• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zamarzająca odma vw polo

seebbek

Początkujący
Punktów
0
Witam potrzebuje rozwiązać problem zamarzania odmy w nieszczęsnych polo. Zagłębiając się w temat znalazłem kilka możliwości:
- Wyłamać przegrodę w odmie, co według mnie chyba nie wiele da,już wcześniej np samym króćcu na który zakłada się wąż łączący filtr z odmą jest zwężenie gdzie zbiera się "smar".
- Przewiercenie korka wlewu oleju, i za pomocą węża i trójnika włączyć go w fabryczny wężyk łączący filtr o odmą.
- Przewiercić korek oleju,małym wiertłem,awaryjnie, nie wiem czy wtedy nie będzie chlapać olejem?

Może ktoś ma jakiś inny sprawdzony pomysł?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Wywal odmę i wstaw w to miejsce bulbulator...:)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Jest na to sposób. Od czasu do czasu, powiedzmy raz na miesiąc przegonić auto na autostradzie. Pozbyć się wody z silnika. Odma zamarza jak jezdzi się na krótkich dystansach.

seebbek

Początkujący
Punktów
0
Ok wychodzi że najlepszą opcją będzie montaż tego podgrzewacza.
W kwestii podłączenia jedyna opcja to tylko podprowadzenie przewodu pod bezpieczniki/przekaźnik?
Nie ma opcji podłączenia go gdzieś "bliżej" posiadam instalację LPG.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak masz LPG, to zamontuj palnik na gaz do tej odmy...:) I silnik się będzie szybciej nagrzewał, to i szybciej ciepło będziesz miał w środku...:) same plusy...:)

seebbek

Początkujący
Punktów
0
Podgrzewacz podłączony pod czujnik podciśnienia.

Do góry Bottom