• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zawieszenie pneumatyczne audi A6 C6 ALLROAD

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty
A

Anonymous123

Mam małą zagadkę z zawieszeniem w audi a6 c6 allroad. Po kilkunastu minutach, maks do godziny siada tył. Sądziłem że uszkodzona poduszka , jednak po diagnozie raczej to mało prawdopodobne. Po odpaleniu pompuje się dosyć szybko, temperatura kompresora w normie - około 80 stopni, ciśnienie dobija bez problemu do 15 barów. Obserwując parametry zaworów nie ma typowego dla nieszczelnego miecha częstego otwierania się zaworu i dopompowywania. Jak silnik odpalony to napompuje i trzyma. Jak nic nie robię przy aucie to może stać godzinę i dłużej i zawory się nie otwierają. Jak zgaszę silnik to w parametrach widać jak zaczyna opadać lewy tył i zaraz za nim prawy tył. Najdziwniejsze jest to, że jak ustawię na najwyższą pozycję to stoi cały czas i nie opada. Podpowie ktoś, gdzie szukać problemu?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Wyjmij bezpiecznik,będziesz wiedział
co Cię w konia robi

A

Anonymous123

co Cię w konia robi
Probowalem odłączyć akumulator ale nawet bez zasilania dupa siada. Nie mogę zrozumieć zasady działania tego zawieszenia- dlaczego na najwyższej pozycji i na trybie podnośnika dupa nie siada?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Poszukaj czy przypadkiem w zeszytach serwisowych tego systemu nie ma.
Jak bez pradu siada, znaczy elektronika :nie
Znam układ z innych aut....przeważnie zawory siadają ,woda z mydłem i przewody odłączyć
Może być, że poduszka puszcza w jednym położeniu tylko

Raf92

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rybnik
co Cię w konia robi
Dlaczego mówisz że bezpiecznik? chodzi Ci o główny 40A? mam podobny problem w Q7 najpierw opadł przód i padł właśnie ten główny bezpiecznik, wymieniłem auto pojeździło dwa dni i opadł tył lecz tym razem bezpiecznik jest ok. Co jeszcze może w ch.. lecieć ?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
auto w pozycji neutral jezdzi caly czas i poduszka sie zagina (peka) a w pozycji max zamyka pory pekniec.miałem podobnie w E6 obejrzyj miechy(ja psiklałem ta pianka do szczelnosci gazu i wyszło

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Czytanie ze zrozumieniem
Auto napompowane
Wyjmnij bezpiecznik
Jak dalej ucieka .....usterka mechaniczna

A

Anonymous123

Panowie ja juz zapomnialem ze to naprawialem. Bylo tak, jak napisal Paweł. Miechy do wymiany poszły.

Do góry Bottom