• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zafira B 2007r wspomaganie w krańcowych położeniach koła kierownicy wyłącza się .

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Witam .

Mam zafirę B z 2007r w której problem polega na tym ze podczas kręcenia kierownica wspomaganie działa lecz przy dojechaniu do końca w jedna bądź druga stronę słychać jak pompie jest ciężej pracować po czym się wyłącza . Tak jakby zaworek zwrotny nie puszczał . Rozebralem pompę i w niej był zaworek z srucikami przeczyscilem ale nie pomogło . Czy to przekładnia czy może pompa z wadliwymi mosfetami. Ktoś miał może taki problem i znalazł rozwiązanie ? . Na moje oko pompa pracuje Ok lecz w momecie dojechania do skrajnych położeń ciśnienie nie ma gdzie się odprowadzić pompa ma za duży opór co skutkuje wyłączenie pompy przez przeciazeniowke .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
Rozbierz CIM lepiej.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Czemu myślisz ze cim i co w nim ?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
gdyz w nim jest czujnik kata skretu a wspomaganie jest elektryczne :/

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Czujnik konta skrętu działa od wartości 615 do -615 a nawet więcej w krańcowych położeniach . Wiec chyba jest sprawny , próbowałem dokonać adaptacji ale mimo ze przebiegały prawidłowo problem dalej występował.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Zrobiłem . Wymontowalem pompę , Rozebralem ja wyczyściłem elektronikę przedmuchalem ale to nie było przyczyna usterki . Zdemontowalem drugi raz i Rozebralem na nowo tym razem skupiłem się na drugiej jej części czyli zdemontowaniu zbiorniczka który wcześniej tez demontowalem. Wtedy dość zaciekawił mnie zaworek zwrotny który miał założone 3 podkładki aluminiowe w miejscu gdzie dociska sprężynkę od zaworka. Po rozkręceniu wypadły 4 sruciki trzy małe jeden duży który zatyka i otwiera upływ płynu . Okazało się ze podkładki i dodatkowe 3 sruciki były założone przez kogoś w celu ( bynajmniej tak mi się wydaje ) zwiększenia ciśnienia pompy . Po złożeniu wszystkiego po kolei bez dodatkowych podkładek i srucikow wspomaganie działa i nie wyłącza go przeciazeniowka .

Do góry Bottom