• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zapowietrzony układ sprinter 412???

w0cinu

Początkujący
Punktów
0
Miasto
białystok
Mercedes sprinter 412 1999r.

Mięki pedał hamulca od jakiegoś czasu (kiedyś wymieniono klocki i tak zostało). Oto co zrobiłem:
1. Odpowietrzenie standardowe kilkukrotne - nic
2. Odpowietrzenie za pomocą sprężonego powietrza - nic
3. Odpowietrzenie kompem - nic

Na zgszonym silniku przy wciskaniu pedału hamulca słychać syczenie i pedał leci do podłogi. Po kilku popompowaniach pedał jest ok i sycznenia przy wciskaniu nie słychać.

Na zapalonym silniku pedał mięki i syczy a po kilku popompowaniach jest lepiej ale syczenie słychać za każdym naciśnięciem pedału.

nie siem co robić - serwo????

Syczenie słychać w kabinie w okolicy pedału.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Mercedes sprinter 412 1999r.

Mięki pedał hamulca od jakiegoś czasu (kiedyś wymieniono klocki i tak zostało). Oto co zrobiłem:
1. Odpowietrzenie standardowe kilkukrotne - nic
2. Odpowietrzenie za pomocą sprężonego powietrza - nic
3. Odpowietrzenie kompem - nic

Na zgszonym silniku przy wciskaniu pedału hamulca słychać syczenie i pedał leci do podłogi. Po kilku popompowaniach pedał jest ok i sycznenia przy wciskaniu nie słychać.

Na zapalonym silniku pedał mięki i syczy a po kilku popompowaniach jest lepiej ale syczenie słychać za każdym naciśnięciem pedału.

nie siem co robić - serwo????

Syczenie słychać w kabinie w okolicy pedału.
Witam.
Syczenie jest oznaką popsutego serwa, ale jak serwo popsute, to podciśnienie mniejsze i pedał twardszy.
A jeżeli pedał miękki po wymianie klocków, to albo klocek jest za ciasny w zacisku i się zatarł i z powodu zatarcia sprężynuje wyginając się albo coś zatarte w zacisku, jeden tłok, prowadnica. Ja bym tam poszukał przyczyny miękkiego pedału. Lub puchnie stary miękki przewód hamulcowy.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom