• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zatarte 1.4 tdi bms, umarł napęd pompy oleju

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Tak więc zdarzyło się, że umarł doszczętnie napęd pompy oleju w 1.4 tdi. Łańcuch wylądował w misce wraz z resztkami napinacza. Wał zatarty (dziadowsko drogi), przytarte panewki na wałku itd.

Hasło: Naprawiamy.

Czy jest sposób na zastąpienie całego modułu wałków wraz z pompą na inną pompę oleju z innego 1.4tdi?? Czy przerabiał ktoś z Was już taki temat?? Łańcuch i napinacz oraz kółka dziadowsko drogie, zastanawia mnie tylko jaka będzie kultura pracy siego silnika bez dzikiej szajby w misce;/??

Temat z 1.9 i 2.0 tedi znam i robiłem, pompa od 1.9 nie pasuje.

Jakieś ZŁOTE myśli??

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Rozbierz taki silnik i sprawdź co siedzi. Miałem kilka z takich aukcji (nie mówię że ten w aucji) w oplu panewki od vw.
W Reni 1.9 panewka 3.5 mm na czwartej korbie.
Albo robić na swoją odpowiedzialność i dać gwarancję albo niech klient płaci nawet trzy razy

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Czy Wy kiedykolwiek zrobiliście rzetelny remont i skonfrontowaliście go z takim z aukcji z allegro?? Bo jak na razie to same części przekraczają po rabacie zakup takiego silnika po pseudo remoncie. Nie chcę nawet wiedzieć, jak to jest robione.

Raz klient przywiózł takiego ulepa z allegro po niby naprawie z gwarancją za 2500zł (1.9 tdi bls) to uwierzcie mi, że śruby głowicy miały jeszcze w otworach na klucz stary czarny olej, głowica niedomyta, do tego nowa uszczelka. Ja jakoś sumienia nie mam, stąd może domu i warsztatu za swoje nie wybuduję.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Pewnie, że tak. Zawsze się zastanawiałem jak oni to robią, bo jakby nie liczyć to matematyka się nie zgadza.
Link podałem raczej z uwagą na używane niż te po "regeneracji".

Dodatkowo niby pisze, że go poprawili... więc chyba mają na to jakiś sposób ?

Odnośnie silnika :

Jest jeden dobry temat na elektrodzie o takim silniku, w sensie przypadku :D

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559339.html

Spychologia stosowana + mechanik szopopartacz... = skarbonka bez dna, dosłownie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Na przykładzie smarta. Remont przekrocza wartość drugiego silnika. Klient sam podejmuje decyzje zakup używanego. Ino ja go nie kupuje broń boże. Chopek sam se szuka, sam negocjuje warunki gwarancji

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Dokładnie Bartek jak napisałeś. U mnie też klient sam sobie kupuje cześć używaną.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Znam historię typa z okolicy co jego pracownik składał podobno 3 silniki dziennie typu vw BRS. Tłoki razem z pierścieniami pobierał z wiaderka ... panewki z innego wiaderka. Niby silniki szły na niemcy ... z gwarancją.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
U mnie używkę klient kupuje sam i na swój adres ....

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
U mnie kupuje sam ale pozwalam na adres warsztatu wysłać coby szybciej było.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Żebyś kiedyś się nie zdziwił jak kupi coś od pasera ....

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
U mnie klient kupił teraz skrzynkę z której olej tryska bo była klejona w miejscu tłoka i mu pokazywałem to ze jest klej. Skrzynia 2500 z gwarancja moj montaż 1000 mazda warta 3000 i nie raczy odebrać gość z Allegro każe się ciągnąć mimo ze plomba zatrzaskowe na skrzyni i pisemna gwarancja.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
nie ja kupiłem. Znam temat i niewiele zrobić mi mogą....

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Na przesłuchania i sprawy sądowe będziesz jeździł .... to plan minimum
Zmiana „planów” następuje jak kupujący stwierdzi, ze on kupił to co mu wskazałeś ( tak zazwyczaj jest... bo... przecież on się nie zna )

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Kolega to przerabia ....
Rewizja w warsztacie przy okazji
Delfik itd...od 8 lat sprawa się toczy

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Słabego ma papugę ... albo powiedział coś głupiego w którymś momencie.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
pożyczam od Ciebie auto , jadę przemyt zrobić.... albo cuś
weź tego lepszego papugę i idz po swoje auto ......:)

wjeżdżają z nakazem rewizji i zabezpieczają co im w łapy wpadnie ....a, ze to był czas gdzie au....a, delfaje królowały :confused:

pod nosem mam ten słynny klub z Rybnika .....skarbowka o 22.00 , służba celna , straż pozarna,sanepid i ch...wie kto jeszcze
robią z nami co chcą ....

tydzień temu mi na posesji kontrolę trzeźwości robili
wjechałem na plac i za chwilę oni ...trzech bez maseczek , bez okazania dokumentów ,bez przedstawienia
dramat

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
My tutaj piszemy o odebraniu przesyłki na adresie zakładu mechaniki ... Ty tylko paczkę odbierasz a zamawia i płaci kupujący - klient

Do góry Bottom