• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zasady dostaw zamówień do warsztatów - IC, Auto Partner, Inter Parts, Opoltrans, Hart i inne?

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Witam serdecznie "forumowych apaczy" ;-)

Interesuje mnie jak w praktyce wygląda zasada/y według których realizowane są dostawy zamówionych produktów w danej hurtowni. Chyba to nie jest jakaś tajemna wiedza, której nie wolno publicznie rozpowszechniać. Fajnie było by zebrać informacje w jednym temacie odnośnie polityki w tym zakresie wszystkich funkcjonujących na polskim rynku hurtowni. Każdy ma jakieś informacje, jedni z tymi, inni z innymi współpracują. Może wspólnymi siłami uda się stworzyć takie zestawienie. Wstępny pomysł przedstawię na przykładzie IC. Z oczywistych względów szczególnie interesuje mnie województwo mazowieckie ale chętnie dowiem się czy takie same zasady obowiązują w całym kraju, czy jest to w jakiś sposób zróżnicowane?

Nazwa hurtowni - IC /województwo albo miasto jeśli tylko w danym mieście operuje hurtownia
wymóg bezpłatnej dostawy:
- minimum logistyczne - kwota netto jednorazowego zakupu (nie) (tak - powyżej ilu złotych?)
- kwota netto łącznych zakupów w poprzednim miesiącu kalendarzowym (nie) (tak)
- obszar dostawy - kryterium jest adres pod którym mieści się warsztat albo czy mieści się w obsługiwanej strefie dostaw?
- płatna dostawa - ile?

Częstotliwość dostaw:
- dwa razy dziennie (nie) (tak - godziny graniczne zamówień?)
- raz dziennie (nie) (tak - godzina graniczna zamówień?)
- trzy razy w tygodniu (nie) (tak - dzień i godzina graniczna zamówień?)
- dwa razy w tygodniu (nie) (tak - dzień i godzina graniczna zamówień?)

Inne kryteria, które nie przyszły mi do głowy ;-)

Ps.
Nie jestem z żadnej z hurtowni, nie jestem też z konkurencji. Nie jestem nawet z branży handlowej, hurtowej, ani detalicznej. Nie jestem warsztatem, ani sklepem.

Jestem ciekawski .... i lubię takie różne ciekawostki wiedzieć ;-)

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Korzystam tylko z autopartnera więc do reszty się nie wypowiem. Dostawy trzy razy dziennie , minimum logistyczne 20 zł

Mara111

Początkujący
Punktów
4
Ja korzystam z IC, 3 stałe dostawy (8:00, ok 10:45 i to co zamówię z poza filii o 13:00). Dowozy specjalne - przywożone odrazu po zamówieniu(zamówienie za min 200zl dowóz 10zł, za 500zł dowóz free)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Masz warsztat? To zadzwoń do przedstawiciela i się dowiesz. Nie rozumiem po co Ci wiedzieć jakie godziny dostaw ma hurtownia X w Pcimiu dolnym?

Co do samych minimów logistycznych tylko w harcie jest chyba 20zl, reszta przywozi nawet śrubkę za 2zl.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
firme produkcujną budowlana transportową sklep warsztat kiosk z klockami...cokolwiek

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Masz warsztat? To zadzwoń do przedstawiciela i się dowiesz. Nie rozumiem po co Ci wiedzieć jakie godziny dostaw ma hurtownia X w Pcimiu dolnym?

Co do samych minimów logistycznych tylko w harcie jest chyba 20zl, reszta przywozi nawet śrubkę za 2zl.

Jak napisałem na początku - nie mam.

Interesuje mnie jak mają wymyśloną i zorganizowaną logistykę. Godziny miały by znaczenie jeśli dostawy są częściej niż raz dziennie. Informacje ze wszystkich województw albo regionów dały by obraz jak to jest zróżnicowane w obrębie jednej firmy na obszarze kraju. Lubię takie różne rozkminy ;-)

Szkoda, że na tym forum jest tak mało chętnych do dzielenia się takimi informacjami :-( . To nie żadne kruczki, ani tajemnice zawodowe. Pisać jakieś głupoty albo żarty .... to zazwyczaj kilka stałych gaduł się szybko uaktywni. Reklamować jakieś śmieci albo inny badziew ... to co kilka dni pojawia się jakiś "nowy forumowicz". To forum chyba nie tylko służy do reklamowania śmieci, oferowani do sprzedania czegoś, pytań o kod do radia i wyśmiewania innych?

