• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakladanie warsztatu parę pytań

pr0xy

Nowy
Punktów
0
Brat jest mechanikiem juz ponad 12 lat, pracuje u kogoś mimo to od dawna planuje przejsc na "swoje" i zaczac działać samemu. To od dawna trwa juz ponad 5lat, widać brakuje mu odwagi, chociaż praktycznie cały warszat juz wyposażył. Niestety w kwestiach formalnych zakladania i prowadzenia działalności nie ma zielonego pojecia i poprosił mnie o pomoc. Tak więc mam do was drodzy i doswiadczeni uzytkownicy tego forum pare pytań:

1. Brat wciąż pracuje u swojego pracodawcy a z tego co sie orientuje zakładając własna działalność nie może liczyc na preferencyjne skladki zusu dopoki jego dzialnosc bedzie pokrywac sie z tym co robil u kogos. Czy zakladajac dzialnosc gdzie glownym PKD bedzie na przyklad pomoc drogowa(autolaweta) czy handel czesciami zamiast naprawy uda mu sie juz zaliczyc pod preferencyjne skladki zus'u?

2. Warsztat zostal wybudowany przez mojego ojca i miesci się za domem, zostal on wybudowany bodajze ok 1990 czy moze troszke wczesniej mimo iz nie dawno zostal wyremontowany problemem jest brak planów tego budynku czyli jednym słowem jest to samowola budowlana ( gdzies czytalem ze mozna legalizowac budynki postawione przed ktoryms rokiem ale trzeba miec jakies dowody np zdjecia, paragony itp a jak mozna sie domyslec nic z tego nie posiadamy) Pytanie brzmi czy majac dzialnosc np PHU i siedzibe w domu moge obawiac sie jakis kontroli warsztatu ?

3. Jaka jest definicja slowa warsztat ? czy jesli bede robil wulkanizacje ( ten sam pkt PKD ) tez musze posiadac umowe o odbior zuzytego oleju czy inne rzeczy nie zwiazane stricte z wulkanizacja ? (tak jak w pierwszym pytaniu co jesli przewiduje- tak naprawde klamiac - ze moja glowna dzialnoscia bedzie autolaweta a wszystkie paragony bede drukowac na uslugi naprawcze to ktos sie moze o to doczepic ?)

4. Tak jak pisalem wczesniej brat chory na mysl o calej papierologii czy na przyklad gdybym zalozyl firme na siebie i zatrudnil jego np na umowe zlecenie czy wtedy musze obawiac sie bhp czy inspekcji pracy ?

5. Czy jesli wpisze PKD ktore odpowiedzialne sa za handel np uzywanymi oponami to wciaz moge wybrac ryczalt?

6. W ogole najwazniejsze pytanie ktore po czesci zawarte jest we wczesniejszych: Co bedzie korzystniejsze, zakladanie działalnosci przez mojego brata ktory w sprawach urzedowych nie ma zielonego pojecia ale jako jednoosobowa działanosc moze uniknac niektorych kontroli , czy moze samemu zarejestrowac firme i go zatrudnic narazajac sie na kontrole ? , a moze ze wzgledu na stopien pokrewienstwa ( rodzenstwo ) da sie to jakos obejsc, np w 6 rybryce wpisu do Ceidg mozemy znalesc : Do pracujących zalicza się: osoby zatrudnione na podstawie stosunku pracy, pracodawców tj. właścicieli jednostek prowadzących działalność gospodarczą (łącznie z pomagającymi członkami rodzin)

Fragment instrukcji wniosku do Ceidg:

06.1: (Liczba pracujących) to liczba osób wykonujących pracę przynoszącą im zarobek w formie wynagrodzenia lub dochód, bez względu na miejsce i czas jej trwania. Do pracujących zalicza się: osoby zatrudnione na podstawie stosunku pracy, pracodawców tj. właścicieli jednostek prowadzących działalność gospodarczą (łącznie z pomagającymi członkami rodzin) oraz osoby pracujące na własny rachunek (osoby, które prowadzą własne gospodarstwo rolne albo prowadzą działalność gospodarczą na własny rachunek, nie zatrudniając pracowników najemnych), osoby wykonujące pracę nakładczą.

