• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zakup i rejestracja podnośnika w UDT

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
Witam chcę kupić używany podnośnik dwukolumnowy do warsztatu którego mam zamiar niedługo otworzyć aby używać podnośnik muszę mieć przegląd podnośnika w UDT. I tu mam ogromną prośbę do was forumowiczów o wskazówki. Przy zakupie używanego podnośnika dwukolumnowego jakie są potrzebne dokumentu do tego podnośnika aby można było zrobić dany przegląd. Co muszę otrzymać od sprzedającego? z góry dziękuję za odp.
pozdrawiam

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
DTR urządzenia (Dokumentację Techniczno Ruchową dostarczaną przez producenta lub dystrybutora), zawierającą przynajmniej:
  • opis techniczny parametrów urządzenia,
  • dane adresowe producenta oraz importera - sprzedawcy,
  • schemat instalacji elektrycznej,
  • schemat instalacji hydraulicznej, jeśli taka występuje,
  • schemat instalacji pneumatycznej, jeśli taka występuje,
  • czasookresy i zakres przeglądów technicznych,
  • protokół montażu urządzenia, podpisany przez wykonawcę posiadającego uprawnienia do instalacji nadane przez UDT
  • wykaz części zamiennych wraz z rysunkami,
  • deklarację zgodności z dyrektywami CE,
  • kartę gwarancyjną.

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
przy zakupie używanego podnośnika też wszystkie te dokumenty muszą być bo raczej karta gwarancyjna przy używanym to nie bardzo potrzebna.a montaż to faktycznie musi wykonać ta osoba z uprawnieniami czy tylko ona przyjedzie i zobaczy jak jest zamontowany wypisze papier i weźmie kase:)

jumbi

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Strzałkowo
NO KARTY GWARANCYJNEJ BYC NIE MUSI , ALE MONTAZ MUSI BYC WYKONANY NA ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWANYM PODŁOZU KLASY B 25

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
Ogólnie dużo zależy od podejścia gościa z UDT, ale papierki musisz mieć 100% zgodne,
jak rejestrowałem i przez pierwsze 3 lata jeździł taki gość że jeszcze na jego wspomnienie torsji dostaję, teraz na szczęście jest spoko inspektor, przyjedzie , sprawdzi papiery , pomiary elektryczne , czy przegląd serwisowy zrobiony ok i zatwierdza - tak bardzo normalnie. A płacisz zawsze na początku roku przelewem na konto UDT , a nigdy inspektorowi.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
u mnie chcieli osobno oprócz projektu, potwierdzenie od projektanta że zbrojenie i konstrukcja fundamentu przewiduje montaż takiego podnośnika, zaświadczenie od wykonawcy że prace wykonano zgodnie z projektem, i atesty na beton, stal itp.
( z tym osobnym potwierdzeniem od wykonawcy to chyba już wymyślali bo wszystko miałem i tak w dzienniku budowy , ale chcieli to dużo się nie kłóciłem tylko leciałem do wykonawcy po świstek - ogólnie to im więcej świstków - to się bardziej podoba, ale nie pokazywać wszystkich od razu bo zawsze przecież coś muszą wskazać do poprawki)

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
to widzę że niezła walka mnie czeka aby to wszystko poskładać do kupy tylko aby wszystko utrudnić tą biurokracją .

Do góry Bottom