• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

yaris i zwarcie

Marian1234

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rybnik
Witam mam problem z moim yarisem podczas wymiany akumulatora zwarłem do masy wyleciał bezpiecznik 120A i bezpiecznik 15A w skrzynce bezpieczników pod maską w wyniku czego auto tylko kręci rozrusznikiem ale nie odpala przekręcenie kluczykiem powoduje tylko kręcenie nic się nie uruchamia nie słychać nic iskry na świecach brak dioda immo gaśnie komputer sprawdzony jest sprawny bezpieczniki wymienione na nowe no i właśnie brak mi pomysłów co dalej... Chciałem by auto jeszcze pojeździło 6 miesięcy bo jego stan jest już kiepski by inwestować jakieś większe pieniądze w jego naprawę może ktoś ma jakieś pomysły ? Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenia z peugeot 308 1.6 hdi 90km 2010 wersja bez fap byłbym również wdzięczny za jakieś informacje jak sie to sprawuje ponieważ jest to prawdopodobny następca yarisa a nie chcę zakładać 2 tematów naraz .

Marian1234

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rybnik
generalnie ze sterownikiem nie da połączyć się przez obd nie odpowiada dlatego skierowało mnie to na to że jest uszkodzony jednak nigdy go wcześniej nie podłączałem do kompa i nie wiem czy to wina interfejsu czy samego ecu...

Marian1234

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rybnik
Bezpiecznik nr 21 pod kierownicą cały ,napięcie sie pokazuje na nim dalej jest już ecu z tego co sie orientuje więc jakieś napięcie dostaje na przekaźnikach brak napięcia sterującego o jak mi sie wydaje poprawnej wartości bo pojawia się jakieś 0,5v jest tylko 12v na stycznikach jest napisane od 3-4v więc jak mi sie wydaje to nie starcza jak pisałem wcześniej wypalony bezpiecznik w skrzynce pod maską został zastąpiony 10a orginalenie był 7,5a brak mi pomysłów kable wyglądają na całe...

Załączniki

• 20191002_092325.jpg
    20191002_092325.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 12

Marian1234

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rybnik
Gdy mierzę napięcie na zaznaczonym na zdjęciu bezpieczniku mam dziwne wyniki otóż na jego wyprowadzeniach bez bezpiecznika w środku mam na jednej stronie 10v a na drugiej -2v względem akumulatora wydaje mi się że powinno być na jednym zacisku napięcie a na drugim dopiero gdy bezpiecznik zamknie obwód w dodatku tej samej wartości a nie przeciwnej po dodaniu tych napięć bezwzględnych wychodzi zawsze napięcie akumulatora gdy wypnę kostkę stacyjki różnica ta spada do 0,5v ale tak samo na jednym wyprowadzeniu bezpiecznika napięcie rośnie do 11,9v a na drugim mam -0,5v nie rozumiem z kąt różnica potencjału na jednym obwodzie...

Marian1234

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rybnik
Auto zostało naprawione okazało się że był to ecu coś kiepsko go sprawdzili do tego mostek alternatora i auto śmiga temat do zamknięcia dzięki za chęci i wesołych świąt :)

Do góry Bottom