• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zawieszone zawory

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Witam kolega wymienil silnik w cordobie 2000r 1.4 16v odpalil auto pochodzilo i zgaslo mowi ze rozrzad nie pszeskoczyl tylko na 1 i na 4 cylindrze zawory ssace po demontazu walka rozrzadu sa caly szas otwarte i nie ma cisnien pytal sie mnie czy jest jakis sposób zeby je ruszyc bez rozkrecania silnika ja takiego nie znam macie jakis patent

aha czy ten rozrzad jest wogóle bezkolizyjny?

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Rozrząd jest na 100 % kolizyjny . Coś mi się wydaje , że pasek jednak przeskoczył
tłoki spotkały się z zaworami i je pokrzywiły . Teraz one nie mogą się zamknąć .
Głowica do zdjęcia i do naprawy i nowy rozrząd oczywiście .

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Może się tak stać miałem kilaka razy jak glowica silnik dlugo gdzieś leżakują . kiedyś nawet kila razy sprawdzalem ustawienie rozrządu anim doszedłem do tego że walek wciskal zawór a spręzyna nie była wstanie go cofnąć dopiero tłok go dopychał co odebrałem jako kolizje i zle ustawiony rozrząd. jak silnik jakos pracuje mozna odpalic i mieć nadzieję że sią rozruszją inna metda po zdjęciu wałka rozpiać zdemontować uszczeliacz psikać tym co się ma wciskac i domykac tłokiem. Nic nie pomoże demontaż głowicy.

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
wszystko jasne zerwalo klin na walku rozrzadu sciagnelem glowice dwazawory wygiete leszta jest cala wiec tragedji nie ma

brombal

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
kosmos
to że inne zawory wyglądają ok nie oznacza że jest ok daj wszystkie na maszyne do sprawdzenia 2 napewno krzywe bardzo a czy któryś krzywy mniej trudno określić na oko dziwne jest to że problem jest tylko po jednym ssącym na 1i 4 jak dla mnie nie logiczne ale może bredze jak coś to sorry mam gorączkę i jade na prochach

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
mierzylem cisnienie przed rozrbraniem pierwszy cylinder 10 drugi i trzeci ok 13 czwarty tam gdzie krzywe 0 , po rozebraniu nalalem olej na zawory i tylko z 4 uciekalo , na pierwszym cylindrze dotrze sie zawory i bedzie igla

A

autozibi

mierzylem cisnienie przed rozrbraniem pierwszy cylinder 10 drugi i trzeci ok 13 czwarty tam gdzie krzywe 0 , po rozebraniu nalalem olej na zawory i tylko z 4 uciekalo , na pierwszym cylindrze dotrze sie zawory i bedzie igla
Czyli miałem racje :D:D:D

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
miales racje morze znowusz dasz trafna uwage bo jest problem silnik poskladany zawory dotarte cisnienia sa ale jest problem raz pali na dotyk a innym razem ledwo zagada na zimnym ma obroty1500 na cieply spadaja i jeszcze jeden problem do okolo 4000tys obr wkreca sie normalnie i koniec nie idzie wiecej i na postoju i podczas jazdy na gazie i na bezynie jest tak samo .W bagarzniku jest pelno starych czesci wiec po podkladalem przepustnice, czujnik temp, czujnik walka rozrzadu , czujnik na kolektorze ssacym , czyscilem egr , rozrzad sprawdzalem juz 3 razu i jest na orginalnych znakach , czasem wyskakuje epc . nie podmienilem czujnika stukowego bo mają inne kostki moze to byc przyczyna?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Czemu głowice sprawdzasz olejem?Olej jest za gęsty i uszczelnia minimalne niedoskonałości,uczono mnie,by zalewać głowice czymś rzadkim co bedzie miało jak najlepszą "penetracje" ,jak na przykład nafta,benzyna...

A

autozibi

miales racje morze znowusz dasz trafna uwage bo jest problem silnik poskladany zawory dotarte cisnienia sa ale jest problem raz pali na dotyk a innym razem ledwo zagada na zimnym ma obroty1500 na cieply spadaja i jeszcze jeden problem do okolo 4000tys obr wkreca sie normalnie i koniec nie idzie wiecej i na postoju i podczas jazdy na gazie i na bezynie jest tak samo .W bagarzniku jest pelno starych czesci wiec po podkladalem przepustnice, czujnik temp, czujnik walka rozrzadu , czujnik na kolektorze ssacym , czyscilem egr , rozrzad sprawdzalem juz 3 razu i jest na orginalnych znakach , czasem wyskakuje epc . nie podmienilem czujnika stukowego bo mają inne kostki moze to byc przyczyna?
Jeżeli dobrze pamiętam to EPC dotyczy problemu z elektryką ....
Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie :D

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
DOKLADNIE EPC TO PROBLEM Z ELEKTRYKA MOZE SIE TAK ZACHOWYWAC JAK KTORYS KABEL BEDZIE MIEC PRZEBICIE ? ZE NIE WKRECA SIE POWYRZEJ 4 TYS OBR NA WOLNYCH CHODZI ROWNO

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Jesli ktos bedzie miec podobny problem ten silnik ma dwa czujniki rozrzadu jeden jest na pokrywie a drugi jest schowany za rozrusznikiem bez wyciagania nawet sie go nie zobaczy wiec w moim przypadku osoba ktora wymieniala silnik wogole go nie zalozyla i dla tego auto wkrecalo sie do 4 tys obr ... tak to jest jak sie robi po kims dzieki za podpowiedzi

A

autozibi

Jesli ktos bedzie miec podobny problem ten silnik ma dwa czujniki rozrzadu jeden jest na pokrywie a drugi jest schowany za rozrusznikiem bez wyciagania nawet sie go nie zobaczy wiec w moim przypadku osoba ktora wymieniala silnik wogole go nie zalozyla i dla tego auto wkrecalo sie do 4 tys obr ... tak to jest jak sie robi po kims dzieki za podpowiedzi
Aktualnie każdy silnik ma po dwa czujniki . Jeden wałka rozrządu a drugi położenia wału ,
więc tu żadnej nowości nie ma .
Nie pisałeś kodu błędu jaki był w przypadku świecenia się kontrolki EPC , tak byśmy mieli łatwiej .

Do góry Bottom