopni albo oponą przeważnie pokazuje 0 0, czasami gdzieś piątka wyskoczy

freno

Uczestnik
Punktów
4
w przypadku wyważarek z uchwytem mechanicznym, będzie różnica po każdym zamontowaniu koła na wyważarkę - różna siła docisku, co innego jak wyważarka posiada uchwyt elektryczny cz też pneumatyczny

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
kolega ma rację co do docisku, ale bardzo ważne jest w jakim stanie mamy stożki i czy felga jest czysta i farba nie jest złuszczona na powierzchni styku. A kreska na wale ma sens gdy będziemy zakładać zawsze koło np. zaworem na godzinę 12. Tylko moim zdanie nie chodzi o to żeby maszyna pokazała 00 tylko żeby było to dobrze zrobione na skalibrowanym sprzęcie.

piotrv

Początkujący
Punktów
1
nie wszyscy wyważają opony do 0. Znam takich co troche zostawiają.

Do góry Bottom