• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zafira A 1.8 115KM 00r. Świeci ABS + TC, nie pokazuje prędkości

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
Witam,

Zafira A 1.8 115KM 00r. Świeci ABS + TC, nie pokazuje prędkości, choć czasem ożyje wskazówka prędkości, ale kontrolki świecą.
Po podłączeniu opcoma i wejściu w ABS, pokazuje taki problem (na samym dole: negatywna odpowiedź na usługę 0x21)
Tak jakby nie było komunikacji z modułem ABS, po wejściu w bloki pomiarowe nie odczytuje żadnych danych, ale po wejściu w moduł ESP, nie ma żadnych błędów, i w blokach wszystkie dane odczytuje.
Masy posprawdzane, moduł wysłałem na tzw regenerację, ale bez zmian. Nie mogę znaleźć, o tych samych numerach modułu. Podłączyłem inny moduł o innych numerach, to wszedł w ABS i pokazał dane w blokach pomiarowych, ale jak wszedłem w ESP to tam już był błąd jak na zdjęciu w modułu ABS.
Tutaj też było, że błąd komunikacji z BCM, ale to przez to że inny moduł.

Auto odpala normalnie, w silniku nie pokazuje żadnych błędów, także myślę że sterownik silnika, nie daje takich objawów.

Jakieś sugestie ?

Załączniki

• 20250311_144449.JPG
    20250311_144449.JPG
    3,6 MB · Wyświetleń: 17

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
A łączyłeś się tylko op-comem czy próbowałeś czym innym?

chudy005

Uczestnik
Punktów
10
Miasto
Szprotawa
Mam jeszcze auto-com, ale nie sprawdzałem. A opcom to trochę okrojona wersja, bo nie mogę wykonać np. kodowania wariantowego, bo wtedy mógłbym spróbować przypisać drugi moduł ABS, który posiadam

Sprawdzałem dwoma OP-COM-ami 1.99, 1.70 w różnych wersjach programu i cały czas ten sam problem. Fakt że usunąłem w tylnych drzwiach pasażera uszkodzoną wiązkę i w tylnej klapie tu wręcz uszkodzony przewód masowy owinął się w za silący, w obu pękła izolacja w tych samych miejscach. Jeszcze zastanawiam się nad masą sterownika ABS, wie ktoś może gdzie jest zlokalizowana?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom