• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Xsara PIcasso 1.8 2003 przu ruszaniu koła poruszają się skokowo, szarpie jedym słowem

Fiend

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lipno
Witam,
proszę pomóżcie zdiagnozować przyczynę Citroen Xsara Picasso 1.8 benzyna 2003 r.:

1. ruszam na 1 biegu - przy normalnym puszczaniu sprzęgła szarpie aż buda się trzęsie, przy puszczaniu powolnym i zwiększeniu obrotów nie szarpie
2. podczas jazdy wystarczy delikatnie wcisnąć pedał i czuć dość solidne drgania
3. przy włączaniu 2 biegu przy niskiej prędkości też szarpie
4. przy biegach i prędkościach wyższych szarpania nie ma
5. podczas pracy na luzie słychać delikatne dzwonienie, które ustępuje po delikatnym wciśnięciu pedału
6. przy wciskaniu sprzęgła na postoju przy wyłączonym silniku słychać jakiś niezdrowy odgłos

no to się poskarżyłem na dziada

silnik pracuje równo i nie wykazuje jakichś szczególnych drgań czy szarpania podczas przygazowania, ciężko też nim "potrząsnąć" ręcznie

mechanik mówił, że to sprzęgło, pomóżcie z tym, bo czuję, że trzeba coś z tym zrobić

Fiend

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lipno
Chodzi o to, że chcę tą wymianę zrobić sam, dlatego muszę kupić kilka narzędzi potrzebnych do tej pracy, zatem chcę mieć 99% pewności, że to sprzęgło jest przyczyną moich trosk. Mechanik też się nie zagłębiał w oglądanie auta, tylko wsiadł i poszarpało z nim w środku, a jak wysiadł już, to powiedział, że sprzęgło.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
A teraz najważniejsze pytanie, na ile % wiesz jak to zrobić, masz pojęcie ile waży skrzynia w Twoim aucie, jak ja wyjąć i inne zachowując zasady bezpieczeństwa, oraz profesjonalnej naprawy?

Fiend

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lipno
A teraz najważniejsze pytanie, na ile % wiesz jak to zrobić, masz pojęcie ile waży skrzynia w Twoim aucie, jak ja wyjąć i inne zachowując zasady bezpieczeństwa, oraz profesjonalnej naprawy?

jak pomyślę, że mam zabulić 400PLN za robociznę, to wolę sobie kupić narzędzia i samemu zrobić i tak będę na + (albo na -)

co do profesjonalizmu i bhp, to wiem to na 51%: oglądałem filmy na youtube, oglądałem rysunki poglądowe, momenty dokręcania, ile waży skrzynia? niech waży 40kg, nie widzę problemu, ale użyję 2 podnośników hydr. do podparcia silnika i skrzyni, żeby nic nie spadło, w sumie, robię przy swoim i jak się coś spie..., to odholuję do mechanika najwyżej, ok, dajmy sobie spokój z tym tematem, wezmę się za sprzęgło, a jeżeli to nie sprzęgło, to trudno, najwyżej pojeżdżę z nowym i przy okazji zmienię olej w skrzyni :D i założę następny temat...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Po prostu chodzi o te 400 woli kupić narzędzia a nie zapłacić ot ... taka mentalność :D:D:D:D:D:D hmm a może nie ma ?;):D:D:D:D:D i jeszcze olej wymienia .... zrób to sam ... hmm ja bym wolał z dziewczyną ... :(:D:D:D:D

krzychuVW

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Gdynia
To jak ogladales filmik na youtube to teraz juz możesz spokojnie brać sie za wymianę sprzegla po co płacić 400 zl za wymiane

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Mechanik też się nie zagłębiał w oglądanie auta, tylko wsiadł i poszarpało z nim w środku, a jak wysiadł już, to powiedział, że sprzęgło.
No właśnie, też się zastanawiam jak mechanik doszedł do tego, że to sprzęgło? Po zajęciu miejsca kierowcy w aucie ? Bez jaj, Panowie.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Kilka dni temu przyjechał na lawecie taki co to szkolił się na YT. Mówił, że kilka razy oglądał i tak go to otumaniło, że uwierzył w siebie( ostatnio bardzo modne) i wziął sprawy w swoje ręce. Efekt, to bardzo dużo emocji i jeszcze więcej kosztów. Zapomniał dokręcić taki jeden element ale zorientował się już po wszystkim. Czasowo w plecy ( zamiast 2/3 dni 14) a kosztowo 200% . Wszystko to przez ten internet, nie wiem czy nie powinni zabronić .
Ps. naszła mnie jeszcze taka myśl, może powinni wrzucić filmik jak się robi sprzęgło, kupiłby człowiek kilka narzędzi i .... . Można jeszcze kupić narzędzia do robienia narzędzi do robienia sprzęgła . Oj, chyba się zagalopowałem, chociaż z drugiej strony....

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A może jeszcze dymarki przydomowe bo w końcu robią te klucze z Biedronki z plasteliny a tak się stal zrobi , potem narzędzia itp. Filmy są dobre jak mu coś nie wyjdzie to zrozumie dlaczego to kosztuje 400 . Niech walczy ..... :p:D:D:D:D

A

Anonymous123

I zobaczcie ze kupi te klucze, zrobi a za rok bedzie mial wlasny warsztat i bedzie w GWT i bedzie cisnal wszystkim amatorom ze pojecia nie maja a sie biorą:)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Niech robi sam :) najwyżej świeżo zakupione klucze na zupę poświęci żeby mieć co w pysk wsadzić przez dwa miesiące :) bo mechanik pewnie wykasuje za próbę "druciarstwa " :)

Do góry Bottom