06.2: (Liczba zatrudnionych) Do zatrudnionych zalicza się osoby zatrudnione na podstawie stosunku pracy.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi, jesli sobie cos przypomne to z pewnoscia dopytam :)
aaa, dodam ze bylem w urzedzie dopytac o pare rzeczy i pani zza biurka nie potrafila mi pomoc, chyba tylko nauczyla sie tego co trzeba wpisac we wniosku Ceidg...

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
preferowane skladki zus ma osoba bezrobotna zakladajaca po raz pierwszy dzialalnosc gospodarcza (jak dobrze pamietam). jezeli brat bedzie nadal pracowal to po zalozeniu dzialalnosci placi skadke zdrowotna jedynie. jezeli sam zalozyc to obowiazuje cie calkowita skladka zus chyba ze jw. ;)

pr0xy

Nowy
Punktów
0
nie ma problemu, moze wypowiedziec umowe i isc na jeden dzien na bezrobocie lub jak w pytaniu 6 moge zalozyc firme na siebie ( student ) i zatrudnic go na umowe zlecenie gdzie podam wynagrodzenie np 500zl/msc placac mu przelewem netto 311zl i samemu ponoszac koszty jak nizej :

Ubezpieczenie Emerytalne (pracodawca) 40,46
Ubezpieczenie Rentowe (pracodawca) 26,95
Ubezpieczenie Wypadkowe (pracodawca) 7,46
Ubezpieczenie na Fundusz Pracy (pracodawca) 10,16
Ubezpieczenie na FGŚP (pracodawca) 0,41

Zawsze mozna zapisac brata do jakiejs szkoly policealnej dla doroslych gdzie uzyska status studenta :D

Ostatnia edycja:

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
W polsce żeby być mechanikiem trzeba
1 znać prawo budowlane
2 prawo karne
3 wszystkie przepisy bhp
4 być księgowym
5 być krentaczem
6 urzędnikiem skarbowym
7 i czort wie kim jeszcze

a nie lepiej to wprowadzić 3% podatku i wtedy każdy by płacił bez kretactwa bo kwoty były by niewielkie. ....

aaaaaa zapomniałem po tym wszystkim trzeba się bać kontroli z 50 różnych parafii

Górek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Baton180 ma racje:). Sam mam działalność od kwietnia,tylko ze ja zrobiłem taki myk że działam jako wulkanizacja wymiana opon. A mechanikę normalnie robie,bo jako wulkanizacja to nie musze mieć żadnych odbiorów a żeby spełnić ich normy to musiałbym postawić od podstaw nowy budynek.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Baton180 ma racje:). Sam mam działalność od kwietnia,tylko ze ja zrobiłem taki myk że działam jako wulkanizacja wymiana opon. A mechanikę normalnie robie,bo jako wulkanizacja to nie musze mieć żadnych odbiorów a żeby spełnić ich normy to musiałbym postawić od podstaw nowy budynek.
abys tylko zyczliwych nie uswiadczyl ;)

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Słyszałem, że dobrym patentem na BHP i PIP jest Spółka Cywilna. Zakładasz spółkę, gdzie większość udziałów masz Ty, a znikomą część pracownik. Jako właściciele nie musicie wtedy obawiać się żadnych kontroli z obszaru BHP i PIP. Minus tego taki, że pracownik jest w części właścicielem Twojej firmy, ale pewnie są na to jakieś sposoby prawne, żeby się zabezpieczyć przed roszczeniami w razie gdybyś chciał go zwolnić, a On na to "Dawaj x% wartości naszej spółki". Ty mu wyciągasz weksel in blanco i temat chyba zabezpieczony.

Została kontrola skarbowa, a Ci raczej na miejsce nie wpadają. Chyba, że w celu rozliczenia jakichś dotacji i sprawdzenia czy to co deklarowałeś, że kupisz, rzeczywiście kupiłeś (np. podnośnik hydrauliczny).

