• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zła geometria zawieszenia a dojazd do warsztatu

ufo321

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Poznań
Wymianialem wszystkie tuleje tylnego zawieszenia w Hondzie Accord VII. Śruby od regulacji zbieżności były mniej więcej w połowie skali. Tak też mniej więcej ustawiłem po wymianie tuleji.

Do warsztatu ustawiającego geometrię zawieszenia mam 14km. Zakładając, że obecne ustawienie może dość mocno odbiegać od normy to czy może to wpłynąć na nierównomierne zużycie opon na takim dystansie?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Dokładnie. Ja kiedyś dojeżdżałem prawie 20km na ustawianie po wszystkich naprawach w zawieszeniu, wiadomo że raz było na oko lepiej, a raz źle. Nigdy żadna opona nie dostała wizualnie. A trochę tych aut woziłem

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Dlatego ja nie żałuję stanowiska do geometrii :) w 4 lata zrobione około 1250 zbieżności

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Trochę przesadziłeś z tym ileś tysięcy kpl opon :D około 700-800 aut na sezon. 1200 zbieżności w 4 lata to około 1 dziennie. Dzisiaj np były 4. Stanowiska : 3 podnośniki 2 kolumnowe, 2 kanały, 1 podnośnik płytowy + 2 stanowiska zadaszone bez żadnego podnośnika - jedynie wylana płyta betonowa.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Dlatego ja nie żałuję stanowiska do geometrii :) w 4 lata zrobione około 1250 zbieżności

Nie ten przemiał u mnie. Ja nadal robię sam, było kilka osób na próby. Nie udało nam się dopasować umiejętności do pensji. A jak pasowało, to zapał był chwilowy do pracy i często telefon za bardzo ich wciągał w godzinach pracy.
Coraz częściej się zastanawiam w którą stronę pójść. Do emerytury nie da się w tej gonitwie dotrwać. Taki mały off top :D

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Bez przesady. Żeby w 14km uszkodziło oponę to musiały by w V stać :)
ja tam dałem tylko odpowiedz, stosowną do pytania.;)

1200 w 4 lata to tak średnio... jeden samochód dziennie, najwięcej klienteli w okresia wymian opon. Biorąc pod uwage koszt nowego urządzenia, to szału na tym nie ma, więc nie wiele się zmieniło.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Za beissbartha ml1800 dałem jakoś 30tys. Więc już dawno na siebie zarobił. Ogolnie jestem zadowolony bo moja miejscowość to 4tys mieszkańców. Dla mnie ważne jest to, że po każdej ingerencji w zawieszenie mogę bez problemu sprawdzić ustawienie kół i klient odbiera auto zrobione kompleksowo.

Do góry Bottom