• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zawór egr

jacek444

Nowy
Punktów
0
mam zawór elektryczny EGR przy renault megane i mam pytanie czy to się jakoś czyści?

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
wiec nie domyka sie zawor do wymiany najlepiej by było gdybys podlaczył pod kompa i sprawdził defekt. ale jesli dymi to bedzie do wymiany bo jest nie zamykany do konca i wychodza spaliny

J

jonix39

Możesz spróbować powalczyć coś ale możesz też uszkodzić,tylko z drugiej strony warto zaryzykować naprawę bo nowy zawór nie jest tani.
A tak po za tym to może być tak zawalony syfem że się nie domyka.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Wyczyścić a potem wysterować bo i nowy może nie zadziałać.

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
W ASO Renault też czyszczą zawory. Maja do tego urzedzienie które sie podłącza się do wyciagniety zawór egr i on właśnie przez określony czas steruje tym zaworem "otwiera i zamyka". Ma to na celu aby cały nagar wyleciał. Wyczyść go benzyną ekstrakcyjna i tak nic to juz nie pogorszy

jacek444

Nowy
Punktów
0
dzięki za rady,wyczyściłem egr ale to nie było przyczyną że dymił tylko przepływomierz powietrza był nie dobry

mario66

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry , podłączam się do tematu bo mam podobny kłopot. Jakiś czas temu mój samochód (MB klasa B 200CDI) przeszedł w tryb awaryjny po podłączeniu do komputera okazało się że do wymiany jest sonda Lambda oraz zawór EGR. Sondę wymieniłem na nową a zawór na regenerowany z roczną gwarancją. Ku mojemu zdziwieniu auto nadal pozostaje w trybie awaryjnym . I znów na komputer a tam jeden błąd 2511-001 (Y27/9 nastawnik recyrkulacji spalin) . O co chodzi ? . Będę wdzięczny za wszystkie spostrzeżenia .

mario66

Nowy
Punktów
0
A czy zabrudzony kolektor ssący może być tego przyczyną ?

Redo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Tuitjenhorn
mam pytanko w tej kwestji czy po wymianie zaworu EGR muszę podłączyć auto pod kompa żeby usunąć błąd.czy niema takiej potrzeby?

P

PogotowieSamochodoweUK

Kazdy EGR w historii motoryzacji do dzis da sie wyczyscis po stronie mechanicznej jak I elektrycznej jesli takowa jest.
Kwestja czy do sterowania elektrycznego sie dostaniesz. Do mechaniki to tak, zawsze;)

A

autozibi

Kazdy EGR w historii motoryzacji do dzis da sie wyczyscis po stronie mechanicznej jak I elektrycznej jesli takowa jest.
Kwestja czy do sterowania elektrycznego sie dostaniesz. Do mechaniki to tak, zawsze;)

Kolego co ty piszesz ? :eek::eek::eek::eek:
Rozumiem usterkę EGR po stronie mechanicznej , którą rzeczywiście można czasami usunąć poprzez czyszczenie zaworu .
Jednak co można czyścić po stronie elektrycznej ? Wiele EGR - ów elektrycznych jest działa na zasadzie pola elektromagnetycznego , jeżeli uszkodzeniu ulegnie cewka nie mamy możliwości naprawy .
Inny typ EGR - ów elektrycznych to napędzanych serwo mechanizmu i tutaj się zgodzę , że czasami można coś tworzyć .
Tylko tak jak napisałeś wyżej czy da się taki EGR rozebrać nie uszkadzając go .

P.S. Ja wszystkie EGR - y , przepustnice , turbiny i zawory CR myję w myjce ultradźwiękowej .

Załączniki

• egr.JPG
    egr.JPG
    52,2 KB · Wyświetleń: 43
  • egr 1.JPG
    egr 1.JPG
    53,8 KB · Wyświetleń: 42

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Kolego te fotki co wstawiłes to przed myciem i po myciu w tej mycie? Daje radę taka myjka w ogóle? bo myślę nad zakupem.

Do góry Bottom