• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

XC60 2.4D5 gotuje sie po remoncie

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Witam
XC60 2.4D5 z 2009r biturbo 205km.
Zagotowało się w trasie 60km od domu, klient jechał na wodzie z odkręconym korkiem "pilnując" temperatury.
Pierwsza diagnoza test CO2 pozytywny. Sprawdzony EGR robimy UPG. Głowica sprawdzona na szczelność, splanowana, blok wyjęty splanowany (wizualnie pęknięć nie widać), spolerowany wał, zrobione panewki wszystko poskładane do kupy, brak CO2 i tu zaczynają się problemy...
Auto po przejechaniu około 20km gubi ciepłe powietrze i zaczyna się gotować. Temperatura silnika pracuje w przedziale 100/105 stopni.
Termostat wymieniony, chłodnica silnika wymieniona, chłodniczka skrzyni nowa, chłodnica oleju wypłukana, przewody drożne, nagrzewnica raczej też bo mamy ciepłe powietrze w środku.
Zaobserwowałem dziwne zachowanie przewodów chłodzenia, gdy dodajemy gazu z odkręconym korkiem na zbiorniczku to przewody robią się twarde, jak spadną obroty na min. to momentalnie robią się miękkie, zachowują się bardzo podobnie jak układ doładowania. Gdzieś by był problem z przepływem cieczy?
Do układu chłodzenia wchodzi mi około 8.5L czy nie powinno być 12.5?
Spotkał się ktoś może z podobnym problemem? Za pomoc wysyłam dobrą łychę na paczkomat :p

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Może pompa wody, zresztą samo z siebie się wcześniej nie przegrzało.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
Nie odpowietrzony układ powinno wejść 12.5 l

Ostatnia edycja:

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Pompa wody niby ma 2 miesiące, ręcznie kręcąc jest ok.
Próbowaliśmy go odpowietrzyć przez przewód chłodnicy czy ciśnieniowo ale niby jest ok.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Jak katalog podaje że powinno wejśc 12.5L to liczę że powinno Ci wejść 11.5 mniej więcej bo wszystkiego z nagrzewnicy nie spuścisz, jeszcze może zdejmij lekko przewód z nagrzewnicy i może puści bańkę powietrza, ogólnie to jak wrzucam silniki to zwykle odpalenie jest wieczorem, zalewam płynem ile wejdzie, silnik przekręci parę razy pompe i zostawiam na noc z odkręconym korkiem to zawsze coś zejdzie przez noc i się sam odpowietrzy, tak samo jak w starszych audi był odpowietrznik na powrotnym przewodzi nagrzewnicy a mało kto to wiedział i gazował to do oporu zamiast zsunąć przewód by się przelał płyn. Bloku na szczelność nie sprawdzaliście?

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Blok na szczelność nie był sprawdzany, podejrzewaliśmy pęknięcie ale szlifierz powiedział, że nic nie widać, a jeśli już to powinno wyjść po planowaniu.
Też myślałem, że mi złapie płyn ale nie chce go pobrać... 4L to dość dużo jedynie gdzie może być bańka to w bloku silnika tylko jak się jej pozbyć...

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
rozumiem ze odpowietrzaleś metoda vacum?
mozliwe ze saczy sie tez plyn i odparowuje?
pozostaw rozgrzany taki na jaki czas niczego nie dotykaja potem kamerka w glowice?

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ale jak pęknie na tulei to jedynie go zanurzyć w gorącej wodzie i sprawdzić, doszedł by koszt z 300zł ale chociaż by było 100% pewne że nie strzelony. Jak węże wciskasz to słychać że jest pełny wody czy sobie powietrze ciągnie? Jak zalewam płyn na pusty układ to też trochę ściskam węże żeby sobie zaciągnął, np. ściskam wąż i drugą ręką przytykam zbiornik wyrównawczy żeby poszedł płyn w układ. Powrotny przewód do zbiornika wyrównawczego drożny? Dmuchałeś powietrzem?

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Metodą vacum nie odpowietrzałem. Płyn się raczej nie sączy nigdzie. Wątpię czy coś mi da kamerka w głowicę była sprawdzana na płaszczu wyszła ok.
Szlifierz zapewniał, że pęknięcie idzie zawsze od góry i po planowaniu na pewno by wyszło no i że nie ma jak sprawdzić bloku jedynie rentgen ale to kosztowało z 1500zł.
Powroty obydwa drożne.
Z drugiej strony test na CO2 negatywny, a jak by szły spaliny to przewody by powoli robiły się coraz twardsze z powodu wysokiego ciśnienia, a tutaj nawet jak jest "zagotowany" to na wolnych obrotach są miękkie. Znam ten sposób na duszenie węży i nawet dzięki temu wypił z 0.5L więcej ale na tym się skończyło :/ Wszystko wskazuje na zbyt mało płynu w układzie i bańkę której płyn nie przepchnie co normalne. Myślałem, że może są jakieś patenty jak z BMW czy ukryte odpowietrzniki jak w audi ale chyba nic takiego nie ma :/
Spróbuje odpowietrzyć przez przewód nagrzewnicy.

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Może to banalne ale czy problemem nie będzie korek zbiornika płynu chłodniczego? Jeżeli po kilku km węże wody są miękkie to układ nie trzyma ciśnienia co sprawia, że płyn chłodniczy znacznie szybciej zaczyna się gotować. To może powodować zapowietrzanie układu i wyjaśnia brak ogrzewania.

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Może to banalne ale czy problemem nie będzie korek zbiornika płynu chłodniczego? Jeżeli po kilku km węże wody są miękkie to układ nie trzyma ciśnienia co sprawia, że płyn chłodniczy znacznie szybciej zaczyna się gotować. To może powodować zapowietrzanie układu i wyjaśnia brak ogrzewania.
Dobra rada, ale niestety podmieniany był już korek :/

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Płyn G12 z IC leję już go dłuższy czas w sumie do aut nigdy problemu nie miałem ale i nie wnikałem.
Jest przewód powrotny z chłodnicy i jeden z głowicy. Przewodami niby coś tam płynie.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
Dawno temu jeszcze za młodego na warsztacie szef kupił okazyjnie auto niby po remoncie ale te auto nie miało mocy i co się okazało ze w intercokerze była szmata.
Miałem kiedyś przypadek. Gdzie pompa cieczy chłodzącej się rozpadla.

pawciks

Początkujący
Punktów
1
Auto ma webasto? zajrzyj w lewe nadkole, zdarza się że zaciera się pompa od webasta i objaw jest taki jak przy upg. Kumpel miał identyczne objawy, dwa razy czapka ściągana a wystarczyło zrobić bypass przy webasto

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Webasto nie miał. Udało się ogarnąć i jak na razie lata dobry miesiąc czasu. Wypłukana jeszcze raz chłodniczka oleju i nagrzewnica, plus wymieniony płyn na Motula taki jaki powinien być. Temepratura pracy auta spadła, pracuje sobie na 90/95 stopniach.

Do góry Bottom