• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zafira 1.8xe 2002r odpala(nie zawsze) i zaraz gasnie

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Ręce opadają - komp nie generuje żadnych kodów poza P0530 (A / C) Czujnik ciśnienia obiegu chłodniczego obwód otwarty. Jak mniemam nie powinien mieć nic wspólnego .
Dzieje się tak że nie zawsze odpala a jeśli już to na sekundę lub chwilę dłużej lub jeśli trzymam gaz i załapie to na dużych obrotach chodzi lecz po odpuszczeniu gaśnie i nie daje się uruchomić przez pewien czas. Dodatkowo widać na filmie że gdy już zgaśnie i schodzi z obrotów kontrolki check i serwisowa migają w specyficzny sposób(słychać pompkę paliwa włączającą się w rytm kontrolek)
załączam filmik co może rozjaśni trochę więcej - akurat tutaj nie chcał natychmiast zgasnąć - pomogłem mu przegazowując lecz w 95% gasnie momentalnie

A po zatym sterownik +immo drugie podobno z jeżdżącego auta wyjęte objawy takie same

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
podobno,sprawdz viny czy pasuja to bedziesz wiedzial czy ktos podstawil inny komplet.
wyglada to na ubity sterownik na zasilaniach/masach,dlatego miga check i nierejstruje usterek bo ma odbierane zasialnie.Ale mozna tylko wrozyc.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Właśnie podobno - to największy problem. Żebym miał drug a to bym zamieniał i może by się wyjaśniło

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
silnik masz Z18XE czy X18XE(1),jak ten drugi to masz simteca 70 i mam taki sterownik,przyslesz swoj i mojego zaprogramuje do twojego wozu zeby odpalic i przetestować,a jezeli masz Z18XE to masz simteca 71.x.I takiego stera na podmianke nie mam

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
a sprawdzałeś przekażnik od pompy paliwa? bo dziwne ze na jednym i drugim zachowuje się tak samo?

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
simtec-71 właśnie - 70 bym miał znajomego. A co do przekaźnika pompy paliwa nie sądzę aby byl efekt migających kontrolek - na podmianę nie miałem i robiłem zworę aby cały czas pompka pompowała - nic to nie zmieniło.

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
a akumulator był rozłączany? brak masy to brak zasilania i brak błędów zapisanych

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Był tyle że skoro odpala i zaraz gaśnie to jeśli miał by się błąd zapisać to chyba by się zapisał i mógł bym go odczytać . Masę sterownik ma z obudowy a przykręcony jest do kolektora ssącego (dzika masy podkładałem z aku do obudowy sterownika kablem rozruchowym by wyeliminować brak masy )

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
centralny zamek działa? ople mają przeważnie odcięcie po rozłączeniu aku zamknij i otwórz z pilota auto i spróbuj odpalić?

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Te sterowniki opla padają bo są umieszczone w złym miejscu a mianowicie na silniku i z biegiem czasu od wibracji i ciągłego nagrzewania się i chłodzenia ulegają awarii...
Robiłem opla który jak był zimny to wszystko było ok a jak się nagrzał to momentalnie gasł.
Diagnoza: uszkodzony sterownik (nie sterował przekaźnikiem pompy) Podłączenie na krótko załatwiło sprawę na jakiś czas dopóki sterownik nie został naprawiony...
Objawy uszkodzonego sterownika w tych oplowskich silnikach mogą być różne.
Problem z przepustnica,pompa paliwa ,czujnik położenia wału itd...
Wydaje mi się że najlepiej by było oddać sterownik do fachowca na sprawdzenie i ewentualną naprawę...
Pozdrooo...

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Niestety kolejny ecu z kompletem immo podstawiony i efekt ten sam. Pomysły się kończą.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Postęp zmiana ecu i czujnika pozniej czujnika wałka roz. odpalił i chodzi 5 minut przegazówki itp na razie go nie zgasiły. Ale doszły błędy p1481 p1482 p1483 Za słaby sygnał przekaźnika wentylatora 1 2 3 osunąć sie nie daje - wentylatory po przekroczeniu około 97C się włączają i po spadku temperatury wyłączają. W sterowniku wentylatorów błędów zarazie nie widać. A w ECU bledy od samego poczatku jak tylko odpalił

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Załóż swój stary ECU, problem był w czujniku położenia wałka roz, profilaktycznie umyj czujnik w przepływomierzu (może być benzyna ekstrakcyjna)
Czujniki wału oraz wałka mają do siebie to że bardzo często nie pokazują błędów a są uszkodzone.
Zdarza się także dość często że samochód można odpalić po wyjęciu wtyczki z tych czujników.
NIe jestes pewny to spróbuj odpalic na wypiętej wtyczce czujnika wałka, powinien odpalić (trzeba trochę pokręćic) i jak nie bedzie gasł to masz winowajce.

Ostatnia edycja:

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Stary ecru niedostępny, a mimo długiego kręcenia bez czujnika nie palił
Jutro jeszcze pomyślimy co zrobić

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Jeżeli auto dalej bedzie ci gasło pomimo wymiany czujnika wałka, spróbuj odpiać wtyczkę ale od czujnika wału, powinien odpalić, bedzie miał muła ale da sie jeżdzic (większość aut da sie odpalić be czujnika wału)
w 90% przypadków za gaśniecie odpowiada czujnik wału ale zdarza sie tez czujnik wałka (w zależnosci od marki np w japonczykach niektore funkcjie czujnika wału przypisane są czujnikowi wałka rozrządu dlatego czasmi ale żadko zdarza się że za gaśniecie odpowiada czujnik wałka rozrządu, w większosci przypadków odpowiada za to czujnik wału krobowego - sprawdz też to)
NIe masz nic do stracenia a nic cie to nie bedzie kosztowało. Z twojego filmiku wynika że ma problem z szczytywaniem obrotów, gaśniecie jest momentalne czyli ja na 90% obstawiam któryś z tych czujników, ja przynajmniej tak to czuję.

Do góry Bottom