• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Z22SE Jaki rozrząd polecacie

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Witam świątecznie.

Panowie muszę wymienić rozrząd w swojej vectrze 2.2 16V 147kM bo już trochę go słychać.
Czytałem trochę info na tem. rozrządu w tym silniku i jestem głupszy niż byłem na początku hehe :)

No wiec dylemat,bo jedni piszą że w tym silniku wymienia się tylko rozrząd główny,a inni że kpl. czyli oba rozrządy(główny + rozrząd balansowy).

Jakie Wy macie doświadczenia z wymianą rozrządu?.
Ja tym autem (względy finansowe) planuję pojezdzić jeszcze parę lat.Niestety ze względów finansowych chciał bym wymienić tylko rozrząd główny(przepuszczam że to on u mnie hałasuje).

No i teraz drugie ważne pytanie-jakiego producenta polecacie?. INA? FEBI ? a może jakiś inny?
Warto dopłacać do droższego rozrządu?.

Tak trochę na boku,śruba na kole pasowym łatwo się odkręca? pneumat da radę?(mam skrzynię automat jak by to miało mieć jakieś znaczenie).

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
A jakaś instrukcja napraw przewiduje wymianę rozrządu w połowie?

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Dlatego napisałem,że im więcej czytałem tym bardziej zgłupiałem... .

Mniejsza o to,decyzja podjęta wymieniam całość dla świętego spokoju.
Dużo jest z tym roboty da radę zrobić to samemu?

Polecacie jakiś sprawdzony w miarę pewny rozrząd ? bo chciał bym uniknąć rozrządu z ryżu. ... .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Raz tylko robilem z22se i zalozylem chyba febi. 7 lat jezdzi - wiem bo auto z mojego osiedla.

Do góry Bottom