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Po prostu ten temat jest nie potrzebny :) W Wawie jest jakieś 8 hurtowni... Kto ma czas na wypisywanie szczegółów o które prosisz? Do tego nie wszystkie hurtownie wróciły do normalności po C-19.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja biorę regularnie z 4 hurtowni, z 3 "dorywczo", do tego doliczyć należy ASO Mercedes i vag które też dowożą. Trasy są podane w programach do zamówień (ewentualnie jak jest jedna trasa jak w ASO to nie podają godzin, bo to jest dosyć płynne) i nie mam ochoty ich pamiętać. Wiem mniej więcej do której godziny muszę zamówić, żeby jeszcze dziś przyjechało i tyle mi wystarcza w głowie. Teraz w trakcie corona time i tak wszystko się zmienia i są powycinane trasy, więc nie widzę sensu tego wypisywać.

Poza tym podtrzymuję wcześniejsze stanowisko, że nikogo nie interesuje jakie trasy ma hurtownia X w małym miasteczku na drugim końcu kraju.

Gdybyś chciał porównywać np. warunki płatności w danych hurtowniach, bonusy, warunki cenowe i dodatkowe "atrakcje" typu szkolenia itd. to taki temat na rozmowę rozumiem, aczkolwiek pewnie objęty tajemnicą handlową i pewnke otwarcie i tak by nikt nie pisał o tym.

Ogólnie to pytanie jest trochę w stylu "o której kurier DHL przyjeżdża do Warszawy na ulicę wiejską?". Sam chyba widzisz, że bez sensu. Chyba, że faktycznie oczekujesz, że każdy napisze godziny każdej hurtowni i jak ktoś "nowy" założy warsztat to tu wejdzie i będzie w temacie na 50 stron szukał swojego miasta. Daj na luz, jak Ci się nudzi to idź sąsiadom pomóż zakupy zrobić.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Chciałem podziękować dwóm użytkownikom forum że chciało im się konkretnie odpowiedzieć. Pozostali trzej ewidentnie dali do zrozumienia że nie chcą ujawniać tej tajemnej wiedzy. Szkoda. Byliście w grupie użytkowników z których strony spodziewałem się konkretnej odpowiedzi. Mając takie podejście to raczej trzeba zapomnieć o tym żeby udało się osiągnąć cel tego tematu o którym pisałem na górze.

Wirtualnemu koledze Mikidz chyba moje wyjaśnienia niczego nie wyjaśniły. Nie interesuje mnie kto z hurtowni o jakiej nazwie jak często coś bierze. Skoro korzystasz z takiego udogodnienia to orientujesz się jakie hurtownie, jaką częstotliwość i ewentualne opłaty oferują. Tak jak napisał, nie jest to jakaś szczególna tajemnica dla właścicieli warsztatów. Dla osoby z poza branży, nie masz możliwości jak się tego dowiedzieć :-( . Nie oczekuję że opiszesz od kogo albo tym bardziej jak często coś zamawiasz. Liczyłem na informację jakie w danym mieście albo regionie masz możliwości do wyboru. Nie koniecznie z których korzystasz. Szczególnie interesuje mnie Mazowsze jak napisałem na początku ale żeby mieć porównanie i aby temat nie umarł szybciej niż powstał liczyłem naiwnie na wypowiedzi forumowiczów z innych regionów i województw. Tak jak pisałem poprzednio godziny dostaw miały mieć znaczenie tylko jeśli możliwe są dostawy częściej, niż raz dziennie. Chodziło o to co napisałeś tutaj ..."Wiem mniej więcej do której godziny muszę zamówić, żeby jeszcze dziś przyjechało i tyle mi wystarcza w głowie." Interesuje mnie czas przed koroną. Teraz to jest improwizacja i wariactwo. Ale nie będzie trwało wiecznie. Kiedyś będzie inaczej. Nie chodzi o dokładne trasy. Istotne są informacje o zasięgu/promieniu dostaw i częstotliwości w dniu albo tygodniu. O tych kwestiach które wymieniłeś nawet się nie przymierzałem do zakładania takiego tematu .... bo domyślam się że nikt nie chciał by otwarcie napisać. Nie spodziewałem się że takie ogólniki o które zapytałem wywołają taki sprzeciw i niechęć w podaniu tych informacji. Jeszcze raz dziękuję użytkownikom ojek i Mara111 że chciało im się odpowiedzieć konkretnie. Dzięki.

