• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ZafiraB 2005 1,6 exp błąd Po171

RAFAŁ24

Początkujący
Punktów
0
Miasto
JĘDRZEJÓW
witam jak w temacie wywala mi błąd P0171 Za uboga mieszanka na sondzie n2 pierwsze kroki jakie zrobiłem wymiana sondy wykasowanie błędu i cacy autko chodzi jednak po przejechaniu 400km znów świeci więc zabrałem się do czyszczenia egr całego wraz z demontażem kolektora sącego wymyłem aż się świeci jak miałem rozebrane wymyłem też przepustnice poskładałem na nowych uszczelkach wykasowałem błędy i oddałem właścicielowi do jazdy aby sprawdzić czy jest ok i co znów po przejechaniu 550km zaświeciło kończą mi się pomysły doradzicie coś ?? może ktoś już to przerabiał.

myślałem o zamontowaniu emulatora sondy lambda z allegro i też się zastanawiam czy komp nie jest walnięty

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Może być przepływka uszkodzona ...

RAFAŁ24

Początkujący
Punktów
0
Miasto
JĘDRZEJÓW
tam nie ma przepływki jest tylko czujnik temperatury a przepływkę zaczytuje
z przepustnicy

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Racja... w tych silnikach nie było przepływki .Próbowałeś podmienić czujnik ? zmierz jaką ma rezystancję.Jak się nie mylę to przy temperaturze około 20 ͦ powinien mieć jakieś 3600 Ω

Ostatnia edycja:

RAFAŁ24

Początkujący
Punktów
0
Miasto
JĘDRZEJÓW
czujnik jest ok okazało się że sonda nowa była uwalona po wymianie z sondą jest spoko ale wywala błąd egr P0400 nieprawidłowe działanie muszę wyjąć i podpiąć na krótko z tego co pamiętam to jest 1 pin od lewej i trzeci i powinien zadziałać jak podepnę 12v jeślisię mylę poprawcie

Do góry Bottom