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Najpierw to pytanie czy brat ma zamiar się zwolnić z pracy czy nie. Jeżeli tak to:

Najpierw do UP niech idzie na bezrobocie. Od razu może starać się o 20 tys dotacji na otwarcie warsztatu.
Co do pytań:

1: Jeżeli nie prowadził działalności przez ostatnie 5 lat przez pierwsze dwa lata za ZUSy i srusy będzie płacił około 470 zł. Numerów PKD wpisujcie jak najwięcej (ciort wie co przyjdzie do głowy robić za rok). Jako główną możecie wpisać naprawę pojazdów samochodowych (nr 45.20.z) reszta to sprzedaż części, samochodów, wulkanizacje itp. Lepiej mieć więcej niż później czegoś żałować. Kwesti prawnych i tak to nie zmieni

2. Kontroli warsztatu mieć nie będziesz dopóki życzliwy sąsiad Cie nie podp..... Jak będzie to jednoosobowa działalność to nic Ci nie zrobią bo działasz na własne ryzyko. Ważne tylko żeby płacić podatek od budynku warsztatu (póki mają z Ciebie pieniądze, nie będą się czepiać )

3. Umowy na odbiór oleju nie musisz mieć. Ważne żeby mieć umowe na wywóz śmieci. Resztę magazynujesz, jak Ci się nazbiera to dzwonisz do wcześniej znalezionej firmy (InterCars np w tym pomaga), przyjeżdżają, zabierają, często jeszcze za to płacą i daja papier który jest dowodem utylizacji odpadów. Ja nawet jak złom wywożę to biorę papier.

4. Przez pierwsze dwa lata się to nie opłaca. Lepiej mieć jednoosobową działąlność. Swoją drogą w urzędzie pracy wszystko wytłumaczą co i jak. Samo założenie jest po prostu banalne.

5. Co do tego to ilu ludzi tyle opini. Mnie uczono właśnie w UP, że jeżeli sprzedajesz części, musisz być na KPiR (ksiega przychodów i rozchodów). Ja jestem na KPiR i do tego jestem na VAT i nie narzekam. Jest to temat do przemyślenia. Trzeba się jeszcze zastanowić nad rodzajem klientów. Klienci indywidualni = brak potrzeby fakturowania; klienci biznesowi (firmy) = większe przychody

6. Pisałem o tym wyżej

No i trzeba pamiętać o kasie fiskalnej. Od marca tego roku każdy warsztat musi ją mieć. Jeżeli nie znasz się na papierach, dobrze mieć ogarniętą księgową. Wg mnie to klucz do braku papierkowych problemów.

Może i wygląda to strasznie, ale wcale takie nie jest (może trochę na początku). Jak pisałem wcześniej dużo pomaga UP.

michalek30

Początkujący
Punktów
0
A w warsztacie przydaje się umiejętność spawania? myślicie, że warto zapisać się na kurs spawacza?

Marcinpomoc

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
pomocdrogowaszczecin24h.pl
Samo otworzenie firmy i kwestie skarbowe to jedno a prawo budowlane i ochrona środowiska to drugie. Żeby to wszystko naprawdę było zgodnie z prawem to nie wiem ile trzeba wyłożyć na to kasy.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Jest tak już od ponad roku jak nie dwóch. Niektórzy urzędnicy nawet o tym nie wiedzą. Znajomy właśnie buduje warsztat taki na 10 stanowisk i to on mi powiedział. W urzędzie w Warszawie na Wawrze chcieli od niego decyzje środowiskową to zrobił awanturę że sam kierownik później go obsługiwał :p Ostatnio dzwoniłem do projektanta, który będzie mi projektował nowy budynek warsztatu i on też to potwierdził.

Marcinpomoc

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
pomocdrogowaszczecin24h.pl
Jeżeli rzeczywiście tak jest to zmienia to tylko tyle że możesz sobie postawić warsztat tam gdzie plan zagospodarowania nie przewiduje działalności uciążliwej. Trochę to jest udogodnienie ale i tak pozostaje masa innych przepisów które musisz spełniać.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Nie "tylko", ale "aż". Żeby zdobyć decyzję środowiskową trzeba było wypełnić stos papierów a na koniec tak czy siak trzeba było dać urzędasowi w łapę. Co do tej masy przepisów... Na pewno nie jest to tak jak ze sklepem z odzieżą używaną , ale nie jest tego aż tak dużo

Do góry Bottom