Ps.
XMARIO - w tytule tematu wymieniłem nazwy hurtowni z głowy. Zapewne jeszcze wielu brakuje. Może masz jakieś konkrety o wspomnianym Auto Landzie?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Tu nie chodzi o żaden sprzeciw. Powiedziałem Ci chyba jasno, że nie mam takich informacji w głowie i sądzę, że mało kto zamawiający z kilku hurtowni ma takie informacje w głowie. Odpowiedziałem Ci, że informacje o które pytasz wyświetlają się zawsze w programie do zamówień i nie ma sensu ich pamiętać poza ogólnym "muszę zamówić do 21, żeby na rano z magazynu centralnego dojechało". To czy jakaś hurtownia jedzie o 6.30 czy o 7.30 mało mnie akurat interesuje. Większość hurtowni ma przynajmniej dwie trasy, niektóre nawet 4 razy dziennie jadą. Nie jesteś w stanie zapamiętać godzin każdej z nich... znaczy się jesteś jak się uprzesz, ale ponawiam pytanie, po co? Skoro i tak zamawiasz w programie i tam masz podane o której mają wyjazd za każdym zamówieniem?

Jasne, mógłbym poświęcić te 20 minut i pospisywać i Ci podać, ale szczerze mówiąc nie chce mi się tego robić tylko po to, żeby zaspokoić Twoją ciekawość, a jak wywnioskowałem taki jest oficjalny cel Twojego pytania. Powiedz o co faktycznie chodzi to pomogę, jak uznam to za sensowne, a takie tam "a bo mnie to ciekawi" to o kant tyłka rozbić :)

PS. Osoba nazwijmy to "z zewnątrz" też może to sobie sprawdzić. Wchodzisz na stronę danej hurtowni, znajdujesz telefon do filii, dzwonisz i pytasz jakie mają trasy. No, ale to wymaga odrobiny wysiłku, a nie bicia piany na forum... Ale skoro Cię to aż tak ciekawi, to czemu tego wysiłku nie włożysz do uzyskania tej jakże niezbędnej dla Ciebie wiedzy?

PS2. Widziałem fajny mem o dzisiejszym społeczeństwie, że zamiast wpisać w Google "telefon do firmy XYZ", to ludzie wolą pisać pytania na gównogrupach na fejsie i czytać kilkadziesiąt komentarzy żeby uzyskać ten nr telefonu, albo wręcz uzyskać odpowiedź od "ekspertów" fejsbukowych zamiast samemu dowiedzieć się u źródła.

PS3. Uprzedzę Twój komentarz "ooo podać tras mu się nie chce, bo to tyle roboty żeby sprawdzić, ale komentarz na milion znaków mu się chciało". Tak potwierdzam, nie chce mi się siedzieć w warsztacie i szukać dla Ciebie informacji w godzinach pracy, bo mam ciekawsze rzeczy do robienia, a teraz leżę sobie w fotelu z drinkiem i mogę na głupie pytania na forum odpowiadać, że są głupie :p

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Cóż za "coraz bardziej sympatyczna" wymiana zdań ;-) .

Nie będę pisał trzeci raz w tym temacie o godzinach, bo .... to nic nie dociera. W poprzedniej wiadomości Ci napisałem że nie mam warsztatu. W związku z czym oczywistym jest że nie mam też programu do zamawiania w którym to widać o co zapytałem.

