• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zawór czujnika turbiny

Columb

Początkujący
Punktów
0
Auto to focus c-max 2.0 tdci 136km, który posiada dwa elementy identyczne , czy ktoś jest w stanie sprecyzować dokładnie. Otóż chodzi o zawór czujnika turbiny, w innym przypadku przetwornik ciśnienia i jeszcze jakąś inna nazwę widziałem. Chciałbym się dowiedzieć gdzie jaki idzie , bo być może że auto nie ma takiej mocy jaką powinien mieć to dlatego żę są pomieszane te zaworki, albo w ogóle ... nie wiem o co chodzi. Dziękuje.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Najlepiej podaj rocznik auta kod silnika ok , Jeśli chodzi ci o elementy o których piszesz to domyślam się że chodzi ci o Czujnik kopiowania turbiny który jest zamontowany na gruszce od turbo , i dwa elektrozawory podciśnienia turbo N75 i od erg klap gaszących jest drugi taki sam nawet jeśli je zamienisz nie ma to wpływu tu masz zdjęcie które znalazłem na internecie i masz zaznaczone A i B to są te dwa elektrozawory zawory n75.jpg

może sprawdź najpierw czy auto wywala jakiekolwiek błędy ;) No i pytanie być może auto nie ma mocy , czy nie ma mocy wydawać to się może

Columb

Początkujący
Punktów
0
Rocznik 2004,kod silnika nie wiem gdzie szukać, ale sinik jest taki sam co tu na tym zdjęciu, wiem że to hdi, Auto jest po wymianie turbiny , docierałem tak do 100 km , wolnej jazdy wg. zaleceń mechanika, ale i tak nie takiej mocy jak na tej starej turbinie, przy tamtej wbijało w fotel a teraz to strach wyprzedzać. Check po jakimś czasie się zapalał a później sam gasł. Byłem na komputerze u innego mechanika, to wykazało coś z doładowaniem. Ale na tych samych elektrozaworach tak jak pisałem wyżej to wbijał, w fotel fajnie się wyprzedało. Ale rozsypał się egr i olej kapał z intercoolera dlatego mechanik stwierdził że turbina do wymiany. Jeszcze jedno pytanko, czy jest możliwość wstawienia innej turbiny jakiś słabszej mocy??? Ale mówił że musi się dostac do niej aby odczytać jej dane.

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Co to za mechanik nie sadzę by mechanik który ci zakładał turbo zamówił złą zazwyczaj jest tak że przysyłają turbo po regeneracji i od razu stara zdajesz prędzej bym się skłaniał że cos jest źle podpięte z podciśnieniem TURBO do sprawdzenia wężyki które własnie idą do elektrozaworu n75

Dokładnie sprawdź podciśnienie czyli wężyki na internecie masz masę schematów podłączenia podciśnienia wpisz sobie w google to nie kłopot i znajdziesz

Ostatnia edycja:

Columb

Początkujący
Punktów
0
Byłbym w stanie wszystkie wężyki wymienić na nowe , ale można coś takiego kupić ,one są już jakoś profilowane.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Columb- ala ty głupoty pier...lisz
weź wyjaśnij o co biega.
fura jest po wymianie turba a on musi sie dostać aby odczytać dane???
jakis matoł kazał ci docierać turbine czy sam żeś tak se wymyślił?

egr sie rozsypał i kapie z ic?
co ty człowieku tu pier... w ogóle i poco?

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Po co chcesz wymieniać na nowe wszystkie wężyki po prostu posprawdzaj czy są podpięte czy nie są gdzieś przetarte i czy na pewno są prawidłowo podpięte A jeśli już cie tak kusi to te wężyki są tanie ale zrób to na podstawie schematu podłączenia podciśnienia

adam50

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Gorzów wielkopolski
Sądzę że mechanik po prostu albo gdzieś nie wpioł przewodu lub się pomylił i cała mecyja turbiny nie trzeba docierać Nie strasz chłopaka widać że się nie zna i do mechanika chyba już tego nie chce prowadzić a więc próbuję sam Ja bynajmniej zrobił bym zawijkę i pojechał do pana mechanika który wymieniał mu te turbo i kazał to naprawić skoro wziął kasę za naprawę a auto nie zrobione to już bym tam dawno był a nawet bym nie odebrał takiego auta Ale jeśli chłopak chce sam spróbować niech próbuję przynajmniej się czegoś nauczy zepsuć raczej nie ma co

Do góry Bottom