• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Z jakim momentem dokrecic glowice

Bogdan75

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam.
Posiadam stary silnik hondy z 68', jest to silnik diesla dwucylindrowy w układzie V.
Z racji znalezienia chwili wolnego czasu postanowiłem się nim zająć. Regeneracja pompy wtryskowej oraz wtrysków dały spory rezultat, jednakże po dobłębnym rozebraniu i przyjrzeniu sie całości wymianie poddały się wszelkie uszczelki oraz pierścienie. Jestem na etapie składania głowic silnika ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji z jakim momentem je dokręcić. Generalnie silnik wygląda jak by był z motoru ma dwa oddzielne cylindry i każdy przykrecony na wylot z glowicą pięcioma śrubami. Wie ktoś z szanownych forumowiczów jakie momenty i w jakich etapach zastosować?
Ps. Na you tube można znaleźć filmik jak ten silnik pracuje w agregacie prądotwórczym honda e4000e

Bogdan75

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Myślę że mechanik "starej daty" będzie to wiedział bez katalogu. Być może montowali ten silnik w jakimś aucie ale dziś ciężko to ustalić. Uszczelka pod glowicą jest w tym przypadku grubą miedzianą podkładką więc może wystarczy to z " wyczuciem mocno " dokręcić.?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Popatrz na śrubach i nakrętkach jest bita wytrzymałość np 10,9 . Kiedyś nie było śrub przeciąganych .

Bogdan75

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Ok. To przyjmijmy że nakrętki M 12 o wytrzymałości 8.8 Nm. W tabeli wychodzi że przy skoku gwintu 1.75 nakrętka ma wytrzymałość 79Nm. To teraz czy podzielić dokręcanie na etapy np. 1etap- 25Nm 2etap-50Nm 3etap- 70Nm, a może to zbyt wiele?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie masz tam śrub o wytrzymałości mniejszej niż 10.9 , w takich silnikach szpilki były jeszcze twardsze. Przy M12x1,75 o tej wytrzymałości wychodzi 110Nm i na te ok 100Nm bym kręcił nawet bez patrzenia w tabele , oczywiście na 3 etapy i po przekątnych

Do góry Bottom