• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zachowanie silników benzynowych podczas skrętu na postoju Laguna II 1,8 16V

stratos37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pieszyce
Jak zachowują się wasze silniki w czasie skrętu na postoju, bo mój znacznie spada z obrotów, potrafi nim zatelepać, a przy maksymalnym skręcie gdy parkuję zgaśnie. Poza tym wszystko OK (obroty stabilne itp.) - nie ma dla niego znaczenia (różnicy - zachowanie zawsze takie same) czy czujnik ciśnienia wspomagania podłączony czy nie, czujnik ciśnienia wspomagania sprawny, sygnał dochodzi do sterownika, a obroty się nie podnoszą.
Pytanie brzmi: jeżeli silnik pracuje sobie na jałowych obrotach, koła są w pozycji prosto, jeżeli zrobię zwarcie na czujniku ciśnienia wspomagania w kierunku sterownika czy powinny obroty wzrosnąć ja uważam, że tak bo (czujnik ma za zadanie zwierać lub rozwierać piny gdy wzrośnie ciśnienie w układzie wspomagania) a Wy jak myślicie, jak zachowują się Wasze silniki. U mnie jeden elektronik twierdzi, że uszkodzony sterownik Sagem s2000RPM, a drugi twierdzi, że od strony elektronicznej jest OK.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja tam dokładnie nie wiem ale sterownik silnika ma za zadanie utrzymać wartości mierzone na poziomie wartości zadanych moim zdaniem

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Powinien być na wspomaganiu czujnik ciśnienia i dawać sygnał do ECU i obroty powinny być podnoszone. Sprawdź czujnik i kable od niego. Ostatnio w Megance odciąłem kabel który do ECU daje sygnał prędkości pojazdu bo jak w czasie jazdy na luz wywalałes to obroty nie schodziły(1500obr/min), aż pojazd zatrzymał się.

Punktów
0
Miałem przypadek, że pompa była tak zużyta i dawała tak duży opór, że auto potrafiło zgasnąć przy pełnym skręcie.

Do góry Bottom