• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zasilacz podtrzymujący do diagnotyki, kodowania etc powersuplly24pl

TRH

Początkujący
Punktów
0
Miasto
DW/DWR
Kłaniam się Panowie.
Czy ktoś posiada taki zasilacz z tej produkcji i może się podzielić opinią na ten temat?
Cena dość ciekawa w porównaniu z markowymi produktami.
Wkleję linka do str. sprzedawcy/producenta, mam nadzieję, ze nie godzi to w myśl regulaminu forum.

Jakie macie inne propozycje w rozsądnych pieniądzach?

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Działa to, mam wersje 120A - przy poborze 100A nie wybuchło, nie zgrzało się. Jedyny minus to nie można z podłączonym odpalać auta.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Wiadomo, że to nie to samo, ale u chińskiego majfrenda kupisz to za 250-300 zł. Wygląda niemal identycznie, a nawet lepiej, bo nie straszy ordynarnym czarnym silikonem. Zresztą polski dostawca pewnie i tak zamawia te same części na AliExpress, tylko dolicza swoją marżę. Czyli 300 vs 1000.

1769979195554.png 1769979317302.png

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Pokaż link na Aliexpress jak możesz .
A czemu nie można odpalać na tym auta ?

TRH

Początkujący
Punktów
0
Miasto
DW/DWR
Działa to, mam wersje 120A - przy poborze 100A nie wybuchło, nie zgrzało się. Jedyny minus to nie można z podłączonym odpalać auta.
Przy dłuższych sesjach też nic się nie dzieje?
A dlaczego nie można z podłączonym odpalać?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Musisz odpowiedzieć sobie na dwa zajebiście ale to zajebiście ważne pytania :cigar:

Czy jakikolwiek prostownik można podłączać przy uruchomionym silniku?
Czy na zwykłym prostowniku można w ogóle odpalać auto? (pomijając startery, boostery czy inne powerbanki z funkcją rozruchu)

Nawet ze szkoły pamiętam powtarzaną jak mantrę zasadę- nie

A dlaczego? Pomyśl, że masz w jednym układzie dwa regulatory jednocześnie. jeden w alternatorze, drugi w prostowniku. Oba starają się utrzymać określone napięcie, wzajemnie się gryząc i zakłócając. To dosłwwnie walka o stabilizację na tym samym obwodzie. Może to spowodować nagłe skoki napięcia, które są zabójcze dla komputerów i coraz delikatniejszych modułów elektronicznych.

Co się może stać w najgorszym scenariuszu?
Możesz spalić prostownik, uszkodzić regulator napięcia w aucie lub, co najbardziej kosztowne, uziemić elektronikę sterującą samochodem.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Przy dłuższych sesjach też nic się nie dzieje?
podłączam go często na pół dnia i funkcjonuje, bez problemu. Wiadamo pobór rzędu 15-20a a nie 100a bo tak to go nie testowałem.
Zalecenia że nie można odpalać dostałem od sprzedającego - nie wnikałem, po prostu stosuje się do tego

Do góry Bottom