• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zaległe pieniądze u klienta co zrobić?

Przemek89118911

Początkujący
Punktów
2
Witam Panowie/Panie. Wczoraj miałem jeden temat i dzięki waszej pomocy udało się rozwiązać go pozytywnie.
Dziś pisze odnośnie innego tematu.
Naprawiłem gościowi kilka aut uzbierało się łącznie jakieś 5.5tys zł do uregulowania, gość odwlekal mnie tak od jesieni A to nie ma roboty A to pracownicy odeszli itp teraz bajka o koronawirusie. Pieniędzy dalej nie widzę A on zapewnia że odda do końca maja gdzie słyszałem to już nie raz od pół roku.
2tyg temu żona jego przeprowadziła auto na wymianę alternator w volvo.i tak sobie stoi to auto u mnie i czeka na alternator nowy A przy tym powiedziałem mu że nie wydam auta póki nie reguluje zadłużenia. Co podpowiecie w tym temacie? Z góry dziękuję.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Jak nie masz nic na piśmie, żadnego dowodu to kiepsko. A po auto przyjdzie z policją i będziesz musiał wydać.

Przemek89118911

Początkujący
Punktów
2
Jak nie masz nic na piśmie, żadnego dowodu to kiepsko. A po auto przyjdzie z policją i będziesz musiał wydać.
Mówił mi że może mi na piśmie napisać oświadczenie że zobowiązuje się do tego i tego oddać zaległośc ale nie wiem czy takim pismem to mogę sobie du*e podetrzec

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Fakturę wystawiasz klientowi i to jest dokument a nie jakies oświadczenie.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Proponuję zaczekać aż przyjedzie policja ,napiszę notatkę i tyle , a może gościu nie zadzwoni po policję tylko odda kasę. Trzeba walczyć o swoje.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Proponuję zaczekać aż przyjedzie policja ,napiszę notatkę i tyle , a może gościu nie zadzwoni po policję tylko odda kasę. Trzeba walczyć o swoje.
Na początku warto porozmawiać i załatwić polubownie, policja to ostateczność. Podpisana faktura z terminem zapłaty powinna załatwić sprawę, zwłaszcza jak to jest stały klient.

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
Masz faktury na poprzednie roboty? Jak tak to nalicz mu 40 euro rekompensaty za opóźnienie w płatnościach do każdej zaległej to w zębach przyniesie zaległości :D

Przemek89118911

Początkujący
Punktów
2
Na początku warto porozmawiać i załatwić polubownie, policja to ostateczność. Podpisana faktura z terminem zapłaty powinna załatwić sprawę, zwłaszcza jak to jest stały klient.
Tylko że ostatnia robotę zrobiłem mu w czerwcu zeszłego roku o do dziś nie widzę pieniędzy za całość

Masz faktury na poprzednie roboty? Jak tak to nalicz mu 40 euro rekompensaty za opóźnienie w płatnościach do każdej zaległej to w zębach przyniesie zaległości :D
Nie mam bo miała to być zbiorcza faktura na wszyskie roboty

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
Jeśli jest to stały klient to wystawiasz zbiorczą fakturę na końcu każdego miesiąca w którym robił u ciebie auto . Teraz to jest klops bo jak minął rok od roboty to on się może wyprzeć , że coś robić . Jeśli nie masz chociaż podpisanych przez niego "zleceń naprawy / protokołów przyjęcia pojazdu do naprawy" to możesz mu gówno zrobić .

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
za ryj do podłogi i guma przez plechy ...jak nie pomoze to jeszcze raz i ciasne drzwi i światło w oczy..musi oddać....

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
za naprawę Volwiaczka policz tyle co za całość i niech zapłaci przy policji to dopiero wydzsz a jak nie to porozkręcasz tak że h...j nie dojdzie co i oddasz bez części które rzekomo wymieniłeś, A tak nawiasem co mu policja da jak zapłaci to wydaje auto ma na to gwarancje i jak się nie podoba to do rzecoznawcy i do sądu ale kasa po naprawie od razu

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Widzę, że tu sami biznesowi guru.
Najlepiej się dogadać. Bo wszelkie próby walki uderzą w obie strony. Niewystawionymi fakturami skarbówka może się zająć a samochód po naprawie i tak będzie musiał wydać. Tak to jest w biznesie każdy ma swoje prawa i obowiązki więc najlepiej się dogadywać bo to najlepsza droga rozwiązania sporu. Jak chcesz iść na noże to musisz być przygotowany na długą walkę zwłaszcza w erze koronawirusa. Może za kilka lat odzyskać kasę. Zawsze możesz nie robić klientowi samochodu ale utrata stałego klienta to też nienajlepsze rozwiązanie. Korzysaj z sytuacji, że gość nie pokazuje środkowego palca i deklaruje chęć zapłaty.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
piohol - jak ktoś przez ponad poł roku , czytaj ponad pół roku ! nie płaci kasy za naprawy to nie jest stały klient tylko pijawka która znalazła sobie żywiciela (frajera) , który daje się doić i im szybciej się ją odetnie tym lepiej i na pewno będzie to bolało . A ta pijawka znajdzie sobie nowego żywiciela czytaj frajera który będzie dawał się doić i tak w kółko . Takie pijawki się nie zmieniają żyją po to by żerować na innych .
PS.: Pijawka deklaruje chęć zapłaty by żywiciel nie odciął ja od pokarmu . Jak by było inaczej to już dawno by dała przynajmniej 1/3 kasy którą jest winna . Patrz na czyny a nie słuchaj ściem .

Do góry Bottom