• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

XC90 d5 185km 2008 rzucił palenie

Punktów
0
Cześć
Mam xc90 d5 z 2009 roku. Od pewnego czasu mam z nim problem z odpalaniem otóż:
Na zimnym odpala od razu. Jeżeli zgaszę po 5-10 sekundach albo przejadę 2-3km (nie ma znaczenia ile czasu minie od uruchomienia po raz pierwszy silnika) nie jestem w stanie go odpalić. Kręcę kilka razy i może za 10-15 razem się uda. Problem występował sporadycznie wcześniej (w lato) kiedy trzeba było opalać na dwa razy.
Mam dostęp do komputera diagnostycznego Volvo i były błędy czujnika położenia wałka rozrządu oraz położenia wału korbowego. Wymienione zostały obydwa, niestety bez rezultatu.
ciśnienie na pompie przy próbie odpalenia dobija do ok 460000hpa, czujnik obrotów pokazuje ok 300 obrotów.
W jakim kierunku mogę iść w oczekiwaniu na wizytę u mechanika?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Cześć
Mam xc90 d5 z 2009 roku. Od pewnego czasu mam z nim problem z odpalaniem otóż:
Na zimnym odpala od razu. Jeżeli zgaszę po 5-10 sekundach albo przejadę 2-3km (nie ma znaczenia ile czasu minie od uruchomienia po raz pierwszy silnika) nie jestem w stanie go odpalić. Kręcę kilka razy i może za 10-15 razem się uda. Problem występował sporadycznie wcześniej (w lato) kiedy trzeba było opalać na dwa razy.
Mam dostęp do komputera diagnostycznego Volvo i były błędy czujnika położenia wałka rozrządu oraz położenia wału korbowego. Wymienione zostały obydwa, niestety bez rezultatu.
ciśnienie na pompie przy próbie odpalenia dobija do ok 460000hpa, czujnik obrotów pokazuje ok 300 obrotów.
W jakim kierunku mogę iść w oczekiwaniu na wizytę u mechanika?
Te błędy są od rozrządu który pewnie się kończy

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
To że są błędy czujników to nie znaczy, że są one uszkodzone tylko zgłaszają jakiś problem i gratuluję temu który od razu na pałe wymienił zamiast znaleźć przyczynę, jak wyzej napisane rozrząd do sprawdzenia

Do góry Bottom