• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakupy czesci online

Czy kupujesz czesci samochodowe dla swoich klientow przez internet?

• Głosujących
    26
Punktów
0
Miasto
Krakow
Dzien dobry,

Chcialabym sie zapytac forumowiczow o Wasze doswiadczenia z zakupem czesci samochodowych przez internet, ale niekoniecznie przez strony dystrybutorow, tylko przez Allegro, OLX, moze Amazon albo Kfz-teile w Niemczech?

Pisze prace na temat rozwoju oferty internetowej w malo spenetrowanych branzach i jedna z nich sa czesci samochodowe. Chcialabym sie wiecej dowiedziec, jak widzicie oferte takich graczy internetowych i czy mogliby byc realistyczna alternatywa dla "tradycyjnych" graczy w przyszlosci. Rozumiem, ze istnieje wiele barier dla takich graczy, np. czas dostawy (nie sa w stanie dostarczyc w ciagu kilku godzin tego samego dnia), ale moze gdyby oferowali nizsza cene, to byliby atrakcyjni.

Jesli ktos chcialby sie podzielic sposptrzezeniami, to prosze o kontakt. Z gory dziekuje!

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Zbyt duże ryzyko zakupu podróbek,
Czas oczekiwania na części masz około 2 dni
A co jeżeli część nie pasuje? Pakowanie zwrot czekanie na pieniądze.. myślę że te argumenty wystarczają

Punktów
0
Miasto
Krakow
Dzieki Tom, pytanie czy gdyby np. Amazon kontrolowalby jakosc / oryginalnosc produktow (co juz podobno robi w US) i moglby dostarczac w ciagu jednego dnia, to czy to bylaby wiarygodna alternatywa?

Slyszalam od jednego z dystrybutorow, ze oferuja oni "sprzedaz na zeszyt" i ze wiele warsztatow placi za czesci od dystrybutora dopiero jak klient zaplaci. Czy to jest prawda? Bo jesli tak, to pewnie tez byloby trudniej Amazonowi albo Allegro oferowac takie warunki... No chyba, ze dystrybutor sciemnial... :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Części muszą być dostarczane kilka razy dziennie. System WZetek przy dużych obrotach jest konieczny.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Taki wybór zakupów jest dla amatorów jak wyżej zapytanie. Dla warsztatów tylko hurtownia.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
chyba że to komplet wahaczy i reszty do Alfa 147, 156, 159.

i jeszcze z tego co pamiętam- komplety zawiechu do E36, E46, Mazdy i grupy Vag na wielowahaha wiecznie niesprawnych

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Nie wiem jak w innych rejonach PL ale w Wawie mam około 10 hurtowni w okolicy do tego ASO. W pewnym momencie z samego IC miałem dostawy z trzech filii na raz :) allegro i inne amazony są mi zbędne przy nowych częściach

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Ja obecnie z hurtowni mam dowóz części 3 razy dziennie i miałby czekać 1-3 dni . Przy takim długim czasie dostawy to musiałbym wybudować parking na samochody klientów które czekały na części . Alegro itd. to może dla amatorów albo by kupić części której nie ma na hurtowni na stanie .

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Ja tam czasem kupuje z internetu jeśli czesc słabo dostępna albo duża różnica cenowa pod warunkiem że auto może postać te kilka dni i nie ma ciśnienia na oddanie ostanie brałem z allegro dmuchawe do e34. Takich temató jak rozrząd oleje zawieszenie filtry itp typowe sprawy to tylko hurtownia to trzeba sprawnie ogarnac. Jakies właśnie wentylatory czy mechnizmy szyb z internetu można ogarnać

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Dostawy części są nawet 5 razy dziennie. Przy dużych obrotach w firmie nie ma szans na długie oczekiwanie na części. Tak jak pisał poprzednik, jedynie w momencie, gdy nie ma parcia na czas, można bawić się w "długie i ryzykowne" dostawy. Ryzykowne dlatego, że jest wiele wersji i odmian i często zamawia się na WZ wszystkie rodzaje (np. 5) i wtedy prawie na pewno coś podpasuje. Przez internet ta opcja już odpada.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nowe części tylko w hurtowniach i nie ma innej opcji. W internecie części nie są tańsze, więc po co czekać kilka dni i w dodatku problem mieć w przypadku reklamacji czy zwrotu?

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Czasem kupuję gdy coś dziwnego nie dostępne na miejscu jakąś używkę
olx telefon do sprzedającego dogadane tu jest OK
Allegro to loteria sprzedają części których nie mają na stanie i często są poślizgi 3-7 dni często brak kontaktu całkowity unikam jak mogę :)

gabimruk

Nowy
Punktów
0
bitner.com.pl
W obecnych czasach warto inwestować w jakość materiałów, bo na rynku jest bardzo dużo bubli, przez które można stracić więcej niż zyskać (mówię tu również o wizerunku...)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Dużo kupuję dla siebie na allegro ponieważ mam wykupiony "smart" czyli darmowa przesyłka inpost przy zakupach powyżej 40 zł, wysyłka bardzo szybka, wożą nawet w weekend do paczkomatu, natomiast wiem już napewno że nigdy więcej nie kupię przez internet osłony przegubu ani żadnej innej części którą można obejrzeć wzrokowo przed zakupem, bo trafiłem wadliwą i wiadomo że to kupa roboty

macko90

Nowy
Punktów
0
Ja kupuję w hurtowni internetowej i nie narzekam ma bardzo szeroki wybór, niewygórowane ceny. Warto rozważyć.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zakupy internetowe są dla ,,Garażowców". Nie wyobrażam sobie trzymania auta na podnośniku 2 dni i czekania na części. Ceny mamy podobne , a i tak placi klient, więc mam to głęboko w d ;)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Inpost się już nie wyrabia . Zamówiłem część której danym momencie nie było na hurtowni stacjonarnej . Paczka dotarła po 4 dniach roboczych !!! . Gdybym poczekał w hurtowni miałbym po 3 dniach . Jak tak maja wyglądać zakupy przez Internet to podziękuje .

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Czasem i z allegro jedyna opcja ostatnio czujnik wody w paliwie do ssangyoung rexton w hurtowni która mi dowozi autoland brak dostępności u kolegi w sklepie bierze klamoty też z landu partnera elita oraz IC również zero z dostępnością wiec internet a konkretnie allegro pozostało 2 dni i czujnik był, no fakt bez tego można wyjechać i poczekać dlatego czasem internet pomaga.
E: pewnie są tu również osoby które handlują również używanymi klamotami z jakiego kuriera najeczesciej korzystacie i jak radzicie sobie ze zderzakami klapami maski drzwi skrzynie itp?

Ostatnia edycja:

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Skrzynie jedynie na palecie. Klapy, maski i drzwi nie ma szans żeby dojechały bez uszkodzeń. To się nie nadaje na taki rodzaj transportu. Z wymienionych zderzak jedynie może mieć szansę przeżyć taki transport. Generalnie wysyłanie dużych nieregularnych elementów nie ma szans dojechać do odbiorcy bez uszkodzeń. Tym bardziej że zazwyczaj jest to źle zapakowane. Tak samo bez sensu jest wysyłanie szyb. Przesyłanie całych kół też jest nieporozumieniem.

Do góry Bottom