Witam!
Chciałbym przyłączyć się do tematu z prośbą o pomoc. Zmuszony byłem wymienić szybę w tylnych drzwiach po wybiciu jej w wyniku włamania. Krok po kroku rozebrałem drzwi korzystając z porad zamieszczonych na forum i raczej nie miałem większych problemów z dostaniem się do mechanizmu opuszczania i podnoszenia szyby. Szybę też sprawnie wymieniłem, poskładałem drzwi zwracając uwagę na mechanizmy otwarcia zamka i mechanizm szyby. Po złożeniu całości założyłem tapicerkę czyli tzw. boczek i przeprowadziłem próbę opuszczania szyby i próbę zamka. I wszystko było w porządku. Szyba cię opuszczała i ponosiła zamek się otwierał i , zamykał ( z centralnego ), drzwi z klamki się otwierały i zamykały. Już miałem skręcać tapicerkę ale mnie licho podkusiło i postanowiłem sprawdzić zabezpieczenie otwarcia drzwi od wewnątrz ( stosowane w przypadku dzieci w samochodzie). Przekręciłem mechanizm zamka zgodzie ze strzałką i zamoknąłem drzwi, ale już ich niestety nie otworzyłam. Zamek nie puszcza ani z centralnego ani z klamki porostu nie ma możliwości otworzyć drzwi od wewnątrz ani od zewnątrz w żadnej konfiguracji. Bardzo proszę o pomoc może ktoś miał podobny przypadek. Chciałbym jeszcze zaznaczyć że od środka mogę dostać się do drzwi tzn. mogę zdjąć tapicerkę, blachę itd ponieważ jej nie skręciłem celowo do testu. Pytanie jak dobrać się do zamka od wewnątrz?