• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zamek otwiera się tylko mechanicznie

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Cześć, zastanawiam sie jeszcze przed rozbieraniem ,co to mogło by nawalić ,są mrozy ,auto stoi na dworze,wszystkie cztery drzwi zamykane są z autopilota ,na wieczór pewnego razu zamknęły się wszystkie drzwi tak jak zawsze rano zaś nie mógł odbić dzyndzel od strony pasażera ,dopiero od wewnętrznej strony udało sie otworzyć za pomocą klamki,co to mogłoby być,zastanawiam się ,pomoglibyście ??

P.S Po otwarciu od wewnątrz zmów zamykają sie wszystkie drzwi,lecz potem te jedne,jedyne nie mogą się otworzyć.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
jak niewiadów to pewnie przyczepka :)

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam zamarza ci smarowidło w zamku , rozbierz, wyczyść ,sprawdż pod względem mechanicznym i czy nie ma śniedzi na wtyczce ,nasmarój i ma pracować.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Tak tak samochód, volkswagen ,czyli przyczyny szukać tylko w drzwiach ??

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam musisz rozebrać drzwi , jak się zamykają a nie chcą otworzyć szukaj w miejscach gzie podałem i zwróć uwagę na cięgna czy dobrze pracują.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Czyli typowo mechaniczna sprawa,typu coś do przesmarowania,a co do wycieraczek silniczek dźwiga wycieraczki na ok 5*-10* stopni i dalej nie ma siły ,lecz jak wyłączę już z poziomu 1 na dźwigience i pomogę rękoma ciężko ,ale dojeżdżają do końca i wracają cały czas pomagając ręką,myślę,że tutaj zapiekła sie lekko tuleja z wałkiem ,na który nasadza sie ramiona wycieraczek.

Muszę coś kupić co by po przesmarowaniu nie zamarzało tak jak smar miedziany.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam wd 40 popsikaj pożądnie wyczyść z zanieczyszczeń i do sucha potem potraktój właśnie takim smarem jedno i drugie a wtyczki w siłowniku zamka musisz sprawdzić tylko tam nie dawaj smaru miedzianego.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
A jak sprawdzić to pod katem elektrycznym ??, bo mechanikę od razu widać w czym problem

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
No czemu jak otwieram klamką wewnętrzną to otwierają sie drzwi a z pilota już nie chcę sie otworzyć.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Otwierasz je mechanicznie to się otwierają.Sprawdziłeś połączenie elektryczne w siłowniku zamka ? Do siłownika dostajesz 2 rozkazy otwórz i zamknij nie dostaje 1 rozkazu na ten zamek.Trzeba sprawdzić połączenie do siłownika i nie pytaj jak . Jeżeli sygnały przchodzą prawidłowe to padł siłownik.Można odpiąć cięgno i sprawdzić wyciągnięty zamek czy pracuje.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Jak te sygnały sprawdzic ,poprzez miernik i przepływ prądu....

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Aha jak przyłączę żarówkę 5W do źródła i będzie świecić to znaczy ,ze działa :)

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam a wiesz chociaż które piny.Przez żarówkę może być bo nie zrobisz zwarcia , przez żarówkę ma ci zamykać i otwierać jak podasz impuls plus lub minus.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Mała aktualizacja i błagam o szybką odpowiedź.
Otóż zamek otwiera sie zależnie od tego czy świecie się żarówka podświetlenia pstryczka od opuszczania szyb,myślałem,ze to jest kabelek zagięty i zerwane połączenie ma, znalazłem najbardziej zagięty ,wyviąłem zagiętą część i zlutowałem ze sobą ponownie,lecz nie dało to rezultatu.
I teraz opowiem o paranormalnych zachowaniach.Po zalutowaniu mrugało światełko ,mimo tego że nie ruszam styków auto jest nieruchome nadal mruga ,zaś gdy wcisnę ponownie przycisk zamykania przy pilocie nagle zapala się i gaśnie i to pozwala mi na otwarcie drzwi (takie wrażenie jakby konsensator był i on regulował ) .Wszystko robiłem na postojowych ,aby świeciła sie ta żarówka przycisku.Nie mam pojęcia od czego zacząć już totalnie.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Aktualizacja, przy wtyczce od silniczka szyb tak zapiąłem trytytki ,że odzyskało stałą łączność, zobaczymy na jak długo
Jak znowu straci to będę ciął te ok. 15 kabli i lutował nowe przyłącze.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Tak skręciłem wszystko na trytytki,że jak zostawie na noc auto to rano zamek nie otwiera sie ,ale ja k przejadę sie kawałek zamek zaczyna działać i działa cały czas wtedy

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Tak skręciłem wszystko na trytytki,że jak zostawie na noc auto to rano zamek nie otwiera sie ,ale ja k przejadę sie kawałek zamek zaczyna działać i działa cały czas wtedy

Witam zamarza ci smarowidło w zamku , rozbierz, wyczyść ,sprawdż pod względem mechanicznym i czy nie ma śniedzi na wtyczce ,nasmarój i ma pracować.

Do góry Bottom