• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zapraszam do podsuwania pomysłów, dziwne objawy i nieznana przyczyna, Alhambra 2012r.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Witam szanowne grono Mechanikow, pacjent to Alhambra 2.0 tdi 2012 r 125kw, jakiś czas temu często wypalał się dpf więc trafił do wyczyszczenia, po wszystkim było ok przez około miesiąc i teraz jadąc około 120km/h wywala błąd,, regulacja ciśnienia doładowania - nieosiagnieta granicą regulacji przy czym odrazu słabnie i nie ma mocy póki nie ostygnie silnik, bo później sam wraca do normalności, dzieje się tak tylko przy około 120km/h.i na 5 biegu jadąc na 4 można osiągnąć 135km/h bez oporu i nic się nie dzieje. Turbo było sprawdzone sterowanie nim również wszelkie podciśnienia sprawdzone brak jakichkolwiek nieszczelnosci sztanga zaciąga ładnie, dpf również sprawdzony. Może ma ktoś pomysł?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dlaczego był czyszczony, jak był czyszczony, jakie były parametry przed czyszczeniem, jakie po, jaką diagnoze postawił ten co czyścił? jakiś papier wystawił?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Z tego co wiem było zbyt dużo sadzy i nie mógł przeprowadzić wypalania do końca, po czyszczeniu była próba wypalenia przez komputer i z sukcesem, jak dokładnie to było przeprowadzone to nie wiem, był u innego mechanika dopiero teraz trafił tutaj ale jutro będę go pytał jak wyglądały parametry przed i po

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jaki ma nalot kilometrów ? EGR źle pracuje, albo jest ,źle sterowany.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
W sumie nawet się nie zastanawiałem nad EGR, wyjąłem dziś dpf i pojechał do sprawdzenia/czyszczenia dla pewności. A przelotu ma 280. 000km

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Fizycznie mierzyłeś różnicę ciśnień manometrem ?
Czujniki często przekłamują... teoretycznie powinna się to sprawdzać każdorazowo przed wypaleniem DPF, tak samo jak wtryski.

Tutaj filmik z serii pudrujemy syfa a nie go wycinamy. Czyli coś powoduje zapychanie się tego dpf'a.

Tak jak za ukrami nie przepadam... to typ mega dobrze ogarnia tematy w budżecie sprzętowym wschodnim !

i to

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Sprawdzilem manometrem, jak i również odłączyłem dpf zaraz za turbiną na opasce i z taką szczeliną między turbo i dpf pojechałem sprawdzić i niestety nadal na 5 biegu przy około 120km/h odcina moc,

Do góry Bottom