• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zablokowane drzwi passat b5

Punktów
0
witam mam problem z drzwiami od kierowcy, mianowicie chodzi o to ze nie moge ich otworzy zamek slychac ze chodzi rygiel sie podnosi a drzwi dalej zamkniete, napewno mam wkladke w zamku walnieta bo ja wsadze kluczyk to moge nim krecic w kolo. ma ktos pomysl co moze byc i jak otworzyc drzwi?

arek1970

Początkujący
Punktów
0
Witam!
Chciałbym przyłączyć się do tematu z prośbą o pomoc. Zmuszony byłem wymienić szybę w tylnych drzwiach po wybiciu jej w wyniku włamania. Krok po kroku rozebrałem drzwi korzystając z porad zamieszczonych na forum i raczej nie miałem większych problemów z dostaniem się do mechanizmu opuszczania i podnoszenia szyby. Szybę też sprawnie wymieniłem, poskładałem drzwi zwracając uwagę na mechanizmy otwarcia zamka i mechanizm szyby. Po złożeniu całości założyłem tapicerkę czyli tzw. boczek i przeprowadziłem próbę opuszczania szyby i próbę zamka. I wszystko było w porządku. Szyba cię opuszczała i ponosiła zamek się otwierał i , zamykał ( z centralnego ), drzwi z klamki się otwierały i zamykały. Już miałem skręcać tapicerkę ale mnie licho podkusiło i postanowiłem sprawdzić zabezpieczenie otwarcia drzwi od wewnątrz ( stosowane w przypadku dzieci w samochodzie). Przekręciłem mechanizm zamka zgodzie ze strzałką i zamoknąłem drzwi, ale już ich niestety nie otworzyłam. Zamek nie puszcza ani z centralnego ani z klamki porostu nie ma możliwości otworzyć drzwi od wewnątrz ani od zewnątrz w żadnej konfiguracji. Bardzo proszę o pomoc może ktoś miał podobny przypadek. Chciałbym jeszcze zaznaczyć że od środka mogę dostać się do drzwi tzn. mogę zdjąć tapicerkę, blachę itd ponieważ jej nie skręciłem celowo do testu. Pytanie jak dobrać się do zamka od wewnątrz?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Panowie bez przesady jeżeli wkładka się kreci to nie musi być wcale uszkodzony zamek na 90% wiosełko wkładki zamka się ułamało i dlatego się kręci. bez rozebrania tapicerki da rady to ogarnąć w 2 sposoby ;)

arek1970

Początkujący
Punktów
0
Panowie bez przesady jeżeli wkładka się kreci to nie musi być wcale uszkodzony zamek na 90% wiosełko wkładki zamka się ułamało i dlatego się kręci. bez rozebrania tapicerki da rady to ogarnąć w 2 sposoby ;)
Czy można coś więcej ? w temacie "2 sposoby". Chciałbym zaznaczyć że w moim pasacie (drzwi tylne) nie ma wkładek są zaślepki podobnie jak w drzwiach przednich pasażera. Czy jest sposób otwarcia drzwi?

arek1970

Początkujący
Punktów
0
ale sprawdzales linke oczywiscie od klamki zewnetrznej ?
tak oczywiście od klamki zewnętrznej. Jak wcześniej pisałem wszystko działało tzn. otwieranie z zewnątrz, z wewnątrz z centralnego zamka z kluczyka i z pilota. Drzwi zablokowały się gdy dopiero gdy chciałem sprawdzić "zabezpieczenie dla przed dziećmi" od wewnątrz. Gdy przekręciłem mechanizm blokowania drzwi od wewnątrz i zamoknąłem je to już ich nie otworzyłem. ani z zewnątrz ani z wewnątrz. Po za tym z centralnego wszystko pracuje rygiel chowa się i wyskakuje przy uruchamianiu. Sądzę że problem tkwi w tym "zabezpieczeniu prze dziećmi" jak się do tego dobrać skoro drzwi zamknięte? Mogę od wewnątrz od strony tapicerki ale do samego mechanizmu ciężki dostęp.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Spotkał się ktoś z problemem otwierania drzwi tylko przy zamkniętej szybie? Trzeba bardzo mocno szarpać aby je otworzyć natomiast jeżeli uchyli się choć lekko szybę to otwiera się bez najmniejszego problemu.

Punktów
0
Miasto
Warszawa
Mi też się zdarzyło (na szczęście raz!) że nie mogłem otworzyć drzwi. Konieczna wtedy była pomoc fachowców i pamiętam że pomogli mi z serwiszamkow24 . Godzina była późna więc opcja usługi 24 h była u mnie zbawienna. A że mądry człowiek po szkodzie to teraz zawsze dwa razy sprawdzam czy mam kluczki w kieszeni

Do góry Bottom