W wersji dla tych którym nie chce się dokładnie odpisywać .... wystarczyło napisać: w Krakowie Hart przejeżdża dwa razy dziennie, Inter Cars trzy razy dziennie, Autoland raz itd...

O celu pytania pisałem już dwa razy. Chyba dokładniej się nie da tego opisać. Oficjalnie chodzi o ciekawość. Faktycznie chodzi o konstrukcję, zasięg i częstotliwość logistyki dostaw.

Nie lubię drugiej osoby oszukiwać że coś kupię u niej skoro wiem że nie mam zamiaru niczego kupować. Dlatego nie zadzwoniłem do przedstawiciela .... żeby mu nie robić nadziei na sprzedaż. Nie jestem z pokolenia bezmyślnych, którzy muszą obejrzeć na pejsie "jak skręcić w lewo" żeby wiedzieli jak to zrobić. Zapytałem na forum, bo wydawało mi się to dobrym i właściwym miejscem na takie pytanie skoro są tutaj obecne osoby, które na co dzień korzystają z rozwiązań tych wszystkich firm.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Chłopie powiedz normalnie do czego Ci to, to pomogę. Pierdół typu "z ciekawości" nie kupuję, jak widać z resztą po wysypie odpowiedzi na Twoje pytanie, nie tylko ja. Pracę jakaś dyplomową piszesz, czy chcesz się rozeznać w konkurencji, a może rozważasz stworzenie jakiejś alternatywy dla dostaw z hurtowni? Wszystkie te powody moim zdaniem są ok, ale teraz już grubo po północy, więc dzieci poszły spać, bajki możemy sobie darować :)

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Nie bardzo rozumiem
do czego Ci ta wiedza potrzebna ?

chyba , ze na zlecenie kogoś działasz ....

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Że z ciekawości, to nie kupuję. Ale nawet jakby, to dlaczego mamy dla kaprysu zajmować sobie czas. Przyjedź do warsztatu zapłac za roboczogodzinę, to Ci każdy wyjaśni.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Niczego sobie nie zajmujcie.

Chciałem z Waszą pomocą uzyskać dokładniejsze informacje jak to funkcjonuje. To miało posłużyć za punkt wyjścia do rozkminy jak można by to lepiej zorganizować. Na nikogo zlecenie nie działam. Tą wiedzę i ewentualne pomysły chciałem na własny użytek.

Temat do zamknięcia, bo ... raczej już nic istotnego się tutaj nie pojawi.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jak możesz lepiej zorganizować dostawy cztery razy dziennie?

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Ja biorę z 3 hurtowni, w 2 następnych tylko sprawdzam ceny. Wszystkie 3 mają chyba z 5 tras dziennie. Nie wiem jak chcesz poprawić dostawy jak w 2 dużych hurtowniach są przedstawiciele którzy jeżdżą do ciebie i pytają czy trasy pasują i mają gościa odpowiedzialnego za układanie tras. Jak coś ponarzekasz to podepną Ciebie pod sąsiednia trasę, czy trasę za miasto i masz jeszcze jedną trasę. Czwarta hurtownia zapewnia dostawę na cito poprzez korporację taxi. Do chyba 200 czy 300zł dopłacasz ze 20 złotych, wyższe zakupy są za darmo. Minimalnej ceny zakupów nie ma. Przyjadą z żarówka za 2 zł (mój rekord wziąłem paczkę w5w wartą chyba z 5 zł).

Jedna z hurtowni lokalna ma ustalone godziny trasy, ale jak mi zależy na transporcie to wsiada sprzedawca, albo kierownik i przywiezie każdą żarówkę. Ale robię u nich spory obrót (na oko 70% moich zakupów) no i z chłopakami z hurtowni dobrze żyje jak im coś w autach trzeba zrobić, albo coś pomóc.

Pamiętaj że jak jesteś klientem premium (w tych większych- ogólnopolskich hurtowniach pewnie kilkadziesiąt tys. zł) to inaczej Cie traktują, niż jak robisz 3 zamówienia miesięcznie po 100-300zł.

Do góry Bottom